Pääkirjoitukset

Mainos

Mehiläisen porsaanreikä

Pääkirjoitukset 29.11.2017 6:00
Pääkirjoitus

Terveysyritys Mehiläinen pääsee merkillisen mutkan kautta hankkimaan Oulusta terveyskeskusasiakkaita jo ennen sote-uudistuksen voimaantuloa.

Aggressiivisessa markkinaosuuksien haussa on riskinsä.

Huhtikuun 1. päivän lehdessä se olisi kehno aprillijuttu mutta marraskuun 2017 uutisena totista totta: 5 500 asukkaan Siikalatvan kunta avaa terveysaseman yli 200 000 asukkaan Ouluun.

Kyse ei ole siitä, että Siikalatvan kunnanisät ja -äidit olisivat huomanneet Oulun perusterveydenhuollon nilkutuksen ja rientäisivät jalomielisesti apuun.

Eikä siitäkään, että siikalatvalaiset viettäisivät päätoimisesti aikaansa Oulussa ja tarvitsisivat siksi tänne myös terveysaseman. Muutenhan Ouluun voisi siirtää kunnan muitakin palveluja.

Ei, kyse on siitä, että Siikalatvan perusterveyspalvelut tuottava Mehiläinen Oy haluaa päästä keittiön kautta osille Oulun asukkailleen kustantamista terveyspalveluista jo ennen sote-uudistuksen voimaantuloa.

Mitään lainvastaista operaatiossa ei ole. Syyt erikoiseen manööveriin ovat kuitenkin selvät: kun perusterveydenhuollon palvelun tarjoajana on kunta kuten nyt virallisesti Siikalatva, palvelu on kaikille kansalaisille avoin.

Mehiläisen Siikalatvan kunnan avulla rakentaman kuvion takana on terveydenhuoltolain vuonna 2014 voimaan tullut säännös. Sen mukaan potilas voi valita kiireettömässäkin hoidossa itselleen sopivan terveysaseman julkisten terveysasemien joukosta.

Siikalatvan vastuulla oleva terveysasema on julkinen, vaikka sen hoito onkin ulkoistettu. Hyvästä syystä voi kuitenkin puhua lakiin jääneen aukon häikäilemättömästä hyödyntämisestä.

Sille, että juuri Mehiläinen on huomannut tämän porsaanreiän, voi pohtia syitä. Huomiota kiinnittää vaikkapa se, että Mehiläisen hoidossa olevista ulkoistetuista terveysasemista vastaa johtaja Lasse Männistö, joka istui vuosina 2011–2015 kokoomuksen edustajana eduskunnassa ja oli tuolloin sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen.

Jos on ollut epäselvää, miksi yksityiset terveysfirmat ovat palkanneet erilaisiin johtajanvirkoihin väkeä eduskunnasta, ministereiden avustajapiiristä ja kunnallispolitiikan vaikutusvaltaisilta paikoilta, syyt kirkastuvat viimeistään nyt.

Mehiläisen operointi Siikalatvan kuntaa hyödyntäen ei perustu Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote-päätöksiin vaan aiempiin. Nyt tietoon tullut tapaus on kuitenkin jatkoa niille uutisille, jotka iskevät halkeamia hallituksen tavoitteisiin luoda Suomeen valinnanvapauteen perustuva mutta yhtenäisesti toimiva järjestelmä vuoden 2020 alusta.

Siikalatva on tehnyt Mehiläisen kanssa kymmenen vuoden sopimuksen, jonka hinta on noin 200 miljoonaa euroa. Toivottavasti kunnan rahkeet kestävät.

Vielä isompi lohkeama on syntymässä Meri-Lapissa, jossa monet keskustankin edustajat ovat viitanneet kintaalla hallituksen vetoomuksille.

Samalla voi kysyä, onko arveluttavin keinoin tapahtuva markkinaosuuksien haku viisasta yrityksellekään. Se, samoin kuin aggressiivinen verosuunnittelu, lyö yrityksen kuvaan pitkäaikaisen mainehaitan, joka voi potkaista takaisin tulevissa poliittisissa ratkaisuissa.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

En vastusta yksityisiä terveysasemia. Niin surkiaa on ollut perusterveyteen pääsy. Erkoisterveydenhoitoon kun pääsi, niin jopas alkoi homma pelata. Antakaa yksityisten toimia vaan, mutta niin, että verot on maksettava Suomeen. Kai siihen lain saa säädettyä äkkiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Avojalkaisena oululaisena ja useamman vuosikymmenen kokemuksella voin sanoa, että Oulun perusterveydenhuolto on nykyisin surkeassa jamassa.

Minulle on aivan sama menevätkö veroeurot viime kädessä veroparatiisiin, kun Kontinkankaalla ei ole saanut tarvittavaa hoitoa ja lähetettä jatkotutkimuksiin. Ja kaupan päälle siellä on epäystävällistä henkilökuntaa nuorista ja vanhoista lääkäreistä lähtien – edes tervehtiminen ei onnistu kaikilta. Tarvittava sairaanhoito ja jatkolähete OYSiin on saatu yksityiseltä lääkäritalolta, mikä on tietenkin keventänyt perheen kukkaroa.

