Pääkirjoitukset

Suomi varautuu kriiseihin

Pääkirjoitukset 17.2.2017 0:00
Pääkirjoitus

Suomi varautuu uuden puolustusselonteon mukaisesti lähivuosina mittaviin hankintoihin, kansainvälisen yhteistyön syventämiseen ja sodanajan joukkojen määrän kasvattamiseen. Selonteon sisältö on pitkälti sitä, mikä on ollut ennakoitavissa. Puolustusvoimat on lähivuosina merkittävän kehittämisen kohteena.

Valtioneuvoston torstaina hyväksymä selonteko on ottanut huomioon sen, että sotilaallinen tilanne on muuttunut ja että jännitteet Itämerellä ovat kasvaneet.

Suuri yllätys ei siten ole, että puolustusselonteko rakentuu sen uhkakuvan ympärille, että geostrateginen tilanne on muuttunut ja että perinteisen sodan mahdollisuus on taas todellisuutta. Venäjää ei silti pidetä suorana uhkana, vaikka sillä on halutessaan kyky uhata Suomea.

Selontekoa on valmisteltu yksissä tuumin parlamentaarisen seurantaryhmän kanssa, joten eduskuntakäsittelyn pitäisi sujua hyvin. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) vakuutti, että kenraalien kanssa ei ollut erimielisyyksiä, toisin kuin julkisuudessa on väitetty.

Painopisteenä on Maavoimien kehittäminen, erityisesti välittömän valmiuden joukoissa. Niinistö sai myös vaalimansa toiveen läpi. Sodanajan joukkojen määrää esitetään nostettavaksi nykyisestä 230 000 sotilaasta 280 000:een.

Merkittävää on, että Puolustusvoimat on saamassa lisäresursseja pitkän säästökuurin jälkeen. Niinistö otti tästä kunniaa kehumalla, että hallituksessa puhaltavat nyt uudet tuulet aikaisempiin verrattuna. Uusia tuulia puhaltaa toki muutenkin, etenkin idästä.

Viime vuonna materiaali-investointeihin lisättiin jo 50 miljoonaa euroa ja tänä vuonna 80 miljoonaa euroa. Summaa on tarkoitus nostaa asteittain 150 miljoonaan euroon vuoteen 2020 mennessä. Puolustusvalmiuden ylläpitämiseksi esitetään 55 miljoonaa euroa ensi vuodesta alkaen.

Ensi vuosikymmenellä sen sijaan on edessä sotilaallisen puolustuksen kannalta tärkeät miljardiluokan hankinnat. Meri- ja ilmavoimille on tarkoitus hankkia uusia aluksia ja hävittäjiä, koska vanhat alkavat tulla käyttöikänsä päähän.

Merivoimien hankintojen hinnaksi on arvioitu 1,2 miljardia euroa. Hävittäjähankinnat ovat merkittävästi suuremmat, arviolta 7–10 miljardia euroa. Näillä pitäisi sitten pärjätä pitkälle 2050- ja 2060-luvuille.
Rahoituspäätökset on tarkoitus tehdä osana julkista taloutta, mutta vasta seuraavassa hallituksessa.

Selonteon keskeinen viesti on, että Suomi pitämällä huolen omasta puolustuksestaan lisää myös lähialueiden vakautta. Tämä tarjoaa hyvät lähtökohdat yhteistyön syventämiselle kumppanimaiden kuten Ruotsin ja Yhdysvaltain kanssa. Ruotsin kanssa tehtävällä yhteistyöllä vain taivas on rajana.

Suomi ei kuulu sotilasliittoihin, mutta järjestelmiä kehitetään siltä pohjalta, että mahdolliselle sotilaalliselle liittoutumiselle eli Nato-jäsenyydelle on ovi auki.
EU:n turvallisuustakeita puolestaan palvelee erityisesti korostus, jonka mukaan pitää olla kykyjä kansainvälisen avun antamiseen, mutta myös vastaanottamiseen.

