Pääkirjoitukset

Rikoslain pitää suojella lasta

Pääkirjoitukset 24.11.2017 6:00
Pääkirjoitus

Hovioikeuden ratkaisu kymmenvuotiaan uhrin tapauksessa paljastaa vakavan heikkouden rikoslain muotoilussa.

Samalla oikeuden tekemä tulkinta osoittaa vajavaista ymmärrystä lapsen kyvystä suojella itseään. Tapauksesta tarvitaan KKO:n ennakkoratkaisu.

Turun hovioikeus antoi tiistaina päätöksen jutussa, jossa 23-vuotias mies oli kaksi kertaa sukupuoliyhteydessä kymmenvuotiaan tytön kanssa. Syyte törkeästä raiskauksesta kaatui. Turvapaikanhakijana maahan tullut tekijä tuomittiin kolmen vuoden vankeuteen lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Syyttäjän näkemyksen mukaan tekijä oli käyttänyt uhria kohtaan väkivaltaa, ja syyttäjä piti tapahtunutta siksi raiskauksena. Oikeuden mielestä näyttöä väkivallasta ei ollut. Syyttäjä ei kertomansa mukaan aio hakea ratkaisusta valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Toisin kuin kihlakunnansyyttäjä, asianomistaja eli uhri vetosi oikeudessa myös rikoslain raiskausta koskevan pykälän siihen momenttiin, jossa puhutaan uhrin tilasta. Momentin mukaan raiskauksesta tuomitaan myös ”se, joka käyttämällä hyväkseen sitä, että toinen – – pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia on kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan, on sukupuoliyhteydessä hänen kanssaan”.

Hovioikeuden päätöksen jälkeinen kiivas keskustelu on liittynyt nimenomaan siihen, miten pelkotila tai muu avuton tila on ymmärrettävä. Hovioikeus vetosi siihen, miten nuo seikat oli määritelty hallituksen lakiesityksen valmisteluteksteissä – eikä nähnyt kymmenvuotiaan olleen pelkotilassa tai avuton.

Ratkaisu on vahvasti kyseenalainen uhrin nuoren iän vuoksi. Lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen totesi Aamulehdessä, että jos lapsi ei ole puberteettikehityksessä huomattavan pitkällä, hän ei voi mitenkään tietää, mitä hänelle on mahdollisesti tapahtumassa.

Syyttäjä ei kertomansa mukaan hae asiasta valituslupaa siksi, että avuttomuuden perusteena ei lainsäätäjän mielestä voi olla uhrin nuoruus. Koska väkivallastakaan ei ollut näyttöä, kyseessä oli ratkaisun mukaan apsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö.

Oikeusoppineiden mielestä asia ei ole näin yksioikoinen. Esimerkiksi Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani luonnehti Helsingin Sanomissa nykyistä oikeuskäytäntöä ongelmalliseksi. Tapanin mielestä olisi tarpeellista, että lain tulkinta katsotaan vielä korkeimmassa oikeudessa. KKO:n ennakkoratkaisua tapauksessa perää myös Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.

Jo tapauksen herättämän voimakkaan julkisen keskustelun vuoksi ennakkopäätös onkin tarpeen. Toisena asiana tarkasteluun on syytä ottaa erilaisten seksuaalirikosten määrittelyt laissa ja niistä annettavien tuomioiden taso. Nykyisellään tuomioilla ei näytä olevan riittävää ennaltaehkäisevää vaikutusta.

Nyt käsitellyssä tapauksessa kyseessä oli sekä oraalinen että vaginaalinen yhdyntä lapsen kanssa. Vaikka ei ole yhtä yhtenäistä kansan oikeustajua, rikoslain momenttien sisältöä on syytä tarkentaa niin, etteivät lainsäädäntö ja oikeuskäytäntö erkane liian kauaksi yleisestä oikeustajusta. Kansalaisten on voitava säilyttää luottamuksensa siihen, että oikeuslaitoksessa toteutuu sen nimenkin mukaisesti oikeus.

MAINOS

Kommentoi

tuommoinen syyttäjä pitäisi haastaa oikeuteen huonosta työn teosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laki suojelee mutta tuomarit eivät suojele. Laki on niin kuin se luetaan ja nyt lainlukijat olivat sieltä lööperistä joukosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

32
Hailuodon pengertielle ei tule katuvaloja, tie merkitään sumupaaluilla ja kaidevalaistuksella – katso lista kiinteän yhteyden yksityiskohdista
24
Kärppien Mäenalasen voittoresepti Raksilan tiistai-illan spektaakkeliin – ”Syöksytään vaikka pää edellä kiekon tielle”
20
OYSin uusien tilojen rakentaminen voi nopeutua – yhteispäivystys voisi saada uudet tilat jopa vuosia etuajassa
18
Kommentti: Tappara on nyt ripauksen rennompi, entistä vaarallisempi
16
Osekk irtisanoo 53 henkilöä – lisäksi 27:lle tarjotaan tehtävämuutosta tai osa-aikatyötä
14
Kuullaanko metsästäjiä aidosti, kun kysytään näkemyksiä suunnitteilla olevista luonnonsuojelualueista? Lukijalta
12
Aktiivi: Hinaaja Alpo pidettävä Oulussa jo kaupungin pitkän merellisyyden vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

300 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kepulainen Oulu

Kyllähän Stubbi teki Suomelle semmoisen karhunpalveluksen, että sitä muistellaan muissakin sukupolvissa, että meni kepul... Lue lisää...
Martta sieltä jostai...

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.4.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image