Pääkirjoitukset

Pyeongchang sai soppansa

Pääkirjoitukset 5.2.2018 6:00
Pääkirjoitus

Urheilun vetoomustuomioistuimen päätös vapauttaa venäläisurheilijoita dopingpannasta oli läimäys päin Kansainvälistä olympiakomiteaa.

Kamppailua vilpistelijöitä vastaan ei voi hellittää, muuten urheilun uskottavuus murenee lopullisesti.

Useimpiin olympialaisiin on liittynyt suuren luokan kohuja, pahimmillaan hyvin dramaattisiakin tapahtumia. Viime torstaina kävi selväksi, ettei isolta sopalta säästytä Etelä-Korean Pyeongchangin torstaina alkavissa talvikisoissakaan.

Kohinan ytimessä on taas kerran urheilun pitkäaikaissairaus, doping. Kiistan varsinaisena aiheena on nyt dopingista syytettyjen venäläisurheilijoiden osallistumisoikeus kisoihin.

Kaiken piti olla selvää sen jälkeen kun Kansainvälinen olympiakomitea KOK päätti, että yhteensä 43 venäläisurheilijaa suljetaan paljastuneen dopingin takia olympialaisista eliniäksi. Omissa talvikisoissaan vuonna 2014 Venäjä selvitysten mukaan väärensi dopingnäytteitä järjestelmällisesti. KOK päätti sulkea Venäjän maana Pyeongchangista.

Enemmistö kisoista suljetuista urheilijoista kuitenkin valitti päätöksestä urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen (CAS). Torstaina tämä elin antoi päätöksensä, ja se oli sokki erityisesti KOK:lle: yhteensä 28 venäläisurheilijan valitukset menivät läpi.

Vaikka kisojen alkuun on enää muutama päivä, on vielä epäselvää, mitä nyt tapahtuu.

CAS:n päätöstä on arvosteltu ankarasti, ehkä jyrkimmin KOK:sta. Tuomioistuin katsoi kuitenkin asiaa puhtaasti juridiselta kannalta niin kuin sen kuuluukin.

Tuomioistuin piti useimpien urheilijoiden kohdalla näyttöä syyllisyydestä vajaana. Vahvatkaan viitteet dopingin käytöstä ja aihetodisteet eivät riittäneet. Todisteiden olisi pitänyt olla täysin kiistattomia.

Vetoomustuomioistuimen ammattitaitoa tai moraalia ei ole syytä epäillä. Pikemminkin katseet kannattaa suunnata Kansainväliseen olympiakomiteaan ja sen päätöksentekoon.

Mutta vaikea on myös KOK:n asema. Sen on urheilun ja kisojensa uskottavuuden vuoksi taisteltava dopingia vastaan. Se teki hyvässä tarkoituksessa päätöksen, jonka pohja oli kuitenkin pettävä.

On vielä epäselvää, kuinka moni kisapannasta nyt vapautetuista korealaisurheilijoista nähdään lopulta Etelä-Koreassa. Osallistuminen ei välttämättä edes ole järin houkuttelevaa, epäilyksen varjo kun väistämättä seuraa näitä urheilijoita kisoissa ja pitkään sen jälkeenkin.

Venäjän urheiluministeri Pavel Kolobkov riemuitsi vetoomustuomioistuimen päätöksen jälkeen, että dopingista syytetyt urheilijat ovat puhtaita. Tätä CAS:n ratkaisu ei kuitenkaan vielä merkitse. Venäjän valtiollisesta dopingohjelmasta on niin paljon näyttöjä ja todistajanlausuntoja, että sen olemassaolo on yksiselitteisen selvää. Jopa presidentti Vladimir Putin on todennut Venäjän itsensä olevan osasyyllinen siihen, että huomiota on kohdistettu siihen.

Sunnuntaina uutta hämmennystä herätti brittiväite arvokisamitaleja tällä vuosituhannella voittaneiden hiihtäjien poikkeuksellisista veriarvoista.

Tässä vaiheessa puhtaiden urheilijoiden ja puhtaan urheilun ystävien on vain toivottava, että Etelä-Korean kisoissa dopingvalvonta on sekä tehokas että luotettava.

MAINOS

Kommentoi

Millähän tolalla mahtaa doping-testaukset sun muut olla esim Pohjois-Koreassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitääkö penkkiurheilijan uskoa, että vain venäläiset käyttävät dopingia?
Jospa kaikkien maiden hiihtäjiin iskettäisiin samalla tarmolla testausten ja etenkin tuomioiden suhteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

123 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Kokoomus opetti suomalaiselle duunarille jo vuosia sitten, että vastakkainasettelun aika on ohi. Sitten Sipilän oikeisto... Lue lisää...
Vastakkainasettelun ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image