Pääkirjoitukset

Mainos

Nokialta lähteneiden tilanne ei ole toivoton

Pääkirjoitukset 11.6.2012 0:00
Pääkirjoitukset

Nokialta ja sen alihankkijoilta pois joutuneet työntekijät ovat työllistyneet melko hyvin ohjelmointialan yrityksissä. Näin kertoo Aalto-yliopiston tuore selvitys. Pienet ja keskisuuret yritykset ovat palkanneet tuota väkeä 650–850 työntekijän verran.

Tieto kertoo siitä, että Suomen teknologia-ala ei ole vain yhden tukijalan varassa. Samoin se korostaa pk-yritysten merkitystä suomalaisten työllistämisessä kaikkiaan.

Toinen samassa uutisessa esille noussut rohkaiseva tieto onkin se, että Nokialta lähteneet työntekijät ovat perustaneet noin 180 uutta yritystä. Niihin on syntynyt jo saman verran työpaikkoja, kuin mitä ohjelmistoyritykset ovat palkanneet uutta väkeä.

Oulussa Nokian tukema niin sanottu Bridge-ohjelma on synnyttänyt viitisenkymmentä yritystä. Oulussa Nokialta lähteneistä uudelleen on työllistynyt noin  40 prosenttia, ja yrittäjäksi lähteviä on ollut 20–30 prosenttia. Opiskelemaan tai sapatille on lähtenyt noin viidennes ja yksi viidennes on vailla työtä. Tilanne ei siis ole lohduton.

Koko Suomessa uusien työpaikkojen tarve on kuitenkin huutava. Näin siksi, että Nokia ja sen alihankkijat ovat vähentäneet lyhyessä ajassa noin 3 500 ihmistä.

Vaikka Nokia nousisi nykyisestä alhostaan, sen tuskin koskaan palaa sellaiseksi suurtyöllistäjäksi kuin se oli joitakin vuosia sitten. Toisaalta on myönteistäkin, että Nokia on vapauttanut ammattitaitoisia ihmisiä muun elinkeinoelämän käyttöön.

Nokian irtisanomislukujen taakse kätkeytyy varmasti surullisia tarinoita. Hyvät uutiset työllistymisestä ja onnistuneista yritysten perustamisesta toivottavasti toimivat kannustavina esimerkkeinä siitä, että irtisanotuksi joutuminen voi myös olla jonkin uuden ja paremman alku.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS
Mainos

Kommentoi

On hyvä tuoda esiin myönteisiä näkökulmia realistiselta pohjalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän mahdoton työllisyystavoite toteutuu !

Tämä on hyvä uutinen kaikille muille kuin SDP:lle ja vassareille. Heidän suosionsa perustuu täysin politikointiin ja asi... Lue lisää...
Hyvä Juha!

Jari ja sarjakuvat

Jari

25.2.

Naapurit

24.2.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image