Pääkirjoitukset

Mainos

Terrorismin uusi aalto

Pääkirjoitukset 19.1.2013 0:00
Pääkirjoitus

Suuren luokan terrorismi löi itsensä läpi vuosituhannen ensivuosikymmenenä tuhoisina iskuina useissa eri maissa. Se joutui puolustuskannalle terrorismin vastaisen taistelun myötä, mutta ei tullut nitistetyksi.

Nyt näyttää olevan liikkeellä terrorismin uusi aalto, joka näkyy etenkin panttivankien sieppauksina ja tappamisina. Sieppauksia on tapahtunut Jemenissä, Somaliassa ja jo pidempään Länsi-Afrikan alueella, viimeksi keskiviikkona Algeriassa.

Sieppausaalto koskettaa myös Suomea: kaksi suomalaista on ollut jonkin viikon panttivankeina Jemenissä, kenties terroristijärjestö al Qaidan kynsissä. Toinen kosketuskohta syntyy jos ja kun Suomi lähettää sotilaskouluttajia Maliin osana EU:n operaatiota.

Tilanne on erityisen räjähdysaltis Malissa ja Algeriassa. Malin pohjoisosiin on siirtynyt islamistiterroristeja Libyasta diktaattori Muammar Gaddafin hallinnon kaatumisen jälkeen. Heidän tukemansa islamistikapinalliset ovat levittäneet valtaansa etelään päin.

Ranska vihelsi pelin poikki lähettämällä äsken joukkojaan Maliin. Operaatiolla on YK:n turvallisuusneuvoston valtuutus. Väliintulon kynnys on Malissa paljon matalampi kuin Syyriassa.

Vastauksena Ranskan väliintuloon alueella toimiva al Qaidan järjestö hyökkäsi keskiviikkona Algeriassa maakaasun pumppuasemalle ja otti satoja algerialaisia ja kymmeniä ulkomaisia panttivankeja. Joukossa on useiden eri länsimaiden kansalaisia, muun muassa kymmenkunta norjalaista.

Sieppaajat hyökkäsivät Algeriaan sen jälkeen kun se oli sallinut entisen siirtomaaisäntänsä Ranskan käyttää ilmatilaansa Maliin suuntautuviin sotilaskuljetuksiin ja pommituksiin.

Panttivankikriisin veriset yksityiskohdat olivat epäselviä vielä perjantainakin. Algerian hallinto on tunnettu kovista otteistaan, ja niitä käytettiin nytkin. Se perusteli keinoja kaihtamatonta toimintaansa sillä, ettei terroristien kanssa neuvotella. Jos tuloksena on kuitenkin se, että etenkin ulkomaisia panttivankeja olisi kuollut joukkomitassa, asiasta tulee jälkipuheita.

Sinänsä on oikea periaate, etteivät valtiot neuvottele terroristien kanssa ja ettei heille etenkään makseta lunnasrahoja, koska maksaminen vain yllyttäisi uusiin sieppauksiin. Mutta silloin kun panttivankeja aletaan vapauttaa voimakeinoin, heidän henkensä joutuvat suureen vaaraan.

Sieppausten motiivit liittyvät vähintään yhtä paljon rahaan kuin islamistiseen ideologiaan. Alueella toimivat terroristiryhmät sieppaavat länsimaisten yritysten työntekijöitä rahoittaakseen toimintaansa niiden maksamilla avokätisillä lunnailla. Niitä on viime vuosina maksettu useita kymmeniämiljoonia.

Malin ja Algerian tapahtumista voi seurata pitkäaikaisempi yhteenotto, ja alueesta voi tulla terrorismin vastaisen kamppailun uusi rintama. Ei ole tietoa, kuinka pitkään Ranskan väliintulo jatkuu ja aikooko  Yhdysvallat osallistua siihen muutenkin kuin taustalla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kysehän on kolonialistisen riiston nykyilmiöistä. Ranskan taannoinen siirtomaaisännyys näkyy nyt sen haluna alistaa tarvittaessa sotilaallisestikin vanhat siirtomaansa jatkuvan hyväksikäytön kohteeksi.

Libyassa se näkyi yhteistyönä Gaddafin hallintoa vastaan taistelevien terroristien kanssa. Nyt samaiset terroristit ovat kulkeutuneet Maliin, mukanaan Libyan sekavassa tilanteessa mukaansaatu runsas aseistus.

Nyt nämä aseet sojottavat kohti Ranskaa.

Lännen aseveljeily terroristien kanssa Afganistanissa, Libyassa ja paraikaa Syyriassa on vain vahvistanut terroristien asemaa. Voi sanoa, että länsi itse on luonut terroristien ammattikunnan värväämällä, kouluttamalla ja aseistamalla uskonnollisesti motivoituneita islamistitaistelijoita ensin ajamaan neuvostojoukot Afganistanista, sittemmin hallitusten kumoamiseen eri maissa (ml Libya) ja paraikaa lännen liittolaisineen värväämät tarroristit taistelevat Syyriassa.

USAn aloittama terrorismin vastainen sota on vain lisännyt terrorismia, aivan edellä mainituista syistä.

Valitettavaa on, että Suomen ulkopoliittinen johto ei ole kyennyt esittämään perusteltua kritiikkiä nykyistä toimintalinjaa vastaan. Päin vastoin, ulkoministeri Erkki Tuomioja on heilunut terroristeja tukevassa Syyrian ystävät -koalitiossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä on" hyvän" ja "pahan" terrorismin ero, onko se riippuvainen uskonnollisesta, poliittisesta tai näkijänsä taloudellisen edun mukainen näkemys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Malin alueelta löytyi merkittävä kultaesiintymä 2010. Siksi tämä kähinä ja Ranskan (EU:n) kiinnostus ja kiire mennä kahakkaan mukaan puolustamaan omia kaivoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

99
9 keinoa, joilla täyssähköauto kelpaa jokaiselle – auton normaali ulkonäkö ja kasvanut toimintamatka plussaa
38
Oulu uudistaa strategiaansa: Skandinavian pääkaupunki vaihdetaan valovoimaisuuteen, vahvuuksina elävät alueet ja kylät
33
Yhä useampi alkaa yrittäjäksi Oulun seudulla – viime vuonna perustettiin ennätykselliset 1 400 yritystä
30
Lapin poliisi kirjoitti kymmeniä ylinopeussakkoja autoilijoille ja moottorikelkkailijoille Kittilässä
30
Ilves pötkötteli keskellä päivää pihakuusen katveessa Kastellissa ja lähti sitten astelemaan keskustan suuntaan – "Komia otus"
28
Himohamstraajien täydet asunnot ovat paloturvallisuusriski – yli kymmenen tapausta tulee Oulussa ilmi vuosittain
28
Palkat alle minimin, ei iltalisiä, pimeää työtä... Ulkomaisten siivoojien käytöstä paljastui karuja puutteita yllätystarkastuksissa

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lapsella kaksi äitiä ?

265 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

suvi linden sopeutumis eläke

Kenen rahalla ja palkkaamana Suvi matkustelee ympäri maailmaa? Ei se ilmaista ole edes entiselle ministerille. Joku maks... Lue lisää...
Kenen rahalla?

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.2.

Naapurit

19.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image