Pääkirjoitukset

Mainos

Oulu ansaitsee joulutorin

Pääkirjoitukset 28.10.2017 0:00
Pääkirjoitus

Tunnelmallisen joulutorin saaminen Ouluun on osoittautunut kovaksi palaksi. Joulutorista luopuminen jo parin vuoden jälkeen olisi sääli.

Liikekeskuksella on vakava miettimisen paikka, miten ydinkeskustaan saataisiin elävyyttä.

Tunnelmallisen joulutorin saaminen Ouluun on työn ja tuskan takana. Tällä viikolla saatiin yllättäen tietää, että Rotuaarille ei enää tänä vuonna tule joulutoria. Oulun keskustaan on siten odotettavissa entistä ankeampi tunnelma, kun edes Rotuaarille ei saada jouluksi eloa.

Kaksi vuotta sitten ehdittiin iloita sitä, että pitkään kaivattu joulutori, joka ristittiin Tiernatoriksi, vihdoinkin saatiin punaisine mökkeineen luomaan vanhanajan joulu- ja markkinatunnelmaa.


Sitä ennen
yritys joulutorin suuntaan tehtiin kauppatorilla muutama vuosi aiemmin. Jääkuutioita muistuttavat myyntikojut olivat kuitenkin kalseita, eivätkä houkuttaneet kävijöitä. Kalevan lukijoiden mielestä kojut muistuttivat enemmän työmaakoppeja kuin joulutavaroita pursuavia aarreaittoja.

Oulun liikekeskuksen mukaan joulutorille ei tänä vuonna ole saatu riittävästi kauppiaita, vaikka hinta on puolitettu viime vuodesta. Sama ilmiö on havaittu Valkeassakin, jonka sisätiloihin sijoittuvalle joulutorille on ollut ennakoitua vähemmän kysyntää.

Syytä voi olla niin sysissä kuin sepissäkin. Vaikka Tiernatori ei nyt kiinnosta kauppiaita, kymmenen kojun markkinapaikka on lähtökohtaisesti liian vähän.

Joulukauppiaat eivät nähtävästikään ole olleet tyytyväisiä myyntiin, eikä joulutori ole kiinnostanut kaupunkilaisia riittävästi ostospaikkana. Kojujen samantapainen tarjonta koetaan ehkä suppeana, eikä myynti siksi ole ottanut tuulta purjeisiin.

Villamyssyt, nahkahanskat, ruisleipä ja kotikutoiset askartelutuotteet eivät välttämättä houkuttele ostoksille. Niitä ei välttämättä kannata edes tarjota Tiernatorilla varsinkin kun Rotuaarin kupeeseen saadaan pop-up -tyyppinen käsityöläisten myyntitori.


Viihtyisän
markkinatunnelman aikaansaamiseksi Rotuaarille tarvittaisiin monipuolisempaa tarjontaa ja ohjelmaa. Auttaisiko ämpäreiden jakaminen? Oppia voisi ottaa kesän suosituista tapahtumista, jotka keräävät runsaasti väkeä. Tapahtumakimarassa voisi olla poro- ja poniajelua, lasten laulukilpailuja, kuorolauluesityksiä, joulutarinoita ja muita kiehtovia kansaa vetäviä tapahtumia. Tapahtumien lomassa olisi hyvä saada suuhunpantavaa ja lämmintä juomaa.

Sääntely-Suomi näyttäytyy pahimmillaan, jos alkoholin myyntilupia ulkosalle on talvisin vaikeampi saada kuin kesäisin. Glögi, terästettynä tai ilman, voisi tehdä terää joulutorilla.

Liikekeskuksella onkin vakava miettimisen paikka, miten tässä on näin päässyt käymään. Tarjolla on 30-vuotias kävelykatu, jossa tapahtumille on luotu hyvät puitteet ohjelmalavoineen. Kieltämättä Ro-tuaarin vetovoima on nuupahtanut Stockmannin lähdön jälkeen, liiketilaa on tyhjillään ja painopiste on valunut Valkean suuntaan.

