Pääkirjoitukset

Oulu kamppailuun osaajista

Pääkirjoitukset 16.5.2018 6:00
Pääkirjoitus

Tieto- ja viestintätekniikan ammattilaisten tarve Oulun seudulla on akuutti.

Alan koulutusta on lisättävä, mutta Oulusta on myös tehtävä entistä houkuttelevampi paikka muualta Suomesta ja maailmalta muuttaville.

Jo hyvän aikaa sitten tieto- ja viestintätekniikan eli ICT-alan työpaikkojen määrä ylitti Oulun seudulla Nokian huippuvuosien tason. Vauhti ei näytä hyytymisen merkkiä, kertovat Oulun kauppakamarin tuoreen selvityksen ennakkotiedot (Kaleva 15.5.).

Viime vuoden aikana Oulun seudun ICT-alan työpaikkoihin palkattiin kauppakamarin mukaan 1 100 ihmistä, tänä vuonna arviolta saman verran ja ensi ja seuraava vuonna yhteensä arviolta 1 800 työntekijää. Eniten tarvitaan ohjelmoijia mutta myös esimerkiksi langattoman tekniikan sekä myynnin ja markkinoinnin osaajia.

Arviot tarjolla tulevista työpaikoista ovat ilahduttavia, mutta samalla luvut ovat niin kovia, että niiden perusteella voi ennakoida myös ongelmia: pätevän väen saanti alan töihin on jo käynyt työlääksi, eikä kovin nopeita keinoja tilanteen korjaamiseksi ole.

Koulutus on keskeinen keino tilanteen oikaisemiseksi pitemmällä aikavälillä. Tarvitaan korkeatasoisten perustutkintojen ohella yritysten tarpeista lähtevää muunto-, täydennys- ja täsmäkoulutusta. Esimerkiksi Oulun yliopisto tarjoaa tällä hetkellä useita muuntokoulutuksia juuri ICT-alan tarpeisiin.

Osa tämän hetken työpaikkabuumista johtuu epäilemättä talouden huippusuhdanteesta. Alan osaa-jien tarve tuskin kuitenkaan päättyisi edes mahdolliseen taantumaan, sillä yhteiskunnan toimintojen ja palvelujen digitalisoinnille ei näy loppua. Seuraava vaihe on tekoälyn nousu, ja myös siihen pitäisi pystyä varautumaan tulevissa koulutuslinjauksissa.

Siksi myös tytöt ja naiset olisi saatava kiinnostumaan nyt miesvaltaisesta alasta nykyistä paljon enemmän. Tällä hetkellä vain noin joka viides ohjelmistoyritysten työntekijä on nainen, ja heistäkin iso osa työskentelee muissa tehtävissä kuin ohjelmistokehityksessä. Matemaattisen lahjakkuuden tai luovuuden puutteesta tuskin on kyse, pikemminkin pinttyneistä uravalinnoista.

Oulun alueen akuutin osaajatarpeen hoitoa jarruttaa se, ettei seutukunta ole ainoa, joka Suomessa painii saman ongelman kanssa. Ohjelmistoalalla on meillä tällä hetkellä tuhansia avoimia työpaikkoja, ja vuoteen 2025 mennessä Suomessa tarvitaan yhden arvion mukaan jopa 25 000 uutta ohjelmistosuunnittelijaa ja -kehittäjää.

Kyse on siis koko Suomea koskevasta haasteesta. Varmana voi pitää, ettei tilanteesta selvitä ilman alan ulkomaista väkeä.

Jotta Oulun seutu pärjää kisassa parhaista kotimaisesta tai ulkomaisista tekijöistä työvoimasta, kaupungin houkuttelevuuden pitää olla kunnossa. Vahvuutena Oululla on jo maine edistyneenä ICT-keskuksena. Pimeydelle ja kylmyydelle eivät poliittiset päättäjätkään voi mitään, mutta siihen, mihin voidaan vaikuttaa, pitää vaikuttaa.

