Pääkirjoitukset

Macronin haasteet edessäpäin

Pääkirjoitukset 20.6.2017 0:00
Pääkirjoitus

Historiallisen matala äänestysaktiivisuus himmentää presidentti Emmanuel Macronin puolueen murskavoittoa Ranskan parlamenttivaaleissa. Vastustajat tulevat käyttämään heikkoa äänestysintoa lyömäaseena.

Ranskan vastavalitun presidentin Emma­nuel Macronin järjestämä poliittinen mullistus ei laantunut maan parlamenttivaalien toisella kierroksella sunnuntaina.

Macron-ilmiö sysäsi syrjään Ranskan politiikassa perinteisesti vallinneen jaon oikeistoon ja vasemmistoon. Kulunutta kevättä ei ole syyttä kutsuttu vallankumoukseksi.

Eri asia kokonaan on, miten kansalaiset tulevat suhtautumaan liikkeen lupaamiin uudistuksiin käytännössä. Äänestysprosentin mataluus voi vaikeuttaa Macronin työtä.


Macronin
vasta vuosi sitten perustettu puolue Tasavalta liikkeellä vei liittolaisineen reilusti yli puolet parlamenttipaikoista. Ennen tarkistuslaskentaa Macronin liittoumalla on 351 paikkaa 577:stä.

Macron rakensi ensin presidentinvaalikampanjansa ja sen jälkeen parlamenttivaaliteemansa erittäin harkitusti kansan mielialoja myötäillen.

Vanhat puolueet eivät kyenneet vastaamaan kansalaisten uudistushaluun ja houkuttelemaan äänestäjiä melko väsähtäneiden poliittisten ideoidensa tueksi.

Voimasuhteiden muutoksesta kertoo, että kansalliskokouksessa tähän saakka enemmistövaltaa pitänyt sosialistipuolue romahti täysin. Puolue sai enää 29 paikkaa. Edellisissä vaaleissa edustajia oli 314. Ilmeisesti sosialistien äänestäjät menivät Macronin taakse.

Toinen merkittävä siirtymä koettiin siinä, että naiskansanedustajia valittiin parlamenttiin historiallisen suuri määrä, 223. Maahanmuuttajataustaisten kansanedustajien määrä lisääntyi sekin.


Monissa EU-maissa Macronin voittokulkua on tervehditty ilolla. 39-vuotias, dynaamisesti esiintyvä Macron pystyi omilla teemoillaan telkeämään äärioikeistolaisten otaksutun nousun.

Vihapuheen ja ihmisten erottelun sijaan Macron osasi tarjota toivoa paremmasta ja sosiaaliliberaalia poliittista uudistusohjelmaa.

Muukalaisvihaa lietsovat ääriliikkeet ja brexitistä innostuneet EU-kriittiset puolueet eivät ole onnistuneet ottamaan vaalivoittoja missään päin Eurooppaa.

Viimeistään Ranskan vaalit näyttivät, että eurooppalaiset haluavat ennemmin rakentavaa politiikkaa kuin repivää leimaamista ja epävarmuuden aikaa.  


Macronista tulee periaatteessa vahva presidentti, joka pystyy viemään päätöksiä parlamentissa läpi ehdottoman enemmistön turvin.

Vaikka oppositioon sysätyt puolueet ovat Macronin murskavoiton jälkeen voimattomia, ei tilanne Ranskassa ole uudelle hallinnolle välttämättä ruusuinen.

Vaalien hälyttävän matala äänestysprosentti aiheuttaa ongelmia politiikan suuntaan. 43 prosentin äänestysaktiivisuus on ruma lukema ja huolestuttava uutinen kansanvallan kannalta.

Vastustajat tulevat lukemaan alhaisen äänestysinnon niin, että Macronin puolue ei nauti enemmistön tukea. Esimerkiksi ammattiyhdistysliike voi käyttää tilannetta hyödykseen ja tehdä lakoilla tyhjäksi epämieluisia työlainsäädännön uudistuksia.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi ja Kemijärvi. Ruohikkopalojen vaara on suuri Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Salla, Kolari, Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Pelkosenniemi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

126 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ulkopaikkakuntalaisten huomioita Oulusta

Mistäpäin Suomea kyseiset henkilöt ovat? Kallioparkki on toimiva muttei todellakaan ole toimivin saati tilavin. Otetaan ... Lue lisää...
BoB

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

21.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image