Pääkirjoitukset

Saddam selkä seinää vasten

Pääkirjoitukset 9.11.2002 0:00
Unknown
YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma Irakin riisumiseksi aseista vierittää pallon diktaattori Saddam Husseinin käsiin.
Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston perjantaina yksimielisesti äänin 15-0 hyväksymä päätöslauselma Irakin asetarkastuksista tekee lopun sen ajanpeluusta. Irakin on nyt avattava tutkimuslaitostensa ja presidentinpalatsiensa ovet YK:n asetarkastajille, jos se mielii välttyä sotilasiskulta.

Päätöslauselma ei silti hälvennä kokonaan sodanuhkaa Persianlahdella. Saddamin tyyli tuskin muuttuu, vaikka YK:n vaatimusten sävy tiukkenikin kymmenen vuoden takaisesta Irak-päätöslauselmasta. Hän voi jatkaa kissa ja hiiri -leikkiä asetarkastajien ja länsivaltojen kanssa.

Irak suostuu asetarkastuksiin, mutta totuuden selvittäminen maan ydinohjelmasta ja muista joukkotuhoaseista on yhtä hankalaa kuin ennen vuotta 1998, jolloin YK:n asetarkastajat ahkeroivat edellisen kerran Irakin maaperällä. Suljetussa yhteiskunnassa on helppo säilyttää salaisuuksia.

Yhdysvalloille riittää tosin vähäisinkin todiste Irakin sopimusrikkomuksista. Päätöslauselma on sellaista diplomaattista sanataituruutta, että sotavalmistelut voidaan panna ongelmitta alulle, vaikkei teksti näytäkään hyökkäykselle välitöntä vihreää valoa.

Tekstissä puhutaan Ranskan, Venäjän ja Kiinan vaatimuksesta kaksivaiheisesta prosessista, jossa valtuutus voimatoimille annetaan vasta kun tarkastustulokset ovat valmistuneet. Vaatimukset Irakille ovat silti niin tiukat, että Saddam Hussein on helppo julistaa sopimusten kiertäjäksi.

Bushille kelpaa tuskin muu kuin Saddamin kaato. Oli kuitenkin voitto maailmanjärjestölle, että asiassa edetään YK:n viitoittamaa polkua. Se oli voitto myös ulkoministeri Colin Powellille ja muille amerikkalaishallinnon maltillisille, jotka ovat yrittäneet tehdä Irakin vastaisesta rintamasta mahdollisimman laajan. Washingtonissa on riittämiin myös niitä, joiden mielestä Yhdysvaltain pitäisi toimia omin päin ja nopeasti. Bushilla on kaiken lisäksi kongressin valtuutus sotatoimille, ja hänen asemansa supervallan johtajana on välivaalien jälkeen entistäkin vahvempi.

Sotilasiskuun kielteisesti suhtautuvat turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat hyväksyivät viikkojen viilauksen jälkeen Yhdysvaltain sopimusluonnoksen, koska vaihtoehtona häämötti amerikkalaisten lähtö sotaretkelle yksinään. Se olisi ollut valtava takaisku YK:n arvovallalle ja etenkin turvallisuusneuvoston asemalle. Nyt on toiveita, että suurvallat etsivät YK:lta hyväksyntää toimilleen tulevaisuuden kriiseissäkin.


Pelisäännöt ja aikataulu
ovat nyt selvillä. Irakilla on viikko aikaa vastata YK.lle ja kuukausi tehdä sille selkoa kemiallisista, biologisista ja ydinaseistaan. Ruotsalaisen Hans Blixin johtama asetarkastusryhmä joutuu temppelinharjalle. Sen toimeksianto on kattavampi kuin Persianlahden sodan jälkeen 1990-luvulla. Ryhmän lausunnoista riippuu, siirrytäänkö diplomatian taistelukentiltä varsinaisille sotatantereille.

Yhdysvallat on sanonut, että tämä on Irakin "viimeinen mahdollisuus" riisua aseensa. Jos Saddam uskoo Bushin olevan tosissaan, hän voi hyvinkin taipua. Oman nahkan pelastaminen on diktaattoreille kasvojen säilyttämistäkin tärkeämpi tavoite.

On silti sinisilmäistä kuvitella, että Saddam avaisi laboratorioidensa ovet vapaaehtoisesti. Maailmanyhteisön yksimielisyys ja asetarkastajien päättäväisyys ovat välttämättömiä edellytyksiä sille, että Saddam luopuu vallankäytön välineistään ilman voimatoimia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olen vetreä, nuorehko nainen. Ajattelen kokonaisvaltaisesti, en puoluepoliittisesti. Liikehdintä ei vaadi nytkään senaat... Lue lisää...
Ämpäreitä jonottavat...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image