Pääkirjoitukset

Mainos

Oi­keus­is­tui­met ylenkatsovat sananvapautta

Pääkirjoitukset 27.1.2011 0:00
Pääkirjoitus
Sananvapaus on juurtunut suomalaiseen oikeudenkäyttöön huonosti. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin EIT on antanut tähän mennessä Suomelle peräti 16 langettavaa päätöstä, joissa Suomen on katsottu loukanneen sananvapautta. Ruotsissa ja Norjassa langettavia päätöksiä on huomattavasti vähemmän.

Tilanne on häpeällinen ja häpeä kohdistuu oikeuslaitokseen, joka ei ole pysynyt mukana demokraattisen maan mediatodellisuudessa. Tiedostusvälineitä tuomitaan herkästi sakkoihin yksityiselämän loukkauksista sen sijaan, että päätöksissä painotettaisiin sananvapautta. Oikeuslaitoksen linjaa voi tulkita myös haluksi painostaa mediaa itsesensuuriin, vaikka lähteenä olisivat oikeudenkäyntiin liittyvät julkiset asiakirjat.

Sananvapautta, yksityiselämän ja kunnian suojaa sekä lähdesuojaa koskevaa lainsäädäntöä ja oikeuskäytäntöä selvittäneen viestintäoikeuden tutkijatohtorin Päivi Tiilikan mukaan EIT:n varsin runsaslukuisten tuomioiden määrä kertoo siitä, että Suomessa painotetaan liikaa yksityiselämän suojaa sananvapauden kustannuksella.

Tuomioistuinten omaksuma linjaus haittaa tiedotusvälineiden toimintaa. Tilanne on erikoinen, sillä lainsäädäntö Suomessa ei ole sen rajoittavampaa kuin muissa pohjoismaissa. Lainsäädäntö mahdollistaisi myös sananvapauden puolesta tehtävät ratkaisut.

Tuomioistuinten ei kannata tukeutua Julkisen sanan neuvoston päätöksiin, sillä JSN on alan sisäinen elin, joka normittaa eettisesti kestävään journalismiin. Vaikka JSN katsoo tiedotusvälineen rikkoneen jossakin asiassa hyvää lehtimiestapaa, ei se tarkoita sitä, että se olisi lainvastainen. Oikeuslaitoksen pitäisi suhtautua sananvapauteen nykyistä vakavammin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kansanedustajien eläkkeet

Mistä sinä tuon 8% keksit? omasta päästäsi? ja tuo ei ollut pointtisi. Jos olisi ollut olisit kirjoittanut niin. Matemat... Lue lisää...
Voi y...

Jari ja sarjakuvat

Jari

18.3.

Naapurit

17.3.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image