Kyse on silloin esimerkiksi viihtyisästä asumisesta, hyvistä palveluista ja liikenneyhteyksistä, runsaasta kulttuuritarjonnasta ja vapaa-ajan mahdollisuuksista sekä ulkomaalaisten kohdalla mahdollisuuksista pärjätä arjessa englannin kielellä. Viimeksi mainitussa kohdassa Oululla on paljon kohennettavaa.

MAINOS

Kommentoi

Oikeasti, nyt lähtee kaleva ilman kunnon fakta tarkistusta kirjoittelemaan asiasta.
Kokemuksen perusteella puute on ja tulee olemaan niistä tyypeistä jotka istahtavat pyödän ääreen ja alkavat heti tuottamaan, ei ICT alan firmoja kiinnosta palkata esim junior tasoista koodari joka tarvitsee hieman tukea uran alkupuolella. Firmat ei halua kouluttaa ketään koska on pelko että tämä tyyppi lähtee ensimmäisen houkuttelevan tarjouksen jälkeen muualle.
Esim te-keskuksen koulutuksetkaan ei täyty enään esim Web devaaja koulutus paikkoja 20 mutta aloitti 13 henkeä, ja voin todistaa että ulos jäi tyyppeja jotka tunne joilla on jopa työkokemusta alasta. Olihan noita firmoja ilmeisesti kiinnostuneena mutta eipä nekään ottaneet ketään.
(tietenkään tätä ei julkaista tässä koska olen huomannut että kriittiset tälläiseen uutisointiin tapahtuva kommentointia on rajattu rajusti.)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu on jo yksi Suomen ellei koko maailman parhaista perhekaupungeista. Oulun pitäisikin nostaa perheystävällisyys myyttiseen maineeseen. Se houkuttelisi perheellisiä tai perheentyviä osaajia. Houkutellaan myös muuttamaan pysyvä koti Ouluun, vaikka toinen huoltajista kiertäisi maailmaa.

Toiseksi pitäisi huolehtia ikääntyvien (40 +) osaajien työllisyydestä. Useampi nuori muuttaisi tai jäisi Ouluun, jos uskoisi työllistyvänsä myös lasten ollessa murrosiässä. Silloinkin tulee menoja. Kenties pitäisi luoda Suuri Muuntokoulutus ICT alalta sote-alalle.

Pitäisi myös huolehtia yhteyksistä. Oulun työttömyys on ja pysyy niin korkealla, että meidän pitää kannustaa toista puolisoa pendelöimääntyöhön muualle, joko Etelä-Suomeen tai ulkomaille. Tukholman yhteys ei tue viikkopendelöintiä, eivät myöskään Norwegianin lennot - Finnairin yhteydet onneksi hyvin. Toivottavasti Norwegianin tulevan konkurssin jälkeen saamme myös suoran lennon Amsterdamiin (KLM/Transavia), Lontooseen (EasyJet) ja/tai Berliiniin (Eurowings/Lufthansa). Riittää, kun maanantai-aamuna menee ja perjantai-iltana tulee. Suomen sisäisiä yhteyksiä pitää parantaa, eritoten Oulusta Turun, Jyväskylän, Kuopion ja Lappeenrannan seuduille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteydet vaan paheni, kun loppui Luulaja ja Tromssa. Ei ne tarpeen ollutkaan, pidemmälle pitäisi päästä, jotta töitä saisi, niistä kun ei ollut edes toimivia jatkoyhteyksiä minnekään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

nokia kun loppui, kyllä oulunseudulla oli töitä hakevia yllinkyllin. tuon perheystävällisyyden mainonnan hoitaa oulun etelä-puolen kunnat ihan kiitettävästi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Poika ei halua mennä armeijaan

127 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Yh-äippien mollaus

Joo, se on todella omituista. Minut kasvatti yh-äiti ja olen menestynyt elämässäni erittäin hyvin. Tärkeintä ei ole se m... Lue lisää...
Typykkä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image