Pääkirjoitukset

Sek­su­aa­li­ri­kok­sis­ta herätys

Pääkirjoitukset 8.3.2018 6:00
Pääkirjoitus

Koulut ovat saaneet oppaan siitä, miten seksuaaliseen häirintään voidaan ja pitää puuttua.

Eduskunta pääsee puhumaan siitä, pitääkö seksiin saada suostumus, jos ei käytä väkivaltaa.

Seksuaalisten tekojen rajojen hyväksyttävyydestä käydään parhaillaan keskustelua kahdellakin tasolla. Metoo-kampanja on nostattanut julkisuuteen erilaisissa yhteisöissä tapahtuneita räikeitä ahdistelutapauksia, jotka olivat saaneet jatkua vuosikausia ilman, että niihin oli puututtu. Eduskunnassa puolestaan on vireillä muutosesitys suostumuksen puutteen kirjaamisesta raiskauslainsäädäntöön.

Opetushallitus laati nopealla aikataululla oppaan kouluille sen jälkeen kun räikeät ahdistelutapaukset nousivat julkisuuteen. Opas antaa eväitä siihen, miten seksuaalista häirintää voidaan ehkäistä ennalta ja miten siihen on puututtava.

Opas tulee tarpeeseen, sillä monissa kunnissa ja kouluissa ohjeistukset ja häirinnän vastaiset suunnitelmat ovat puutteelliset. Seksuaalisen häirinnän esiin nostavat ovat saattaneet kokea jääneensä asian kanssa yksin.

Julkisuudessa kerrotuissa tapauksissa oppilaidensa luottamuksen eri tavalla hankkineet opettajat venyttivät sopivaisuuden rajaa, joka ilmeni jopa vuosia jatkuneina seksuaalisina tekoina. Häirinnän kitkeminen vaatii asennemuutosta ja opastusta siitä, miten asioihin voidaan ja pitää puuttua, jos se kaiken tämän jälkeen on vielä jäänyt epäselväksi.

Koulujen pitäisi olla seksuaalisesta häirinnästä vapaita paikkoja. Lapset ja nuoret viettävät koulussa ja koulun piiriin liittyvissä toiminnoissa vuosia elämästään, joten heidän pitää voida olla siellä turvallisin mielin. Nyt näin ei aina ole, vaan lapset kohtaavat seksuaalista häirintää jo alaluokilla. Asenteet siirtyvät eteenpäin parisuhteeseen ja työelämään.

Koulu on suomalaisen yhteiskunnan selkäranka ja menestyksen perusta. On kohtuutonta, jos lapset altistuvat häiritsevälle kommentoinnille, seksuaalisesti häiritsevälle viestittelylle saati seksuaaliselle ehdottelulle ja ahdistelulle.

Raiskausrikokset ja raiskaustuomiot ovat puhuttaneet kansalaisia viime vuosina. Eduskunnan käsittelyn tulee tänään lakialoite, jossa esitetään suostumusperustaa raiskausta koskevaan lainsäädäntöön. Asiasta on vireillä myös kansalaisaloite.

Nyt lainsäädäntö lähtee siitä, että raiskaukseen liittyy väkivaltaa tai sen uhkaa niin, ettei uhri pysty puolustautumaan tai ilmaisemaan tahtoaan. Tämän seurauksena kymmenvuotiaan väkisinmakaamista ei tulkittu oikeudessa raiskaukseksi, koska lapsi ei erikseen vastustellut. Tällainen ajattelu merkitsee sitä, että toisen voi raiskata, jos ei tämä erikseen vastustele.

Suostumuksen puutteen on epäilty olevan vaikeasti todennettavissa. Tässä voi kysyä, miten vaikea on tulkita tai ymmärtää sitä, että toinen osapuoli ei halua seksiä.

Suomi on kansainvälisten sopimusten pohjalta sitoutunut siihen, että suostumusperustaisuus on raiskausmääritelmän keskeinen osa. Vielä 2014 suostumusperusteisuus torjuttiin ”elämälle vieraana”, mutta nyt aika on kypsä.

Suostumuksen puuttumisen ottaminen osaksi raiskauksen tunnusmerkistöä kuvastaisi paremmin nykyaikaista käsitystä seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta.

MAINOS

Kommentoi

Sukupuolten välille kasvavat muurit.
Niiden välissä viima on suurin.
Sormiliitoksin vältämme tuhoisan kiiman.
Astumalla samalle viivan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

83
Rasismitutkija Vesa Puuronen: MV-oikeudenkäynnissä punnitaan sananvapauden rajat Suomessa – Kovemmat sanktiot tarpeen
54
Uusi valvontalaitteisto Kajaanintien ja Ratakadun risteykseen – seuraa myös liikennevalojen noudattamista
42
ICT-ala vetää Oulussa – edessä on positiivinen työvoimahaaste
34
Vain joka kolmas jatkaa suoraan lukiosta jatko-opintoihin – tukikuukausia ei haluta käyttää kakkos- tai kolmosvaihtoehtoihin
24
Euroopan komissio ehdottaa liikenneverkon ydinkäytävän jatkamista pohjoiseen – mahdollistaisi unionin rahoituksen liikenteen kehittämiseen
18
Tivolilaite jumittui teknisen vian vuoksi Oulun Hietasaaressa, pelastuslaitos auttoi 14 henkilöä alas puomitikkailla
18
Oulun yliopistossa tutkitaan masennusta – tavoitteena tunnistaa sairaus älypuhelimen datasta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Koillismaalla sekä Lapin kaakkoisosassa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi, Enontekiö ja Inari.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

MV lehden kommentointi

170 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Rinteen pullistelu.

Noinko teille telttaseurakunnassa kerrottiin? Lue lisää...
?

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image