Pääkirjoitukset

Uusi puolue ahtaaseen tilaan

Pääkirjoitukset 21.6.2017 0:00
Pääkirjoitus

Perussuomalaisista lähteneet kansanedustajat tekivät viikko sitten näyttävän ulostulonsa Uusi vaihtoehto -nimisenä ryhmänä. Nimi on ytimekäs, mutta siinä on ongelma. Uusi on uusi vain hetken.

Nyt vauhdissa on jo puolueen, Sinisen tulevaisuuden perustaminen.

Se taas kuulostaa enemmän abstraktilta taideteokselta kuin puolueelta, mutta ehkä tavoitteena onkin erottua ”vanhoista puolueista”. Ranskassa Emmanuel Macron vei presidentinvaalien voiton Liikkeelle!-nimisen kansanliikkeen ehdokkaana.

Sinisen tulevaisuuden nokkamiehiin kuuluva kansanedustaja Simon Elo viittasi jo siihen, että mallia liikkeen luontiin otetaan Ranskasta.


Toinen uuden
ryhmittymän keskeinen hahmo, ministeri Sampo Terho totesi maanantaina, että uusi puolue tukee vakautta, rauhaa, isänmaallisuutta, tuloksellisuutta ja uudistusmielisyyttä.

Harva suomalainen noita teemoja nyreksii, ja harva puolue. Juuri siksi noilla teemoilla erottuminen on myös kovin työlästä.

Epäilemättä puolueen linja selvenee lähiviikkoina. Peruskysymyksenä pysynee sen jälkeenkin, mistä kohdasta poliittista kenttää Sininen tulevaisuus löytää elintilansa.

Tynkäperussuomalaisiin uusi puolue pyrkii nyt tekemään pesäeroa puhumalla puolueen rakentamisesta myönteisyyden ympärille, ”vapaana vihasta ja möläytyksistä”.

Jos puolue kuitenkin kovasti loiventaa maahanmuuttokritiikkiään, se on vaarassa menettää osan mahdollisista kannattajistaan perussuomalaisille. Todennäköistä onkin, että myös Sininen tulevaisuus edustaa tiukkaa maahanmuuttolinjaa mutta perussuomalaisia pehmeämmin sanoin.

Jonkin profiiliteeman puolue tarvitsee pikaisesti, jotta se voisi viimeistään vuoden 2019 eduskuntavaalien alla näyttäytyä vaihtoehtona myös hallituskumppaneille kokoomukselle ja keskustalle. Muuten äänestäjä turvautuu helposti koeteltuihin vaihtoehtoihin.

EU-kysymyksessä uusi ryhmä on vakuuttanut pysyvänsä hallitusohjelman linjalla. Sekin vaalikalu on siis otettu siltä säilöön.

Ja jotta puolue pystyisi pitämään edes osan siitä äänestäjäkunnasta, joka perussuomalaisiin siirtyi demareista kaksissa eduskuntavaaleissa, se joutuu pitämään ohjelmassaan myös työntekijöille keskeisiä kysymyksiä.

Näissä teemoissa Terho ja Elo eivät ole uskottavimmillaan. Sitä arvokkaampi mies puolueelle on ay-taustainen ministeri Jari Lindström.


Pitävämpiä
arvioita puolueen pitkäikäisyydestä voidaan tehdä vasta tulevien eduskuntavaalien jälkeen. Samalla tavalla peruskysymysten edessä ovat silloin Jussi Halla-ahon perussuomalaiset. Sen puolueen kannatuksen ydin noussee vastedes jyrkimmästä maahanmuuttovastaisesta äänestäjäjoukosta.

Populistipuolueiden nousu osoittaa Euroopassa selviä taittumisen merkkejä. Kahdessa vuodessa Suomessa ja Suomen ympäristössä ehtii kuitenkin tapahtua asioita, jotka voivat nostaa rajoja sulkevien poliitikkojen suosiota. Sellaiseen riittää vähimmillään yksi fanaatikko.

MAINOS

Kommentoi

Uusimmmat mielipidetutkimukset viittaavat vahvasti siihen, että Soinin ja Terhon johtamalla loikkariryhmällä ei ole poliittista tulevaisuutta. Sen sijaan Halla-ahon perussuomalaisilla on varsin vahva kannatus.

Perussuomalaisten hajoamiseen liittyvät tapahtumat tullaan vielä käymään läpi moneen kertaan. Aika näyttää, kuinka pahasti siinä tahrautui Soinin, Sipilän ja Orpon maine ja tulevaisuus. Puheet arvoista, hyvistä tavoista ja rehellisyydestä kumisevat tyhjyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väyrysen kansalaispuoluekin on seuraavissa eduskuntavaaleissa kiilaamassa muiden lisäksi samaan ahtaaseen tilaan. Vie ison osan tuosta tilasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Macronin esimerkki Ranskassa, Trumpin voitto ja Brexit osoittavat, että poliittisessa kentässä voi Suomessakin tapahtua järisyttäviä muutoksia. Kansalaiset ovat Suomessakin täysin kyllästyneet vanhojen puolueiden (kokoomus, keskusta, SDP, RKP) korruptiiviseen toimintaan ja valehteluun. Samaan ryhmään kuuluu Soinin ja Terhon Sininen tulevaisuus, jossa tulevaisuus on vain Soinilla suurlähettiläänä.

Tämä avaa mahdollisuuden erityisesti vihreille ja perussuomalaisille. Touko Aallon johdolla vihreillä on mahdollisuus nousta vasemmalta järkevällä ja rehellisellä linjalla erittäin suureksi puolueeksi. Saman voivat tehdä perussuomalaiset oikealla Halla-ahon johdolla. EU / euroalueen liittovaltiokehityksen jatkuminen, terroriteot Euroopassa ja Suomessa sekä jatkuvat pakolaispaineet Eurooppaan / Suomeen satavat perussuomalaisten laariin. En yllättyisi, jos kahden vuoden päästä pidettävissä eduskuntavaaleissa suurimmat puolueet ovat vihreät ja perussuomalaiset. Pöytä on katettu niille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Blue reformilla on rooli joko kumileimasimena tai hallituksen sisäisenä oppositiona uusissa esille tulevissa asioissa.
Mikäli ottaa oppositioroolin niin ryhmällä on ehkä tulevaisuus.
Kumikeimasin vaihtoehto tietää loppua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

8:16
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
8:10
Kuivuus jatkuu - hellepäivä etelään, pohjoisessa viilenee
8:00
Herra Hyrre on ensimmäinen hypokoira oikeussalissa – tarkkanenäinen koira haistaa verensokerin laskun ja kiikuttaa syyttäjälle välipalapussukan Tilaajille
7:00
Runsas ja koristeellinen on Oulun Kivikkokankaalla sijaitsevan kodin sisustus
7:00
Sielunsisaret elävät erillään – Kieslowskin elokuvaa myöhäisemmän esitysajan on saanut Juoksuhaudantie
7:00
"En halua pyörittää kelloa taaksepäin"– Uusi arkkipiispa vietti nuoruutensa kuuntelemalla kaukaisia radiokanavia, nyt tuo uskonnon takaisin uskontoon Tilaajille
7:00
Suomen siviilikriisinhallinta perustuu korkeaan laatuun Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

118 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image