Pääkirjoitukset

Mainos

Otetaan Slushista opiksi

Pääkirjoitukset 4.12.2017 6:00
Pääkirjoitus

Se alkoi vuonna 2008 runsaan parinsadan osallistujan kokoontumisena. Tänä vuonna kyseessä oli jo noin 2 600 yrityksen, 1 500 rahoittajan, 600 toimittajan ja yleisö mukaan lukien noin 20 000 ihmisen megatapahtuma, jonne teknologia-alan tähdet ja muut tulevaisuuden suunnannäyttäjät tulevat kernaasti esiintymään.

Perjantaina Helsingin Messukeskuksessa päättyneessä tapahtumassa kävi nyt esimerkiksi kolme prinssiä. Ja vaikka he eivät olleet liikkeellä kultarahasäkin kanssa tai muutenkaan sijoittajina, he toivat tapahtumaan lisänäkyvyyttä – jota toki ennestäänkin on mittavaa.

Slush onitsessään esimerkki mainiosta innovaatiosta eli oivalluksesta, joka on noussut lentoon. Luotiin yksinkertaisesti alusta, jolla toisiaan tarvitsevat tahot eli kasvua hakevat yritykset ja niiden mahdolliset rahoittajat voivat kohdata.

Slush on jo monistettu Tokioon, Shanghaihin ja Singaporeen, joissa kokoontumiset ovat toistaiseksi alkuperäistä pienempiä.

Suomalaisten kasvuyritysten kannalta tapahtuman sijaintipaikka on mitä mainioin: sijoittajien tapaamiseksi ei vaadita mannertenvälisiä lentoja, he tulevat tänne itse. Kohtaamisten mahdollisuutta käyttivät tänäkin vuonna hyväkseen myös useat Oulun seudun yritykset.

Suomessa yritysten on mahdollista saada myös julkista tukea. Jonkinlaisena lakmustestinä yrityksen ja sen tuotteen markkinoilla menestymisen mahdollisuuksista voi kuitenkin pitää sitä, että sijoittajaksi tulee myös yksityistä rahaa.

Suomen ja Euroopan näkökulmasta Slush on merkittävä myös siksi, että maailman huipulle nousseet suomalaiset ja jopa eurooppalaiset start-upit ovat olleet viime vuosina harvinaisia. Parin vuoden takaisen tilaston mukaan ylivoimaista kärkisijaa tässä kisassa pitää Yhdysvallat, ja toisena tulee Kiina.

Koulutuksessa ei täällä pitäisi olla vikaa, mutta onko ehkä asenteessa, sekä yritysten että rahoittajien?

Slushiin tänä vuonna osallistuneiden, Oulussa toimivien yritysten joukkoon kuuluivat esimerkiksi hyvinvointisormuksia kehittävä Ōura, mobiilipelifirma Koukoi Games, ledikalvoja valmistava Flexbright, ohjelmistoyritys Haltian ja kuntolaitteita valmistava Weela. Lisäksi paikalla oli monia sellaisia yrityksiä, joilla on toimintaa myös Oulussa.

Slush on yksi väylä nostaa oululaisen teknologiaosaamisen tunnettuutta. BusinessOulu puolestaan tekee pitkäjänteisesti omaa työtään oululaisen osaamisen tukemiseksi ja esiintuomiseksi.

Slushinmenestys herättää kuitenkin kysymyksen, olisiko oululaisen teknoalan laajan kirjon esiin nostamiseksi vielä luotava jokin iso esittäytymisen foorumi.

Oulussa jo puolenkymmentä kertaa järjestetty kasvuyritystapahtuma Polar Bear Pitching on tapahtumana omaperäinen ja hauska, eikä siitä ole syytä luopua – vaikka tapahtumaan osallistuminen vaatiikin kylmän sietoa. Olisiko se mahdollista liittää osaksi jotain suurempaa näyttäytymistä?

Slushilla on yksinkertainen idea, joka on toiminut. Mikä olisi oululainen menestysidea?

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

189
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
167
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
66
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
60
SAK:n liittopäättäjillä halua pysäyttää työt aktiivimallin takia: "Ei haluta pomppulinnatapahtumaa"
53
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
52
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
43
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Paavo herättää vaikka kuolleet vaaliuurnille. Lue lisää...
ei vain nukkuvia

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image