Arvostelu: Designista kuraisiin sohviin

Opettajat 10.10.2016 7:02
Silja Penttiä

Nadja Sumasen Hihnan päässä elämä-romaani kertoi melko perinteisen kaavan mukaisen tarinan. Siinä päähenkilö on rahapulasta kärsivä nuori, jonka vanhemmat eivät suostu lainaamaan rahaa lapsensa himoamaan puhelimeen, joka on enemmän kuin puhelin. Tarina kertoo kiintymisestä ja erilaisista asenteista, jotka vallitsevat novellin kolmihenkisessä perheessä.

Tarinan alussa tunteeni päähenkilön vanhempia kohtaan olivat hyvin skeptiset. He vaikuttivat pinnallisilta ja tekopyhiltä. ”[Vanhemmat] syytivät rahansa liikuntakeskusten jäsenmaksuihin, skandinaaviseen designiin ja luomuviineihin…” Pystyin muodostamaan kuvan kahdesta haahuilevasta oman elämänsä hiilijalanjäljen pienentäjästä ja Reilun Kaupan banaanien mussuttajasta. Päähenkilö ei itsekään arvosta vanhempiaan ja kuvailee heitä erittäin tyrmäävästi.

Kertomus jatkuu, ja mukaan liittyy Sauli ja Irmeli Purola. Kertoja päättää hankkia rahaa ulkoiluttamalla naapurissa asuvien Puroloiden elinvoimaista Pax-koiraa. Alkukohtaaminen Paxin kanssa ei ole ihanteellinen ja lenkki on yhtä tuskaa. Silti jokin voima sai päähenkilön jatkamaan työtään. Koin, että koirasta tuli kertojan elämän keskipiste, sydän, joka pumppasi uutta verta suoniin.

Myöhemmin päähenkilö saa kuulla Puroloiden elämää varjostavasta asiasta, Irmeli sairaudesta. Huoli Paxin kohtalosta dominoi päähenkilön elämää. Ampuuko Sauli Paxin? Vanhusten yksinäisyyttä käsiteltiin novellissa. Kuvailu siitä oli konkreettinen ja tarkka.  Novellin rakenne on selkeä ja tarina rullasi vakaasti kohti huippukohtaa, ”Olin avaamassa porttia, kun näin Saulin ovella ase kädessä.” Mielestäni novelli oli hyvin toteutettu, ja siinä käsiteltiin muutamia kaikille ajankohtaisia asioita, muun muassa pakolaiskriisiä.

Henkilöhahmoista ehdoton suosikkini oli äiti. Häntä kuvailtiin värikkäästi, mutta kuitenkin virheitä tekevänä ihmisenä. Mielikuva isästä jäi taas suppeaksi. Olisin kaivannut parempaa kuvailua myös Irmeli Purolasta. Pidin siitä, kun päähenkilön asenne muuttui novellin edetessä, ja hänestä tuli paljon positiivisempi.

Novellia oli hauska lukea, koska kirjoitustapa oli raikas. Siihen sisältyi myös tärkeä opetus: Maailma on kuin muurahaiskeko, ja sekaan mahtuu kaikenlaisia ihmisiä. Olemme kuitenkin, myös hyvin samanlaisia. Rantaan huuhtoutuneella pakolaislapsellakin oli perhe. On tärkeää huolehtia muista ihmisistä, varsinkin heistä, jotka ovat kaikkein lähimpänä.

Silja Penttiä 8D, Espoo International School

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

206 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Jos joku luulee työttömyyden olevan jonkinlainen nautintoetuus, josta ei enemmistö ihmisistä halua pois eikä luopua, nii... Lue lisää...
Kiitos ja näkemiin.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image