Pääkirjoitukset

Perustuloa kokeillaan viimein

Pääkirjoitukset 6.1.2017 0:00
Pääkirjoitus

Kansainvälisesti ainutlaatuisen perustulokokeilun ensimmäiset maksut kilahtavat kokeiluun valittujen kansalaisten tileille maanantaina. Kelan aloittaman kokeilun myötä perustulo on askeleen lähempänä neljänkymmenen vuoden jahkailun ja kymmenien malliehdotusten jälkeen.

Suomen kokeiluun kohdistuu poikkeuksellisen laaja kansainvälinen mielenkiinto. Se luo onnistumispaineita. Suuret mediat muun muassa Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Ranskassa ovat raportoineet kokeilusta. Mallia on esitelty ja arvioitu yksityiskohtaisesti.

Hallitusohjemaan kirjattu perustulokokeilu on merkittävä myös Suomessa. Perustulo on viime vuosina ollut tavoitteena vihreiden, vasemmistoliiton ja keskustan ohjelmissa. Kokoomuksessa kiinnostus on ollut hajanaista. SDP:n, perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja RKP:n piirissä asiaan on suhtauduttu kriittisemmin.

Keskustelua perustulosta on käyty vaihtelevalla intensiteetillä, mutta aina vaalien alla keskustelu on vilkastunut. Kansalaispalkan, kansalaistulon ja perustoimeentuloturvan sijaan perustulo on vakiintunut käytetyksi termiksi.

Vuosien varrella perustulon tavoitteet ovat vaihdelleet, mutta 2000-luvulta alkaen keskustelussa on painotettu silppu- ja osa-aikatyön tekijöiden toimeentulon vahvistamista ja sosiaaliturvaa saavien henkilöiden työnteon kannusteiden parantamista.

Kokeilulla haetaan vastausta polttavaan kysymykseen, edistääkö perustulo työllistymistä vai ei. Perustulon tavoitteena on yksinkertaistaa ja sujuvoittaa sosiaaliturvaa sekä poistaa hankaliksi koettuja kannustinloukkuja ilman byrokratian tukahduttavaa ja passivoivaa otetta.

 

Palkkatulot ja sosiaalietuudet ovat tällä hetkellä monimutkaisessa keskinäisriippuvuudessa, jossa kaikki vaikuttaa kaikkeen ja kannustavuus on heikkoa. Tilkkutäkkimäistä etuusverkostoa on yritetty perata ja sovittaa muihin tuloihin useaan otteeseen, mutta heikoin tuloksin.

Kelan kokeilussa saadaan toivottavasti lopulta tietoa siitä, täyttyvätkö odotukset perustulon kannustavasta vaikutuksesta vai toteutuvatko uhkakuvat moraalisesta katastrofista.

Perustulokokeiluun on arvottu 2 000 25–58-vuotiasta peruspäivärahalla tai työmarkkinatuella olevaa henkilöä. Heille maksetaan kahden vuoden ajan 560 euroa kuukaudessa verottomana. Sen päälle he voivat ansaita lisätuloja satunnaisesti tai vakituisesti. Palkkatulot voivat vaikuttaa mahdollisiin etuuksiin kuten asumistukeen, mutta eivät perustuloon.

Koehenkilöihin ei oteta kokeilujakson aikana yhteyttä, jotta ei vaikutettaisi heidän käyttäytymiseensä. Opiskelijat ja eläkeläiset on rajattu kokeilun ulkopuolelle, koska tavoitteena on nimenomaan poistaa työllistymisen esteitä.

Kokeilu toivottavasti tuo ilmassa leijuviin kysymyksiin käytännössä koeteltua tietoa, jonka perusteella voidaan päättää jatkotoimista. Malli tuskin on valmis ja saattaa vaatia lisäkokeiluja. Nyt asiassa on vihdoinkin päästy alkuun.

MAINOS

Kommentoi

Raha on aina hyväksi ihmisille. Kansankotomme on voimissaan, kun mietitään ihmisten selviytymistä arjestaan ja rahatilannetta. Paras keino ihmisten auttamiseksi, on järjestää työpaikkoja. Kotimaiselle tuotannolle tehtävä kilpailuetu ulkomaista tuontia vastaan. Työpaikkoja on helppo synnyttää elintarvikkeiden alkutuotantoon maaseudulle ja jatkojalostukseen. Hyvin kohdeltu ja ruokittu suomalainen lehmä, sika, kana, broileri ja lihakarja on parasta ruokaa maailmassa. Kalastuselinkeinoa Suomessa ei ole kehitetty mitenkään, tuhansia järviä on tyhjänpanttina. Kemijoki on pohjois-Suomen perusturva, kun sinne saadaan lohi takaisin. Porotalous saadaan kestävälle ja tuottavalle pohjalle, kun leikataan poromäärää ja harrastelijat laitetaan sivuun. Luontomatkailusta tulee uusi kivijalka Suomessa, kun laitetaan ryöstömetsästys ja metsien raiskaaminen kuriin. Maalinnut röpisemään metsiin ihmisten iloksi, ah mikä ihana kokemus ja muisto. Perustulo hyvä, työpaikka kaikista paras.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tähän saakka vastikkeettoman rahan jakaminen on ollut ihmiselle turmioksi. Onko ihmiset nyt parempia siten, ettei vastikkeeton raha vie viimeistäkin työnteon halua. Kansalaispalkan rahoittamiseksi on teollisuus pantava maksamaan robottiveroa saman verran kuin ihmisten palkkaaminen kyseiseen työmäärään maksaisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

99
Pyörätelineitä ja parkkiruutuja voi kadota keskustan paraatipaikoilta – "Se on kaupunkipyörien hinta"
92
Moni lähtee kaupungista hellettä pakoon Hailuotoon – lauttajono kilometrin mittainen
48
Sateenkaaret ilmestyvät näyteikkunoihin ja kohoavat kaupungintalon lipputankoihin – Pride-viikko alkoi Oulussa tänään
44
The New York Times ja CNN kritisoivat etusivuillaan Trumpia kovin sanoin: "Surrealistinen huippukokous"
24
69 000 euron yllätyslasku aiheutti hämmennystä kempeleläiselle pariskunnalle – Handelsbanken lähetti viikonloppuna 4 000 virheellistä laskua
23
Lämpötila nousee tänään Oulussa jopa 32 asteeseen – lähetä meille hellekuvasi
23
Trumpin ja Putinin tapaamisen kustannukset miljoonia – "Alkoholitarjoiluihin ei mennyt yhtään veronmaksajien rahoja"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Pohjois-Lappia. Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Pohjois-Lapissa.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan keski- ja länsiosassa, Etelä-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Kemijärvi, Salla, Muonio, Pelkosenniemi, Savukoski, Enontekiö, Inari ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

313 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työttömät sylkykuppina

Minä jäin orvoksi kolmen vanhana. 10-kesäisenä myin käpylehmiä, joilla tienasin sievoisen summan. Pääsin peruskoulusta j... Lue lisää...
Kaikki pystyvät jos ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

17.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image