Pääkirjoitukset

Posti rynnistää soteenkin

Pääkirjoitukset 12.1.2017 0:00
Pääkirjoitus

Postin aluevaltaukset jatkuvat. Perinteinen kirjeitä, lehtiä ja paketteja jakava yhtiö uudistuu niin kovaa vauhtia, että perässä on vaikea pysyä. Meneillään ja suunnitteilla on palveluvalikoiman laajennuksia ja kokeiluja, jotka ovat herättäneet laajaa mediahuomiota ja myös närkästystä.

Tuorein esimerkki toiminnan laajentamisesta on kymmenillä paikkakunnilla toimivan hoivapalveluyrityksen ostaminen. Hoivapalvelut ovat houkutteleva kohde. Siellä liikkuvat isot rahat, ja palvelutarve kasvaa koko ajan. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus valinnanvapauksineen on saanut muitakin toimijoita kiiruhtamaan alalle pankeista ja vakuutusyhtiöistä lähtien.Kodeissa tarvitaan enenevästi palveluja niin terveydenhoidossa kuin arkiaskareissa. Entuudestaan posti tekee, kokeilee tai harkitsee kotipalvelua, ateriakuljetusta, ruohonleikkuuta, lähettipalvelua, haravointia, vartiointia ja ulkoilutusta niin suurella innolla, että postin ja lehtien jakelu kärsii.

Kaiken taustalla on halu saada uutta kassavirtaa, koska vanha liiketoiminta yskii pahasti. Pääliiketoiminnassa on ongelmia, postinjakelussa on häiriöitä ja viiveitä. Postin kerrotaan myös kadottaneen lähetyksiä.

Viestintävirasto asetti loppuvuodesta Postille 100 000 euron uhkasakon, koska Posti on toistuvasti rikkonut velvollisuutta jakaa yleispalvelukirjeet viitenä päivänä viikossa. Henkilöstöä uhkaa uupuminen toistuvissa yt-neuvotteluissa, muutoksessa ja epävarmuudessa.Posti toimialana on rajussa murroksessa vähentyneen jakelumäärän ja digitalisaation takia. Lisäksi Posti on omilla epäviisailla päätöksillään vauhdittanut kielteistä kehitystä esimerkiksi kohtuuttomilla jakelumaksujen korotuksilla.

Tämän seurauksena muun muassa lehtitalot ovat perustaneet uudestaan jakeluyhtiöitä ja nyt ne pystyvät kilpailemaan Postin kanssa jakelusta. Postilain lausunnolla oleva lakiesitys tuo alalle lisää muutoksia.Posti haarukoi koko ajan uusia palveluita, joilla ei välttämättä ole mitään tekemistä alan perinteisen toiminnan kanssa. Posti laskee uuden liiketoimintansa olemassa olevan vahvuuden varaan. Periaatteessa sillä on valmis verkosto ja asiakaskunta koko maassa. Postilla on kieltämättä ainutlaatuinen valttikortti kädessään, sillä se tavoittaa joka arkipäivä 2,8 miljoonaa kotitaloutta.

Kaikki eivät seuraa Postin toimeliaisuutta hyvällä silmällä. Suomen Yrittäjät tyrmistyi Postin tuoreesta yritysostosta.

Yrittäjäjärjestö huolestui siitä, että valtio-omisteinen Posti tulee sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa pienten ja keskisuurten yritysten tontille. Lisäksi Posti pystyy periaatteessa luomaan valtakunnallisen valtiovetoisen hoivatoimijan. Silloin joudutaan kysymään, minne valinnanvapaus ja vapaa kilpailu katosivat.

Nähtäväksi jää, miten notkeasti nykyinen henkilöstö ja yrityskaupan myötä saadut hoiva-alan työntekijät saadaan taipumaan Postin uusiin palvelumalleihin vai onko luvassa uusia järjestelyjä.