Meidän perheen terveyskeskus on nyt Siikalatvan kunta / Mehiläinen. En usko, että tämä tulee Oulun kaupungille yhtään sen kalliimmaksi kuin useat moninkertaiset turhat käynnit kaupungin terveyskeskuksessa. Ja meidänkin perheen rahat säästyvät sairaustapauksissa, kun ei enää tarvitse itse maksamassa yksityisiä lääkärimaksuja. Olen ollut yli 25 vuotta työssäkäyvä veronmaksaja Oulussa. Terveyskeskuksen siirron myötä meidän perhe saa vastinetta maksetuille veroeuroille, jos satumme sairastumaan.

Lopuksi haluan kiittää OYSissa saatua hyvää hoitoa, huippuammattitaitoisia lääkäreitä sekä sydänmellisiä ja osaavia hoitajia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hanu Leskinen kertoi Yle Oulun uutisille, että on odotettavissa muidenkin toimijoiden aktivoituvan. Kunnan joka on ulkoistanut terveyspalvelunsa ei tarvitse edes olla Pohjois-Pohjanmaalla, eli käytännössä kaikki Suomessa toimivat soteyritykset voivat halutessaan tulla Ouluun, tietenkin yhteistyössä ao. kunnan kanssa vrt Siikalatva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mehiläinen lienee ollut koko ajan tietoinen tästä porsaanreiästä, sillä Lasse Männistö itse on ollut valmistelemassa asiaa eduskunnassa. Kyllä on törkeää toimintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu teki Mehiläiselle itse porsaanreiän lopettamalla keskustan terveysasemat. Jos edes toinen olisi jätetty, koko sotkua ei olisi tullut. Nyt keskustan iäkkäät asukkaat ovat helpottuneita kun terveysasema on jälleen kävelymatkan päässä. Se on kaikkein tärkeintä: Mehiläinen tuli omilla vaikuttimillaan tehneeksi sen, mikä olisi alunperin ollut kaupungin päättäjien asia: asukkaiden paikallisten palvelujen turvaaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkaa tuntua hyvältä yksityiset terveyspalvelut. Silmälääkäri on kasvanut mieheksi ja oppinut selvästi vuosien myötä ammattiaan ja asiakaspalvelua. Hyvää on palvelu, aika netistä ja ei ole jonoja. Muistelen kouluaikojen silmälääkäreitä terveyskeskuksessa, aamusta iltaan tipat silmissä, väkeä oli hirveästi. Lopulta kylän ainoa optikko teki maailman hirveimmät silmälasit, vieläkin on traumoja kunnallisesta silmälääkäripalveluista. Entäpä kaupunkimme hammaslääkäripalvelut, ei, ei. Hammashoitaja repi raudalla ikeniä tympääntyneen näköisenä, haukkui ja marisi hammaskivistäni. Raudalla raapi ja välillä pyyhki paperiin. Heitä pois tyhjän värkkääminen, sanoin. Menin yksityiselle hammaslääkäriasemalle. Kehuivat hampaitani, pysyvät kuulemma suussani kuolemaani asti. Hammashoitaja poisti koneella nätisti hammaskivet sekä opetti hampaiden harjauksen ja välien puhdistuksen. Kurkku- ja korvakivun vuoksi kävin yksityisellä lääkäriasemalla. Lääkäri sanoi, että nyt ei säästellä antibioottia, laitetaan kunnon kuuri. Paranin , mukava kun ei tarvitse opettaa lääkäriä. Näin kävi kaupunkimme terveyskeskuksessa, kun opetin nuorelle naislääkärille paiseen puhkaisun sormestani. Onnistui, sain palkkioksi pitkääään sairasloman. Elämä on ihanaa, kun löytää hyvän terveyspalvelun tarjoajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asiallinen kirjoitus. Tutkiva journalismi voisi selvittää kaikkien ex-kansanedustajien (ja nykyisten) suhteet yksityisiin yrityksiin sosiaali- ja terveyspalvelujen kehityskaaressa.

Aivan varmaa on, että yksityiset yritykset ovat "haistattaneet ilmaa" ja suhmuroineet parhaaksi katsomiensa ja myötämielisten poliitikkojen kustannuksella. Palkkioksi ties mitä.

Muuan Juhantalo joutui aikoinaan valtakunnanoikeuteen koplauksesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toiset yksityisen terveydenhuollon jättiyritysten kuntaulkoistuksista vastaavat henkilöt ovat varmaan vihreinä kateeellisuudesta. Kilpailija huomasi ensimmäisenä, mutta ei suinkaan viimeisenä, tämän mahdollisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

189
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
167
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
66
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
60
SAK:n liittopäättäjillä halua pysäyttää työt aktiivimallin takia: "Ei haluta pomppulinnatapahtumaa"
53
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
52
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
43
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kolari, Muonio ja Kittilä lumisateen ja pöllyävän lumen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Sipilän omakin suosio on sen verran heikko, että eipä sillä paljon Vanhasta eteenpäin sysitä. Lue lisää...
Tuppurainen yrittää ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image