Mainos

Arvostelu: Designista kuraisiin sohviin

Opettajat 10.10.2016 7:02
Silja Penttiä

Nadja Sumasen Hihnan päässä elämä-romaani kertoi melko perinteisen kaavan mukaisen tarinan. Siinä päähenkilö on rahapulasta kärsivä nuori, jonka vanhemmat eivät suostu lainaamaan rahaa lapsensa himoamaan puhelimeen, joka on enemmän kuin puhelin. Tarina kertoo kiintymisestä ja erilaisista asenteista, jotka vallitsevat novellin kolmihenkisessä perheessä.

Tarinan alussa tunteeni päähenkilön vanhempia kohtaan olivat hyvin skeptiset. He vaikuttivat pinnallisilta ja tekopyhiltä. ”[Vanhemmat] syytivät rahansa liikuntakeskusten jäsenmaksuihin, skandinaaviseen designiin ja luomuviineihin…” Pystyin muodostamaan kuvan kahdesta haahuilevasta oman elämänsä hiilijalanjäljen pienentäjästä ja Reilun Kaupan banaanien mussuttajasta. Päähenkilö ei itsekään arvosta vanhempiaan ja kuvailee heitä erittäin tyrmäävästi.

Kertomus jatkuu, ja mukaan liittyy Sauli ja Irmeli Purola. Kertoja päättää hankkia rahaa ulkoiluttamalla naapurissa asuvien Puroloiden elinvoimaista Pax-koiraa. Alkukohtaaminen Paxin kanssa ei ole ihanteellinen ja lenkki on yhtä tuskaa. Silti jokin voima sai päähenkilön jatkamaan työtään. Koin, että koirasta tuli kertojan elämän keskipiste, sydän, joka pumppasi uutta verta suoniin.

Myöhemmin päähenkilö saa kuulla Puroloiden elämää varjostavasta asiasta, Irmeli sairaudesta. Huoli Paxin kohtalosta dominoi päähenkilön elämää. Ampuuko Sauli Paxin? Vanhusten yksinäisyyttä käsiteltiin novellissa. Kuvailu siitä oli konkreettinen ja tarkka.  Novellin rakenne on selkeä ja tarina rullasi vakaasti kohti huippukohtaa, ”Olin avaamassa porttia, kun näin Saulin ovella ase kädessä.” Mielestäni novelli oli hyvin toteutettu, ja siinä käsiteltiin muutamia kaikille ajankohtaisia asioita, muun muassa pakolaiskriisiä.

Henkilöhahmoista ehdoton suosikkini oli äiti. Häntä kuvailtiin värikkäästi, mutta kuitenkin virheitä tekevänä ihmisenä. Mielikuva isästä jäi taas suppeaksi. Olisin kaivannut parempaa kuvailua myös Irmeli Purolasta. Pidin siitä, kun päähenkilön asenne muuttui novellin edetessä, ja hänestä tuli paljon positiivisempi.

Novellia oli hauska lukea, koska kirjoitustapa oli raikas. Siihen sisältyi myös tärkeä opetus: Maailma on kuin muurahaiskeko, ja sekaan mahtuu kaikenlaisia ihmisiä. Olemme kuitenkin, myös hyvin samanlaisia. Rantaan huuhtoutuneella pakolaislapsellakin oli perhe. On tärkeää huolehtia muista ihmisistä, varsinkin heistä, jotka ovat kaikkein lähimpänä.

Silja Penttiä 8D, Espoo International School

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

64
Niinistöä haastettiin rajusti MTV:n tentissä – vältteli epäselviä vastauksia
54
Kolme Kärppäpelaajaa olympiajoukkueeseen, Kukkonen neljänsiin kisoihinsa
51
Kylmä on myrkkyä akillesjänteille - tennareiden ja nilkkasukkien käyttö ympäri vuoden on lisännyt oireilua
43
Iissä Postin jakeluautot välittävät jo kuvaa tien päältä – Destia tutkii keinoja digitalisoida maanteiden hoitourakoita
42
Uhka taas ilmassa: Sähköyhtiö Loisteen mukaan sähkölinjat eivät kestä kuuran painoa, jopa 5 000 voi jäädä sähköttä tällä viikolla
42
Cheek esiintyy Qstockissa vielä kerran – "Tulossa näyttävä ja tunteikas show"
31
Puolustusministeri Jussi Niinistö: Viranomaisilla oltava keinot estää soluttautuminen kriittisten kohteiden lähelle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin itäosassa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Voi voi Sipilä

tullessaan, että hän eroaa, jos homma ei toimi. Sipilällä on mennyt homma lukemattoman monta kertaa pieleen eron edestä.... Lue lisää...
Sipilä lupasi päämin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

22.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image