MAINOS

Kommentoi

Posti on tiukassa poliittisessa ohjauksessa, herätys äänestäjät. Ainakin kuittaavat palkkion kokouksista, 500 - 800 euroa per kokouksestaan. Poliittista ohjausta toteuttavat enimmäkseen kansanedustajat hallintoneuvoston kautta. Hallintoneuvoston tehtävänä on neuvoa Postin hallitusta ja ohjata yhteiskunnallisesti merkittävissä päätöksissä. Tuttuja kansanedustajia siellä on iso lauma, mm. Jani Toivola, Eeva-Maria Maijala, Maria Guzenina jne. Sama touhu kuin valtiolaivan ohjauksessa eduskunnassa ja hallituksessa, hämmennys ja sekavuus, näkyy myös Postin toiminnassa. Itse olemme valinneet edustajamme hoitamaan asioita, tulos on nähtävissä joka tasolla elämässämme. Eduskunnassa ei tehdä töitä kunnolla, ei tiedetä kansan syvien rivien arkisesta elämästä yhtään mitään. Mukava viettää päiviä tuttujen työkaverien parissa, hyvien etujen ja palkan kera. Asiat tuodaan kansanedustajille käsiteltäväksi kuin ruoka tarjottimella, ei tarvitse itse miettiä mitään. Virkamiehet ja valtion yhtiöiden johtoportaat vievät kansanedustajia kuin pässiä narussa. Äänestän seuraavissa vaaleissa viisaammin, annan potkut nykyiselle kansanedustajalleni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

" Hoivapalvelut ovat houkutteleva kohde. Siellä liikkuvat isot rahat, ja palvelutarve kasvaa koko ajan."
Ikinuorna ken heilua jaksaiskaan, lauletaan laulussa, muistaakseni.
Mutta pakko on köyhän yrittää. Sen verran isot rahat hoivapalveluissa vaihtaa omistajaa, että pienituloisella ei niihin varaa ole...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Posti täysin sekaisin. Kuvittelee olevansa monitoimialayritys. Seurausta muutamastakin munauksesta. Oman ydinalan kehitys jätettiin kokonaan pois. Ikinä liikkunut niin paljon paketteja, kuin nyt. Kiitos internetin. Posti ei vastannut tarpeeseen oikein mitenkään, muut toimijat painelivat ohi joka puolelta. Sama kaiken digitiedonsiirron kanssa. Paperi nyt vähenee jokatapauksessa, tottakai se vaikuttaa perinteiseen postintoimintaan sekin. Perusvirheitä ei voi paikata jälkikäteen, mutta ei siihen ruohonleikkauskaan mitään auta. Tekee vain ntistä epäluotettavamman kuuloiseksi koko firman.
Kun perusliiketointa kyntää ja on kuralla, sen toimivaksi saattaminen pääasia, ei ihme rönsyillyt kaikkiin mahdollisiin muihin toimintoihin.
Mitäkö tehdä. No mistä hitosta mä sen tietäisin. Kun ei tahdota tietää edes edes eduskunnassa, tahi postin omien asiantuntijoidenkaan toimesta. Helkutinmoinen sotku ja pahenee vaan näillä toiminnan levittämisellä vaikka mille toimialoille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

45
Laulu raikasi, raketit paukkuivat ja soihdut savusivat – oululaisfanit juhlivat Kärppien Suomen mestaruutta läpi yön
17
Kärpät vei mestaruuden Tapparan nenän edestä – Hakametsä hiljeni oululaisjoukkueen juhliessa
16
Oulun seudulla aamupäivällä kuuluneet ja tuntuneet pamaukset aiheuttivat Hornetit - ilmavoimien mukaan äänivallia ei rikottu liian matalalla
13
Keskusta uudistaisi koulujärjestelmän – nuorille tulevaisuuskutsunnat, esikoulu ja kaksi ensimmäistä luokkaa yhdeksi kokonaisuudeksi
10
Sotesta saa ainakin pienissä oppositioryhmissä päättää itse – Kd:n edustajat voivat äänestää eri tavoin
10
Vihapuheilmoitusten määrä kasvanut – Oulun poliisin tutkintaan tullut solvaavia Facebook-kirjoituksia
9
Kärppäkapteeni Lasse Kukkonen ei ole maajoukkueen käytettävissä – ”Nyt on aika maksaa takaisin vaimolle ja tytöille”

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

276 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Majava ruokaa

Montaa Beaveriä on tullut tähään ikään syötyä. Ovat nykyään ihan karvattommia....maku on silti ihana. Lue lisää...
Holmesin John

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

27.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image