Lauri Mäenalanen: Kaskisavusta noussut isänmaa

Opettajat 12.5.2017 17:45
Lauri Mäenalanen

Lappi: Lauri Mäenalanen, Tornion yhteislyseon lukio

Kaskisavusta noussut isänmaa

Vuodelle 2017 lankeaa kaksi suurta vuosisatajuhlaa. Euroopassa ja muissa luterilaisissa maissa juhlitaan reformaation 500-vuotis juhlaa. Suomessa kuitenkin tämä vuosisatajuhla ehkä peittyy meille merkittävämmällä juhlalla. Herran vuonna 2017 Suomi täyttää 100 vuotta. Tämä kolminumeroinen merkkijuhla pysäyttää suomalaisia puntaroimaan suomalaisuuden ja itsenäisyyden merkitystä ja roolia meidän elämissämme. Mielestäni Suomi on eräänlainen menestystarina.  Suomi on menestystarina siitä, kuinka se vieraiden valtojen alaisuudesta rikkoi kahleensa ja kehittyi alle sadassa vuodessa moderniksi pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi.

Suomi itsenäistyi Venäjän vallan alta 1917. Tie itsenäisyyteen ei ollut helppo. Heti itsenäistymisen jälkeen Suomea riivasi verinen kansalaissota, joka jakoi nykyään niin yhtenäisen kansan kahteen heimoon. Seuraava haaste mikä Suomi-neidolla edessään oli toinen maailmansota, jossa Suomi pienenä pohjoisena valtiona joutui antamaan kaikkensa puolustaakseen itsenäisyyttään. Suomi oli kuin pieni Daavid suuren Goljatin edessä. Suomi sai säilytettyä itsenäisyytensä ja sodan jälkeen alkoi rakentamaan perustaa nykyiselle hyvinvointivaltiolle, jossa saamme elää. Suomi, joka sata vuotta sitten oli vielä agraarinen yhteisö vieraan vallan sorrettavana, nousi kaskisavusta.

Nykyään moni suomalainenkaan ei mielestäni osaa ihan loppuun asti arvostaa hyvinvointivaltiota. Keskustelupiireissä ja sivukorvalla saa aina kuulla niin sanotuista ”herrain metkuista” ja ”Arkadianmäen rötösherrojen juonitteluista”. Itse olen asunut seitsemän vuotta lapsuudestani ulkomailla ja se on antanut mielestäni perspektiiviä minulle. Asuin Keski-Euroopassa Puolassa Kolobrzegin kaupungissa ja aloitin peruskouluni siellä käymällä ensimmäisen ja toisen luokan puolalaisessa koulussa. Kun muutimme takaisin Suomeen ja jatkoin koulutaipalettani suomalaisessa koulujärjestelmässä, huomasin monia eroja. Suurin ero, jonka pieni lapsi huomasi, oli kouluruoka. Puolassa kannettiin omia eväitä kouluun ja syötiin välitunnilla. Jos mieli saada lämmintä ruokaa, niin siitä sai maksaa. Tämä oli vain pienen lapsen huomio, mutta se osoittaa sen kuinka Suomessa valtio pitää huolen omistaan, kaikkein pienimmistäkin. Toinen huomioni oli koulurakennuksen nykyaikaisuus ja siisteys. Puolassa koulurakennukset olivat vielä neuvostoaikaisia. 

Nyt, kasvaneena ja valistuneempana, kun luen mediaa niin saan lukea ainaisesta korruptiosta, sairauksista, sodista ja kaikista maallisista ahdingoista, joista ihmiset kärsivät maailmalla. Suomen kattava sosiaaliturva- ja terveydenhuoltojärjestelmä ja hallitus on hoitanut asiat niin hyvin,  että meillä ei ole politiikkaa ohjailevia mafiosoja, meillä ei nähdä nälkää, meillä ei kuolla ripuliin ja eikä täällä sodita. Isämme ovat saaneet rakennettua valtion, joka pitää huolen lapsistaan, niin kuin äiti varjelee omiaan. Maamme ottaa avosylin vastaan kaikki, kuin isä, katsomatta sukupuolta, etnisyyttä tai ihonväriä. Nämä ovat asioita, joita suomalainen ehkä tulee harvemmin ajatelleeksi arkipäiväisessä elämässään. Toivonkin, että tänä Herran vuonna, me suomalaiset pysähtyisimme ja miettisimme isiemme töitä ja maamme rikkautta ja arvoa. Pysähtyisimme vaalimaan arvoja, joiden vakaalla kivipohjalla lepää hyvinvoiva kansa ja maa, joita ovat tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, suvaitsevaisuus, koti, uskonto ja isänmaa. Tätä kaikkea Suomi merkitsee minulle.

Loppuun haluan vielä liittää nöyrimmän ja kaikkein kunnioittavimman kiitoksen veteraaneille, lotille ja kaikille niille, jotka vaikeina aikoina seisoivat  Suomi-neitomme vierellä uhraten kaikkensa tehden meille mahdolliseksi kauniin, suvaitsevaisen, vapaan ja itsenäisen Suomen. Sen suurempaa rakkautta ei ole.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 seuraavissa Lapin kunnissa: Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi ja Keminmaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

342 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siveysarvojen rappio

Siis sinulla on oikeus olla eri mieltä, mutta seksuaalisilla vähemmistöillä ei sitä oikeutta ole? Lue lisää...
kenellä on, kenellä ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image