Pääkirjoitukset

Oulussa outo umpikuja

Pääkirjoitukset 1.3.2018 6:00
Pääkirjoitus

Oulun päätöksenteossa on ajauduttu umpikujaan, josta pitäisi luovia ulos. Kovin pitkään pattitilanne ei voi jatkua.

Vastakkainasettelu heikentää kaupungin imagoa ja vetovoimaa. Se ei ole kenenkään etu.

Oulussa on ajauduttu päätöksenteossa erikoiseen tilanteeseen, kun puolet kaupunginvaltuustosta ajaa muutosta hallintosääntöön päästäkseen päättämään palveluverkosta ja toinen puoli pitäisi päätöksentekomenettelyn nykyisellään. Voimassa olevan hallintosäännön mukaan palveluverkosta päättäminen on kaupunginhallituksen tehtävä.

Kiista hallintosäännöstä ja toimivallasta jäi valtuuston maanantaisessa kokouksessa ratkaisematta (Kaleva 27.2 ) äänten mennessä tasan 33–33 ja yhden äänestäessä tyhjää. Syvä vastakkainasettelu kertoo päätöksenteon kipupisteistä ja siitä, että Oulu hakee yhä yhteistä säveltä monta vuotta kuntaliitoksen jälkeen.

Asiaan palataan valtuuston seuraavassa kokouksessa. Sillä aikaa kaupunginhallitus jatkaa nykysääntöjen pohjalta. Juuri nyt palveluverkkoon ei ole linjausta, koska valtuuston äänestyspäätös jätti toimivalta-asian auki.

Viisasta voisi olla tehdä valmistelua, jossa palveluverkosta irrotettaisiin eniten intohimoja nostattavat ja kiireellisiä päätöksiä vaativat kohteet, jotta umpikujasta päästäisiin luovimaan eteenpäin.

Jos palveluverkosta päättäminen siirtyisi valtuustolle, pitäisi olla selvillä, miten yksityiskohtaisesti valtuusto haluaa päättää asioista. Onko järkevää, että valtuusto ruotisi jokaisen koulun, kirjaston, nuorisotilan, päiväkodin ja asukastuvan kohtalon erikseen? Mihin pannaan raja, kun päätösvaltaa on valtuuston ja hallituksen ohella myös lautakunnilla?

Loogista olisi, että kaupunginhallitus päättäisi palveluverkosta valtuuston ohjeistuksen ja taloudellisten edellytysten mukaisesti. Jos hallintosääntöä ruvetaan rukkaamaan, mikä on seuraava asia, jossa halutaan poikkeusmenettelyä?

Valtuuston kokouksen jälkeen on ehditty vaatia konsensusta repi-vien riitojen välttämiseksi. Asioita on nytkin yritetty sovitella tiiviisti etukäteen, mutta silti kiistakysymyksistä on äänestetty. Konsensuksessa käy herkästi niin, että jappasu vesittää lopputuloksen eikä miellytä oikein ketään.

Toinen tapa ratkaista asioita on äänestää, jolloin syntyy selkeä linja, jonka pohjalta edetään. De-mokratian hyviin puoliin kuuluu se, että äänestyksen jälkeen voidaan sanoa, että pulinat pois.

Oulun valtuuston kahtiajako paljastaa, miten vaikeita asiat voivat olla. Päätöksiä ei tehdä palveluverkosta puoluetaustan perusteella, vaan asia- tai pikemminkin kuntakohtaisesti.

Julkisuuteen on voinut jäädä kuva, että liitoskunnat olisivat olleet yhdistymisessä pelkkiä menettäjiä. Näinhän ei ole, vaan myös ne ovat päässeet nauttimaan investoinneista ja Oulun palveluista.

Vastakkainasettelu on huolestuttavaa ja voi heikentää kaupungin imagoa. Se ei olisi kenenkään etu.

Kaiken kohinan keskellä on syytä muistaa, että palveluverkkoselvitys on osa muutosohjelmaa, jolla varaudutaan siihen, että kuntien tehtävät ja rahoitus muuttuvat merkittävästi sote-maakuntauudistuksen takia.

MAINOS

Kommentoi

" Kovin pitkään pattitilanne ei voi jatkua." Jos käyttää pattitilanne -termiä, tulisi tietää, myös mitä se tarkoittaa. Pattihan on shakissa tilanne, josta peli ei voi jatkua millään muotoa, peli on lopullisesti ohi ja tasan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

78
Rasismitutkija Vesa Puuronen: MV-oikeudenkäynnissä punnitaan sananvapauden rajat Suomessa – Kovemmat sanktiot tarpeen
39
Uusi valvontalaitteisto Kajaanintien ja Ratakadun risteykseen – seuraa myös liikennevalojen noudattamista
30
Vain joka kolmas jatkaa suoraan lukiosta jatko-opintoihin – tukikuukausia ei haluta käyttää kakkos- tai kolmosvaihtoehtoihin
28
ICT-ala vetää Oulussa – edessä on positiivinen työvoimahaaste
19
Euroopan komissio ehdottaa liikenneverkon ydinkäytävän jatkamista pohjoiseen – mahdollistaisi unionin rahoituksen liikenteen kehittämiseen
17
Tivolilaite jumittui teknisen vian vuoksi Oulun Hietasaaressa, pelastuslaitos auttoi 14 henkilöä alas puomitikkailla
15
Juhannusviikko alkaa Oulussa ukkosen jyrinässä ja kovassa tuulessa, epävakainen sää jatkuu koko viikon

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Lapin kaakkoisosassa kehittyy ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Kainuun maakuntaan sekä seuraaviin Lapin kuntiin: Kolari, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Inari. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi ja Enontekiö.

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

18.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image