Pääkirjoitukset

Mainos

Öljyä museomyrskyn laineille

Pääkirjoitukset 15.1.2018 6:00
Pääkirjoitus

Keskusteluun oululaismuseoiden kohtalosta on saatu selventäviä, rauhoittaviakin puheenvuoroja.

Nyt on lupa odottaa, että lupaukset muuttuvat teoiksi, joiden pohjalta Oulu voi uskottavasti pyrkiä Euroopan kulttuuripääkaupungiksi.

Jos Ouluun on kaivattu kulttuurikeskustelua, viime syksystä alkaen sitä on saatu hyvinkin yhden kaupungin tarpeisiin. Sävy vain ei olisi voinut olla paljon kielteisempi.

Oulu ehti leimautua nopeasti paikaksi, jossa vasen käsi ei tiedä, mitä oikea tekee: Oulu haluaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026 mutta suunnittelee samaan aikaan museotoimintaansa olennaisia heikennyksiä.

Keskustelu on liittynyt ennen kaikkea Kierikkikeskukseen, Pohjois-Pohjanmaan museoon ja sen kokoelmiin Ainolassa sekä yliopiston eläinmuseoon. Kahden ensimmäisen jatko on kaupungin vastuulla kun taas eläinmuseo on ennen kaikkea yliopiston käsissä.

Sekä valtuuston puheenjohtaja Juha Hänninen (kok.) että kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen (kesk.) ovat nyt todenneet (Kaleva 12.1.), että Kierikkiä päinvastoin vahvistetaan. Saman kannan otti joulun alla myös sivistys- ja kulttuurilautakunta.


Tämän jälkeen
pitäisi siis olla selvää, että toisin kuin sivistys- ja kulttuuritoimen palveluverkkoselvityksessä ehdotetaan, Kierikin päärakennusta ei myydä. Tästä eteenpäin ponnistukset pitäisi kohdistaa siihen, miten vilkkailta väyliltä sivussa sijaitsevaan keskukseen saadaan lisää vetovoimaa ja kävijöitä.

Helppoja keinoja ei varmasti ole, muuten ne olisi otettu käyttöön jo vuosia sitten.

Pohjois-Pohjanmaan museon kohdalla palveluverkkoselvitykseen sisältynyt ajatus Ainolan rakennuksesta luopumisesta ja museon kokoelmien osittaisesta siirtämisestä Vantaalle oli onneton raakile. Tavoiteltujen säästöjen aikaansaanti oli epävarmaa ja Museovirastokin oli innoton ottamaan vastaan aineistoa, jota ei Oulussa haluttaisi säilyttää. Muutoinkin ajatus oli alunperinkin kuolleena syntynyt.


Nyt kuultujen
lupausten jälkeen näyttää siltä, ettei kaupungin museotarjontaa köyhdytettäisi. Tähtäin pitää kuitenkin asettaa säilyttämisestä vahvistamiseen.

Päästäänkö siihen, riippuu muun muassa siitä, millainen kokonaisuus nyt vasta keskusteluissa olevasta uudesta museokeskus Luupista rakennetaan. Sen yhteydessä toivottavasti eläinmuseokin saisi uudet, kokoelman arvon mukaiset tilat.

Viime viikkojen museokeskustelu on ollut onneton esimerkki paitsi heikosta viestinnästä myös hitaasta reagoinnista.

Virkamiehet tekevät säästöesityksiä, jos poliitikot siihen velvoittavat. Kierikin ja Ainolan kohdalla keskeiset päättäjät havahtuivat vasta kun omasta kaupungista ja eri puolilta maata nousi supistusaikeita vastaan niin arvovaltaisia protesteja, ettei enää voitu olla hiljaa.

Museot ovat maailmalla ja muualla Suomessa parhaimmillaan kaupunkien ja maiden merkittävimpiä matkailukohteita. Ne ovat alueellisen identiteetin rakentajia ja usein merkityksellisiä tieteelle ja taiteelle.

Nyt nähdyn keskustelun myönteinen seuraus voi olla, että tämä on nyt Oulussa oivallettu. Lupausten jälkeen tarvitaan päätökset, joiden pohjalta Oulu voi uskottavasti perustella hakemustaan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Kalevan tulee todella tiukasti ja herkästi seurata kulttuuripääkaupunkihankkeen hakemiseen käytettäviä rahoja ja mistä ne tulevat. Tämän vuoden budjettiin ei suunnittelurahoja ole laitettu. Analyysi Turun kokemuksista ja arvio summista herättää toivottavasti päättäjät tajuamaan millainen rahareikä koko haku on ja tämän kaaoksen jälkeen haun läpimeno on erittääin epävärmaa. Toivottavasti ei pelkkiin reissuihin uppoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turistit voi kiertää nuo paikalliset juottolat. Siinä sitä on ihimettelemistä monelle😨

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

61
9 keinoa, joilla täyssähköauto kelpaa jokaiselle – auton normaali ulkonäkö ja kasvanut toimintamatka plussaa
22
Lapin poliisi kirjoitti kymmeniä ylinopeussakkoja autoilijoille ja moottorikelkkailijoille Kittilässä
19
Yhä useampi alkaa yrittäjäksi Oulun seudulla – viime vuonna perustettiin ennätykselliset 1 400 yritystä
17
Himohamstraajien täydet asunnot ovat paloturvallisuusriski – yli kymmenen tapausta tulee Oulussa ilmi vuosittain
17
Poliisi onnistui paikkaamaan liikennevalvonnan leikkaukset uuden teknologian avulla
12
Lukijalta
Ydin-Oulun kyläpolitiikka johtaa turmioon – konsensus ei synny itsekkään valtapolitiikan myötä
12
Oulussa oli maan pisin jonotusaika velkaneuvonnan ensimmäiselle käynnille, velkaneuvonta siirtyy valtion vastuulle

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lapsella kaksi äitiä ?

240 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lapsella kaksi äitiä ?

Ja arvaappa vaan millaisista perheistä ne kiusaajat ovat, ja noin yleensäkin. Kiusattu ei yleensä ole se järjen köyhä, v... Lue lisää...
tämä pitäisi ymmärtä...

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.2.

Naapurit

19.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image