Pääkirjoitukset

Mainos

Naisten pitkä marssi

Pääkirjoitukset 27.11.2017 6:00
Pääkirjoitus

Naisia on aiempaa enemmän pörssiyhtiöiden johtavissa tehtävissä, mutta huomattavasti vähemmän kuin miehiä. Naisten etenemisen tukeminen monimuotoistaisi yrityksiä ja johtaisi jopa parempaan kannattavuuteen.

Naisten eteneminen yritysten johtotehtäviin on pitkä ja kivinen taival. Keskuskauppakamarin tuore selvitys (Kaleva 24.11.) pörssiyhtiöissä osoittaa, että käänne on mahdollinen. Naisia on tänä vuonna johtotehtävissä enemmän kuin koskaan, mutta miesjohtajuus on edelleen vallitseva normi.

Pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä naisia on 27 ja johtoryhmien jäsenistä 23 prosenttia. Kummassakin luvussa on parannusta edellisvuoteen.

Myönteisestä kehityksestä huolimatta miehillä on johtoasemista vahva ote, sillä pörssiyhtiöiden hallituksen jäsenistä 73 prosenttia ja johtoryhmien jäsenistä 77 prosenttia on miehiä. Politiikassa tällaiset lukemat eivät juuri aiheuttaisi riemunkiljahduksia.

Suurissa pörssiyhtiöissä naisten osuus hallituspaikoista on noussut 33 prosenttiin. Kolmanneksen osuudella alkaa olla jo merkitystä, koska silloin kriittinen massa on riittävän suuri, jotta sen ääni kuuluu.

Lukumäärältään naiset ovat pörssiyhtiöiden toimitusjohtajina vielä harvinaisuuksia. Vain yhdeksässä pörssiyhtiössä on nainen toimitusjohtajana, kun pörssiyrityksiä on 125.

Naisten koulutustaso on Suomessa korkea, mutta silti tutkinnon suorittaneet miehet sijoittuvat usein jo työuransa alussa vaativampiin tehtäviin kuin naiset. Myöhemmin urakehityksessä eroa syntyy lisää niin, että naisten ura- ja palkkakehitys päättyy käytännössä viisikymppisenä.

Keskeinen etenemistä haittaava este on siinä, että naiset ovat miehiä useammin tukitoimintojen, eivät liiketoimintojen johtajina. Siksi he harvemmin nousevat toimitusjohtajiksi, sillä juuri liiketoimintaosaamisen karttuminen auttaa valikoitumaan pörssiyhtiöiden ja muidenkin yritysten johtotehtäviin.

Ovatko miehet sitten yksinkertaisesti naisia pätevämpiä liiketoimintajohtajia? Nordea kertoi alkusyksystä, että naisten johtamat yritykset tarjoavat selvästi keskimääräistä parempia sijoitustuottoja. Tieto perustuu tutkimukseen, jossa vertailtiin lähes 11 000 kansainvälisen osakeyhtiön tuottoja viimeksi kuluneiden kahdeksan vuoden ajalta.

Vastaavia tuloksia naisten johtamisen positiivisista vaikutuksista yritysten tuloksiin on saatu myös kotimaisissa selvityksissä.

Johtopäätöksenä on tarjottu, että naisten etenemismahdollisuuksien tukeminen kannattaa, sillä se voi tuoda yrityksille selkeää kilpailuetua. Kalevakin valitsi vastikään uudeksi talousjohtajaksi näyttävää uraa tekevän naisen.

Ehkäpä yrityksissä kannattaa johtaja-ainesta kartoitettaessa havahtua myös pätevien naisten kohdalla siihen, että heitä kannattaa tukea urapolulla, mentoroida ja ottaa johtajakoulutukseen yhtä määrätietoisesti kuin osaavia miehiä.

