Pääkirjoitukset

Luolapelastus kelpaa malliksi

Pääkirjoitukset 12.7.2018 6:00
Pääkirjoitus

Thaimaalaispoikien kohtalo kosketti poikkeuksellisella tavalla ihmisiä ympäri maailman. Se on hyvin inhimillistä. Pelastustöiden onnistuminen kelpaa maailman johtajillekin malliksi siitä, millaisiin tuloksiin yhteistyö ja keskinäinen luottamus voivat kantaa.

Kulttuurifilosofi Marshall McLuhan loi 1960-luvulla käsitteen ”maailmankylä”. Se kuvaa tilannetta, jossa kehittynyt viestintä tekee välimatkoista merkityksettömiä ja lähentää maailman ihmisiä toisiinsa.

Tapahtumat thaimaalaisessa luolassa synnyttivät parin viikon aikana maailmanlaajuisen yhteisön, jossa jännitettiin 12 nuoren ja yhden aikuisen selviytymistä aivan kuin he olisivat oman kylän poikia.

Tapahtumasarjassa oli kaikki suuren tarinan ainekset. Surua, pelon hetkiä mutta myös sankaruutta ja lopulta valtavasti riemua.

Kun aika kuluu hiukan eteenpäin, nähdään ehkä tapahtumien tarkempi lopputulos. Isoja kysymyksiä on esimerkiksi se, miten pojat ja jalkapallojoukkueen valmentaja lopulta toipuvat kokemastaan. He tarvitsevat tukea varmasti pitkään.

Keskeinen asia ryhmän kohdalla tästä eteenpäin on se, millaisen julkisuuden he kohtaavat. Paikallinen ja maailmanlaajuinen mielenkiinto on edelleen valtavaa, mutta laaja julkisuus tuskin tekee nuorten elämästä ainakaan helpompaa.

Nyt mitataankin viestinten moraalia ja alan toimijoiden inhimillisyyttä. Viestintäalan eettiset ohjeet tapaavat korostaa uhrien ja omaisten suojelua, mutta toinen asia voi nyt olla, miten näitä periaatteita maltetaan ja halutaan noudattaa.

Myönteistä on joka tapauksessa se, että tähän mennessä tietoja pahoista ylilyönneistä ei ole tullut. Toivottavasti myös Thaimaan viranomaiset osaavat suojella pelastettuja. Varsinaisen pelastustyön johdonkin thaimaalaiset vastuutahot hoitivat ilmeisen mallikkaasti.

Merkittävää pelastustyössä oli, että viranomaiset olivat valmiita ottamaan avoimesti vastaan apua ulkomailta. Toinen suhtautumistapa olisi ollut, että viranomaiset olisivat esimerkiksi kansallisen kunnian takia käyttäneet vain oman maan pelastajia.

Kaiken lisäksi eri puolilta maailmaa tulleet sukeltajat pystyivät toimimaan erinomaisesti yhdessä sekä paikallisten voimien kanssa.

Kun kansainväliset suhteet ovat vakavassa tulehdustilassa, Thaimaan tapaus voisi juuri nyt olla vaikkapa suurvaltajohtajille esimerkki siitä, millaisiin saavutuksiin päästään, kun tavoitteet ovat yhteiset ja keskinäinen luottamus vahva.

Tapauksen yhteydessä on nostettu esiin kysymys siitä, miksi thaipojat ovat äkkiä kaikille tärkeitä, kun maailmassa on jatkuvasti lukematon määrä muita kärsiviä lapsia ja nuoria.

Kysymykselle on perusteita. Kiistatta luolapoikien kohtalo kiinnosti sen poikkeuksellisuuden ja pelastustyöhän liittyneiden vaarojen ja sankaruuden takia. Se kiinnosti aivan eri lailla kuin vaikkapa maailman lapsiprostituoitujen arki.

On silti vaikea kuvitella, että onnellisesti päättynyt tositarina Thaimaasta oikeasti kääntäisi katseita pois karummin päättyvistä kertomuksista. Ehkä se Euroopasta katsottuna toi pikemminkin muun maailman lasten elämän hetkeksi lähemmäksi meitä ja lisää myötäelämiskykyä myös kaukana asuvia kohtaan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa.

Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Muonio, Enontekiö ja Utsjoki.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

takaa-ajon mielekkyys?

335 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

siveysarvojen rappio

Siis sinulla on oikeus olla eri mieltä, mutta seksuaalisilla vähemmistöillä ei sitä oikeutta ole? Lue lisää...
kenellä on, kenellä ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image