Pääkirjoitukset

Uusnatseille ei sijaa

Pääkirjoitukset 2.12.2017 6:00
Pääkirjoitus

Pirkanmaan käräjäoikeuden päätös lakkauttaa uusnatsistinen Pohjoismainen vastarintaliike on selkeä kannanotto sille, minkälainen yhdistystoiminta on laitonta.

Oikeuden päätös on periaatteellisesti merkittävä, sillä se asettaa rajat niille, jotka pyrkivät hyötymään yhteiskunnan laaja-alaisuudesta ja moniarvoisuudesta päästäkseen vain toimimaan juuri näitä arvoja vastaan. Samalla tuli näytetyksi, että hyvien tapojenkin käsitteelle löytyy laissa tarvittaessa linjaus.

Käräjäoikeus lakkautti myös vastarintaliikkeeseen kiinteästi kytkeytyvän Pohjoinen perinne -yhdistyksen. Yhdistys pyörittää netissä muun muassa verkkokauppaa ja julkaisee kyseenalaista mainetta saanutta Magneettimediaa.

Perinneyhdistys ei saa jatkaa elinkeinotoimintaansa. Käräjäoikeuden päätöksellä yhdistyksen ja lehden toiminta lopetetaan, todennäköisesti viimeistään siinä vaiheessa kun ja jos oikeuden päätös tulee lainvoimaiseksi. Tuolloin niiden omaisuus siirtyisi uskotun miehen haltuun.

Käräjäoikeus antoi torstaina asiasta tuomionsa Tampereella pidetyssä oikeudenkäynnissä, jossa Poliisihallitus vaati vastarintaliikkeen lakkauttamista. Perusteluna oli se, että yhdistys toimii vastoin lakeja ja hyviä tapoja.

Käräjäoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen. Vastarintaliike valittanee päätöksestä hovioikeuteen. Liike kiistää pyrkivänsä tieten tahtoen väkivaltaan. Mikäli käräjäoikeuden päätös pysyy voimassa mahdollisessa jatkokäsittelyssä, se tarkoittaa, että järjestön jäsenhankinnasta ja varainkeruusta tulee laitonta.

Poikkeuksellisessa ratkaisussaan käräjäoikeus osoittaa, ettei yhteiskunnan tarvitse loputtomiin sietää väkivaltaista ja väkivaltaan kannustavaa avoimen rasistista ääritoimintaa. Taustalla on muun muassa Helsingin Asema-aukiolla viime vuoden syksyllä tapahtunut törkeä pahoinpitely, jonka uhri kuoli myöhemmin.

Oikeuslaitoksen tiukka viesti on, että panettelua, kansanryhmien solvaamista, vihapuhetta levittävää propagandaa ja siihen liittyvää toimintaa ei tarvitse eikä pidä sietää. Vihapuhetta, fasismilla flirttailua ja mieliä myrkyttävää sananhelinää onkin kuultu jo ihan riittävästi.

Tämänkaltaisten toimijoiden on jatkossa entistä vaikeampi peitellä ja perustella väkivaltaan ja vihaan lietsovaa toimintaansa sananvapaudella tai yhdistymisvapaudella. Kyseessä voi olla laiton toiminta, jota ei enää katsota läpi sormien.

Yhdistyksen lakkauttaminen on Suomessa harvinaista. Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkautus on kuitenkin samassa linjassa kuin viimeksi 1970-luvulla tehdyt päätökset. Tuolloin lopetettiin neljä järjestöä, joiden perustaja oli itseään Suomen kansallissosialistien johtajana pitämä Pekka Siitoin.

Uusnatsistisella äärioikeistolla ei ole Suomessa merkittävää jalansijaa. Silti natsijärjestön toimintaan puuttuminen oli perusteltua.

Yhteiskunnan ei tarvitse suojata aatesuuntia ja tahoja, jotka pyrkivät päämääriinsä lainvastaisin ja räikeästi hyvien tapojen vastaisin keinoin. Pelkkä varoitus ei olisi riittänyt.

MAINOS

Kommentoi

Uusnatseille ei pidä antaa sijaa, muttei myöskään länsimaiselle elämäntavalle vieraalle radikaali-islmismille, ne on molemmat saman kolikon kääntöpuolia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Metsäpalovaroitus päättyy tänään klo 6 seuraavissa Lapin kunnissa: Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi ja Keminmaa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

342 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siveysarvojen rappio

Siis sinulla on oikeus olla eri mieltä, mutta seksuaalisilla vähemmistöillä ei sitä oikeutta ole? Lue lisää...
kenellä on, kenellä ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image