Pääkirjoitukset

Mainos

Rikoslain pitää suojella lasta

Pääkirjoitukset 24.11.2017 6:00
Pääkirjoitus

Hovioikeuden ratkaisu kymmenvuotiaan uhrin tapauksessa paljastaa vakavan heikkouden rikoslain muotoilussa.

Samalla oikeuden tekemä tulkinta osoittaa vajavaista ymmärrystä lapsen kyvystä suojella itseään. Tapauksesta tarvitaan KKO:n ennakkoratkaisu.

Turun hovioikeus antoi tiistaina päätöksen jutussa, jossa 23-vuotias mies oli kaksi kertaa sukupuoliyhteydessä kymmenvuotiaan tytön kanssa. Syyte törkeästä raiskauksesta kaatui. Turvapaikanhakijana maahan tullut tekijä tuomittiin kolmen vuoden vankeuteen lapsen törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Syyttäjän näkemyksen mukaan tekijä oli käyttänyt uhria kohtaan väkivaltaa, ja syyttäjä piti tapahtunutta siksi raiskauksena. Oikeuden mielestä näyttöä väkivallasta ei ollut. Syyttäjä ei kertomansa mukaan aio hakea ratkaisusta valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Toisin kuin kihlakunnansyyttäjä, asianomistaja eli uhri vetosi oikeudessa myös rikoslain raiskausta koskevan pykälän siihen momenttiin, jossa puhutaan uhrin tilasta. Momentin mukaan raiskauksesta tuomitaan myös ”se, joka käyttämällä hyväkseen sitä, että toinen – – pelkotilan tai muun avuttoman tilan takia on kykenemätön puolustamaan itseään tai muodostamaan tai ilmaisemaan tahtoaan, on sukupuoliyhteydessä hänen kanssaan”.

Hovioikeuden päätöksen jälkeinen kiivas keskustelu on liittynyt nimenomaan siihen, miten pelkotila tai muu avuton tila on ymmärrettävä. Hovioikeus vetosi siihen, miten nuo seikat oli määritelty hallituksen lakiesityksen valmisteluteksteissä – eikä nähnyt kymmenvuotiaan olleen pelkotilassa tai avuton.

Ratkaisu on vahvasti kyseenalainen uhrin nuoren iän vuoksi. Lastenpsykiatrian professori Tuula Tamminen totesi Aamulehdessä, että jos lapsi ei ole puberteettikehityksessä huomattavan pitkällä, hän ei voi mitenkään tietää, mitä hänelle on mahdollisesti tapahtumassa.

Syyttäjä ei kertomansa mukaan hae asiasta valituslupaa siksi, että avuttomuuden perusteena ei lainsäätäjän mielestä voi olla uhrin nuoruus. Koska väkivallastakaan ei ollut näyttöä, kyseessä oli ratkaisun mukaan apsen törkeä seksuaalinen hyväksikäyttö.

Oikeusoppineiden mielestä asia ei ole näin yksioikoinen. Esimerkiksi Turun yliopiston rikosoikeuden professori Jussi Tapani luonnehti Helsingin Sanomissa nykyistä oikeuskäytäntöä ongelmalliseksi. Tapanin mielestä olisi tarpeellista, että lain tulkinta katsotaan vielä korkeimmassa oikeudessa. KKO:n ennakkoratkaisua tapauksessa perää myös Itä-Suomen yliopiston rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.

Jo tapauksen herättämän voimakkaan julkisen keskustelun vuoksi ennakkopäätös onkin tarpeen. Toisena asiana tarkasteluun on syytä ottaa erilaisten seksuaalirikosten määrittelyt laissa ja niistä annettavien tuomioiden taso. Nykyisellään tuomioilla ei näytä olevan riittävää ennaltaehkäisevää vaikutusta.

Nyt käsitellyssä tapauksessa kyseessä oli sekä oraalinen että vaginaalinen yhdyntä lapsen kanssa. Vaikka ei ole yhtä yhtenäistä kansan oikeustajua, rikoslain momenttien sisältöä on syytä tarkentaa niin, etteivät lainsäädäntö ja oikeuskäytäntö erkane liian kauaksi yleisestä oikeustajusta. Kansalaisten on voitava säilyttää luottamuksensa siihen, että oikeuslaitoksessa toteutuu sen nimenkin mukaisesti oikeus.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

tuommoinen syyttäjä pitäisi haastaa oikeuteen huonosta työn teosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laki suojelee mutta tuomarit eivät suojele. Laki on niin kuin se luetaan ja nyt lainlukijat olivat sieltä lööperistä joukosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

64
Niinistöä haastettiin rajusti MTV:n tentissä – vältteli epäselviä vastauksia
51
Kylmä on myrkkyä akillesjänteille - tennareiden ja nilkkasukkien käyttö ympäri vuoden on lisännyt oireilua
46
Kolme Kärppäpelaajaa olympiajoukkueeseen, Kukkonen neljänsiin kisoihinsa
42
Iissä Postin jakeluautot välittävät jo kuvaa tien päältä – Destia tutkii keinoja digitalisoida maanteiden hoitourakoita
42
Uhka taas ilmassa: Sähköyhtiö Loisteen mukaan sähkölinjat eivät kestä kuuran painoa, jopa 5 000 voi jäädä sähköttä tällä viikolla
42
Cheek esiintyy Qstockissa vielä kerran – "Tulossa näyttävä ja tunteikas show"
31
Puolustusministeri Jussi Niinistö: Viranomaisilla oltava keinot estää soluttautuminen kriittisten kohteiden lähelle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin itäosassa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

245 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Voi voi Sipilä

tullessaan, että hän eroaa, jos homma ei toimi. Sipilällä on mennyt homma lukemattoman monta kertaa pieleen eron edestä.... Lue lisää...
Sipilä lupasi päämin...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

22.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image