Pääkirjoitukset

Ul­ko­maa­lais­la­ki ei avaa ovia

Somaliasta paennut äiti piti sylissään vammaista lastaan Keniassa sijaitsevalla pakolaisleirillä viime kuun lopussa.
Pääkirjoitukset 20.2.2009 0:00
Unknown
Eduskunnan käsittelyssä oleva ulkomaalaislain uudistus ei juuri muuta nykyisiä turvapaikkakäytäntöjä. Tulijoiden määrä kasvuun kannattaa meillä kuitenkin varautua.
Ulkomaalaislain muutosten käsittely eduskunnassa eteni tällä viikolla jokseenkin maltillisissa merkeissä. Näin siitä huolimatta, että kansalaisten joukossa aihe herättää kiihkeitä tunteita, joita on helppo kääntää politiikanteon populistiseksi käyttövoimaksi.

Kyseenalaiseen propagandaan sortui lähinnä perussuomalaisten Pentti Oinonen, joka yritti vetää rkp:läistä maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia lokaan 69 vuoden takaisesta karjalaisvastaisesta kirjoituksesta - joka ei ollut Hufvudstadsbladetista, kuten Oinonen väitti, vaan yhden ainoan kerran vuonna 1940 ilmestyneestä pikkujulkaisusta nimeltä Svensk Vakt. Huikea poliittinen aasinsilta ei vakuuttanut edes kaikkia oman puolueen edustajia.

Lain muutoksen tulenarkuutta on nostanut turvapaikanhakijoiden määrän raju kasvu viimeisen vuoden aikana. Kun vuonna 2007 hakijoita tuli meille 1 500, viime vuonna luku nousi yli 4 000:n. Lähellä jälkimmäistä määrää on tosin oltu ennenkin, vuosina 2004 ja 2005.

Näyttää joka tapauksessa siltä, että vastaisuudessa turvapaikanhakijoiden määrä pikemminkin kasvaa kuin laskee. Tärkein tekijä kasvun takana on Ruotsin ja Norjan kiristynyt turvapaikkapolitiikka.

Tärkeimpiä uudistuksia lakiesityksessä on kaksi. Ensinnäkin väliaikaisen oleskeluluvan saanut tulija saa oikeuden tehdä ansiotyötä. Muutos on järkevä siksi, että nyt turvapaikanhakija on voinut kolmen kuukauden maassaolon jälkeen ryhtyä työskentelemään, mutta työt on pitänyt lopettaa siinä vaiheessa, kun tulija on saanut oleskeluluvan.

Mitään mieltä ei ole siinä, että työhaluinen tulija opetetaan elämään sosiaalitukien varassa. Uudistus ei tosin käytännön tasolla muuta paljoa, koska harvalla tulijalla on heti työn saantiin vaadittavaa kieli- tai ammattitaitoa.

Toiseksi lakiin tuodaan termi humanitaarinen suojelu. Sen perusteella oleskelulupa voidaan myöntää tulijalle, kun edellytyksiä turvapaikan saamiselle ei ole mutta henkilö ei esimerkiksi lähtöalueensa ympäristökatastrofin tai huonon turvallisuustilanteen takia voi palata sinne. Tähän astikin Suomi on myöntänyt oleskelulupia humanitaarisin perustein, muttei lain säännösten vaan Suomen solmimien ihmisoikeussopimusten takia.

Kaikkiaan muutosten ei pitäisi nykyisiä käytäntöjä juuri muuttaa. On liioittelua väittää, että laki avaisi ovet "turvapaikkaturisteille". Toinen asia on, että Suomi ei voi estää uusia konfliktipesäkkeiden syntyä maailmalla. Jos niitä syntyy, tulee pakolaisia. Viime vuonnahan suurimmat hakijaryhmät meille tulivat Irakista ja Somalista, siis kriisialueilta.

Lain muutosten jälkeenkin suurin haaste on se, miten tulijat saadaan kotoutettua. Suomen asema on siinä suhteessa hyvä, että me voimme nähdä sekä hyviä että huonoja esimerkkejä muiden maiden ulkomaalais- ja pakolaispolitiikan hoidosta. Niiden avulla voimme linjata omaa politiikkaamme niin, että hylkäämme huonot ja valitsemme hyvät käytännöt.

Ovien auki tai kiinni pitämistä koskevassa keskustelussa pitää koko ajan muistaa se, että Suomen toimintaa määrittelevät kotimaisten päätösten ohella myös kansainväliset sitoumukset, kuten Geneven pakolaissopimus.

Ei ole epäilystäkään, etteikö pakolaisten tuloon Suomeen liity myös rikollista liiketoimintaa ja vilppikeinoja kuten tekaistuja tarinoita. Tämän ilmiön vuoksi ei voi laistaa niiden auttamista, jotka tulevat tänne perustelluin syin turvaa hakemaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Jos laki halutaan vastaamaan nykyistä käytäntöä, tarkoittaako se sitä, että nyt on toimittu vastoin vallitsevaa lakia? Miksi tämä pitää olla niin sekavasti ilmaistua, kun kansalaiset kaikki eivät kuitenkaan ole juristeja? Tärkeintä kuitenkin, että verovarat kohdennetaan oikeudenmukaisesti eikä rahaa ja resursseja haaskata turhaan byrokratiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Yh-äippien mollaus

Joo, se on todella omituista. Minut kasvatti yh-äiti ja olen menestynyt elämässäni erittäin hyvin. Tärkeintä ei ole se m... Lue lisää...
Typykkä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image