On sääli, jos joulutori ideoiden puutteen ja toimimattomuuden takia jouduttaisiin hautaamaan näin nopeasti. Voi myös miettiä, olisiko Liikekeskus-toimintamallille muita vaihtoehtoja, joilla ydinkeskustan tapahtumatarjontaan saataisiin elävyyttä myös jouluna. Hyvä vaihtoehto voisi olla, että Tiernatori, Valkea ja kauppatori tekisivät yhteistyötä ja keskittäisivät tapahtumia niin, etteivät joulutapahtumat söisi toisiaan.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Valkea on oululaisten kesä/syys/joulu ja kevät tori. Eikait kukaan kuvittele, että käsityöläiset/pienyrittäjät lähtisivät maksamaan seisoskelusta jääkylmissä kopeissa vain siksi, että Oulu ansaitsee joulutorin. Hyvänen aika ko ei sieltä kukaan mitään osta. Mekin tarvitsemme rahaa elämiseen, käsityöläisyys ei ole synonyymi talkoolaiselle!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvää Joulua, se alkoi meikäläisellä tänään. Oli niin hyvä tunnelma pääkirjoituksessa, varsinkin terästetyn glögin tuoksu ja maku iski tajuntaan. Lämmitin saunan ja glögin, sitten vähän mausteita ja terästettä. Huh, huh, kestääkö kunto joulun vieton, alkoi tänä vuonna aikaisemmin kuin muina vuosina. Joulutorilla tavataan ja hymyillään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen avojalakanen oululainen. En ole koskaan käynyt Oulun joulutorilla, koska ei ole ollut tarvetta. Jos minun on ostettava jotain, niin ostan silloin kuin ostan ja sieltä, mistä muutenkin teen ostokseni. Ja tietysti ostoksen edullisuus merkitsee, joulutorihypetyksellä kun on taipumus siirtyä torin hintoihin...
Miksi pitäisi nauttia kuumasta glögistä ulkona, pakkasessa, viimassa, rännässä, loskassa...? Siis Oulu on täynnä anniskelupaikkoja, joissa voin istua nauttimaan jotain ihan lämpimään ja mukavaan ympäristöön.
Jos joulutori ei kanna omilla jaloillaan eli ei ole myyjiä ja ostajia riittävästi, niin kuihtukoon pois tällainen perinne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joulumarkkinat tarvitsevat a)musiikkia, erilaisten jouluisten lauluryhmien säännöllinen, tietyllä kellonaikaa esim.päivällä ja virka-ajan jälkeen esiintyminen, jolloin joulumusiikista pitävät osaavat tulla paikalle. Teatteri, kirjallisuus, joulun osalta. Runonlausuntaa?
B)Vähän terästettyä glögiä, Saksan malliin. Pikkujoulua viettävät työporukat ym voisivat pysähtyä paikalla, kaveriporukat ja yksinäiset, kokoontumispaikan.
C)Kojuja, joissa voi olla arvokkaampia käsitöitä, herkkuja ym. mutta pitäisi myös olla jotain edullista esim.köyhille lapsiperheille ja vähävaraisille, jotta saisivat osallisuuden kokemusta / muiston joulumarkkinoilta.
D) Torin rakenne helposti hahmotettavaksi. Avokaareksi sijoitettuna mökkejä helpompi lähestyä. Ei niin, että mökkien takaosa on ihmisiä päin. Ohikulkumatkalla olevat eivät pysähdy, jos vaatii änkeytymisen U-kirjaimen malliin tehtyyn mökkiasetelmaan.
E) Oulu on laaja alue, voisiko miettiä, että tietyn kaupunginosan asukasyhdistys olisi vuoropäivinä tai viikkoina vetämässä jotain kojua/kojuja, jotta saataisiin eri alueilta ehkä ihmisiä keskustaan vedettyä ”omaa kojua” katsomaan/osallistumaan?
F) Koristelu. Mökkien pitäisi olla ulkoasultaan yhtenäiset, jotta kokemus esteettisesti parempi. Havuköynnökset joihin valoja, kaikissa samanlaiset, mökkien kattoja kiertämään?
G)Valaistus jouluiseksi, istumapaikkoja, seisomapöytiä, pyörätuolissa liikkuville tilaa.

Jos nämä asiat laittaisi kuntoon ensiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Savukoski lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi sunnuntaina aamupäivällä Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

340 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eri ikäluokkien kulutusmahdollisuudet ja -tottumukset

Millaisen neuvon antaisit nuorille sukupolville heidän eläkkeidensä suhteen, jotta he eivät joutuisi vastaavaan tilantee... Lue lisää...
Olet sitä mitä salaa...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image