Avainasemassa ovat yritysten keski- ja ylimmän johdon rekrytointiprosessit ja käytännöt, joita pitäisi läpivalaista nykyistä tarkemmin. Johtajuuteen liittyviä käsityksiä on myös hyvä avata. Ettei käy niin, että samanmieliset henkilöt valitsevat työtovereikseen pelkästään muita samankaltaisia ”hyviä tyyppejä”.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

"Naisten eteneminen yritysten johtotehtäviin on pitkä ja kivinen taival." "Ehkäpä yrityksissä kannattaa johtaja-ainesta kartoitettaessa havahtua myös pätevien naisten kohdalla siihen, että heitä kannattaa tukea urapolulla," ..."ettei käy niin, että samanmieliset valitsevat vain 'hyviä tyyppejä'.
Tämä aihe ei valtaa otsikoita. Samanaikaisesti ollaan huolissaan poikien koulumenestyksestä ja tohtoritason asiantuntijat halveksuvat naisenemmistöisten menestyjäoppilaiden kykyä koordinoida perusopetusta. Pitäisikö oikeasti avata johtajuuteen, menestykseen ja oppimiseen liittyviä käsityksiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin se kirkkokin on lähtenyt nousu-uralle ja kun naispappeus sallittiin. Nyt kirkot suorastaan pursuavat väestä ja netin "liity kirkkoon" sivusto kaatuu tämän tästä inokkaiden liittyessä ev.lut. kirkkoon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikkein pätevimmät ja parhaat naiset hoitavat perheitä, kasvattavat lapsiaan. Maailman tärkein ja suurin saavutus on olla lapsien äiti ja isä. Ne on elämän sivujuonia pörssiyhtiöt ja muu glamour, niistä ei mitään jälkipolville kerrottavaa. Pörssiyhtiön johtaja on huono isä ja äiti, niin hirveitä tarinoita ovat kertoneet lapset rikkaista ökyvanhemmistaa, pörssiyhtiön omistajista ja johtajista. Miten voikin joku olla niin julma ja tyhmäkin, että haukkuu vanhempansa ja elättäjänsä julkisesti juopoksi, etäiseksi ja kiukkuiseksi ihmiseksi. Televisiossa tuli vähän aikaa sitten dokumentteja suomalaisia pörssiyhtiötä johtavista suvuista. Eräskin rikkaan suvun edustaja, nainen, kirosi päivän, jolloin yritys alkoi tuottaa voittoa ja perhe rikastui. Ahneus valtasi elämän. Naiset ovat viisaita, kun eivät sekaannu rikkaiden bisneksiin, elämä on parhainta ja antoisinta tavallisessa perhearjessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Itse jouduin/pääsin seuraamaan n. 10 vuotta sitten eräässä emoyhtiön tytäryhtiössä kahden naispäällikön vuosia kestänyttä härskiä juonttelua, jonka seurauksena miespuolinen toimitusjohtaja potkittiin lopulta hallituksen päätöksellä ulos. Toimitusjohtajalle suurelta osin keksittyä "syntikuormaa" kasvatettiin naisten toimesta puhelimitse tiedonantoina hyväuskoisille hallituksen jäsenille."Nyt tj teki tätä tai sanoi sitä" jne. Eli hallituksen luottamus toimitusjohtajaan murennettiin pikku hiljaa keinotekoisilla syillä.

Nykyään toinen naisista on ko. tytäryhtiön toimitusjohtaja, toinen emoyhtiön eräänä päällikkönä.

En vieläkään näin eläkkeellä ollessanikaan ymmärrä, miten kaksi näennäisen mukavaa työkaveria voi työyhteisön kulisseissa menetellä toisia kohtaan täysin tunteettomasti ja perustaa omaa tulevaisuuttaan jopa valheeseen perustuen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

<Ettei käy="" niin,="" että="" samanmieliset="" henkilöt="" valitsevat="" työtovereikseen="" pelkästään="" muita="" samankaltaisia="" ”hyviä="" tyyppejä”.="">

Tämä on se suurin ongelma. Johtajaksi valikoituu saman sosiaalisen kuplan samanlaisia jäseniä, jotka nyt yleensä sattuvat olemaan herraskaisia, "urheilullisia" ja vähemmän raittiita tyyppejä. Kun koko johtoporras koostuu samanlaisista tyypeistä, he eivät edes hoksaa, että työntekijät ovatkin erilaisia eivätkä motivoidu samoista asioista, asiakkaista puhumattakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun tasa-arvovaltuutetulta kysyttiin aikoinaan, miksi hänen toimistossa on töissä vain naisia, vastaus oli, että naispuoliset työnhakijat ovat olleet pätevämpiä.

Jännää tämä maalitolppien siirtely tasa-arvokeskustelussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Koillismaalla ja seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Sodankylä, Pelkosenniemi ja Savukoski lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi sunnuntaina aamupäivällä Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Merja Kyllönen ylivoimainen !

340 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

natovaalit

Paavon valinta johtaa YYA-sopimukseen. Lue lisää...
Muttas

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

20.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image