MAINOS

Kommentoi

Toivoisin Kalevan toimituksen ja Kalevan (verkkouutistenkin) lukijoiden kiinnittävän huomiota venäläisten ja venäläismielisten trollien agressiiviseen ja Suomelle vihamieliseen kirjoitteluun mitä he uutiskommenttien muodossa tekevät! Huolestuneena olen pannut merkille, että infosodankäynnin laineet käyvät korkealla myös Kalevan juttutuvassakin. Pitäisi tiedostaa se, että kaikkien kommentoijien ja kirjoittajien vaikuttimet eivät ole Suomen kansalaisten kannalta ollenkaan harmittomia! Moderoinnille olisi siis tarvetta. Saattaisi olla jopa paikallaan harkita kommentoinnin poistamista kokonaan. Lähes vapaana rehottava Suomelle vihamielinen kirjoittelu on osa Venäjän vaikutusyritystä jonka motiiveita voi vai arvailla..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mihin kriiseihin me varaudumme? Onko nyt niin, että Trumpin vuoksi arvaamatonta hysteriaa lietsotaan kaikille kylille?Jäitä hattuun ja ollaan kytiksellä ja odotellaan, mihin päin "sotajoukot" on menossa. Toivon, että Puolustusvoimien komentaja on pres. Niinistön takana, joka sotilasarvostaan riippumatta nauttii kansalaistemme kannatusta ja tahtoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä lienee tilanne, kun uudet uljaammat asehankinnat on suoritettu ja tavarat vastaanottajalla? Tähän "hätäänhän" ne ei ole käytössä. Ei kai tämä Ukrainasta alkanut kriisi loputtomiin kestä. Samoin uusia kriisejä ei liioin synny, jos mikään osapuoli ei pyri hankkimaan lisää lebensraumia. Hyväksytään vallitsevat rajat. Lisäksi jos maat ottaisivat tavoitteeksi taloudellisen tasapainon eli tulot ja menot yhteismitallisiksi, rauhoittuisi mualiman tilanne merkittävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hävittäjien osalta kaipaisin asiantuntijoiden arvioita siitä, kuinka nopeasti suurvalta voisi tuhota hävittäjämme ja niiden käyttämät kentät. Jos se kävisi muutamassa tunnissa niin maallikkona päättelisin, että hävittäjiä tarvitaan käytännössä rajojen valvontaan ennen sotatilaa. Riittäisikö tähän nykyistä pienempi hävittäjämäärä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei käsitä, maailman menoa. Venäjä on antanut rahaa eläkerahastoistaan Pyhäjoen ydinvoimalaan ja on osakkaana siinä, itänaapurin ihmiset käyvät ostoksilla Suomessa ja Helsingissä on venäläisten omistama huippuluokan telakka. Suomessa jalostetaan venäläistä, rikkipitoista, öljyä hyvällä voitolla. Suomessa luodaan uhkakuvaa vihreistä miehistä, jotka valtaavat palan Suomesta. Leipäjonot kasvavat, vuokra-asunnot ovat sikakalliita ja työttömyys rehottaa, sitten löytyykin rahaa miljardi tolkulla hävittäjiin ja laivoihin. Vastaanottokeskukset piti sulkea ennen kuin turvapaikanhakijoiden tilanne on selvitetty. Koulutettu henkilöstö irtisanottiin, nyt kuntien ja seurakuntien pitää valmistautua hätämajoituksiin. Paljon muutakin on Suomessa ihmeellisellä mallilla, mutta kyllä kansa tietää sen. Tämä ei ole trollaus, vain tyhmäksi sanotun näkemys asioistamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ruotsin kanssa tehtävällä yhteistyöllä vain taivas on rajana."

Tuossa on vain yksi "mutta": Ruotsissa sekä hallitus että oppositio ovat ilmoittaneet selvästi, että Ruotsi ei lähde kahdenväliseen puolustusliittoon Suomen kanssa. Tämä on tosiasia huolimatta siitä, että sielläkin niin kovasti ja kauniisti kehutaan Suomen ja Ruotsin välistä aina vain syventyvää puolustusyhteistyötä. Jokohan olisi aika Suomessakin tunnustaa tosiasiat ? On uskomatonta, että Suomessa jaksetaan heiluttaa puolustusasioissa Ruotsi -korttia, joka on täyttä utopiaa, jos pilliin puhalletaan.

Mitä sillä oikein haetaan ? Sitäkö, että ei haluta myöntää, että Suomella on tällä hetkellä ja vielä pitkään , ennen kuin EUn yhteinen puolustus on todellisuutta, vain yksi vaihtoehto avun saamiseksi tiukan paikan tullen. Tulle ottaa huomioon, että itäisessä naapurimaassammekin tiedetään yllä oleva tilanne tasan tarkkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Poika ei halua mennä armeijaan

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietoja lennon MH17 alasampumisen tutkinnasta

Hesari: "Venäjä ei enää edes yritä ylläpitää uskottavuuttaan." Venäjän uskottavuus on mennyt, eikä Juttutuvassa kirjoitt... Lue lisää...
Hesarin pääkirjoitus

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

28.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image