Pääkirjoitukset

Laanilan iso ympäristöteko

Pääkirjoitukset 6.1.2018 6:00
Pääkirjoitus

Laanilan biovoimalaitos nostaa Oulun energiantuotannossa hiilineutraalien kaupunkien kärkipäähän.

Sähkön- ja lämmöntuotannon ohella laitoksen yhteyteen voisi syntyä voimalaitoshöyryä käyttäviä biojalostamoita.

Oulu ottaa uuden biovoimalaitoksen rakentamisen myötä ison harppauksen kohti uusiutuvaa ja hiilineutraalia energiantuotantoa. Oulun Energia kertoi perjantaina, että se aloittaa ensi kesänä uuden biovoimalaitoksen rakentamisen Laanilan teollisuusalueelle nykyisen ekovoimalaitoksen eli jätteenpolttolaitoksen läheisyyteen.

Energiahuollon ohella kyse on merkittävästä ilmastoteosta, sillä päästöt alenevat merkittävästi. Voimalaitoksen valmistumisen myötä Oulu siirtyy hiilineutraalisuustavoitteiden toteuttamisessa suurten kaupunkien kärkipäähän.

Uusi voimalaitos on investointi tulevaisuuteen, jossa energiaa tuotetaan uusiutuvilla polttoaineilla kustannustehokkaasti ja vähäpäästöisesti. Laitos tukee siten omalta osaltaan hallituksen biotalouteen liittyviä hankkeita samoin kuin EU:n ilmastopaketissa Suomelle tulevia päästövähennysvelvoitteita.

Noin 200 miljoonaa euroa maksavan, lainarahalla toteutettavan monipolttoainevoimalaitoksen rakentaminen on epäilemättä Oulun Energian historian suurin yksittäinen investointi. Samalla se on myös yksi viime vuosien suurimpia energiainvestointeja koko Suomessa, jos ydinvoimarakentamista ei oteta lukuun.

Rakennustyöt Laanilassa ekovoimalaitoksen läheisyydessä alkavat ensi kesänä, ja valmista pitäisi olla loppuvuodesta 2020.

Uusi voimalaitos korvaa käyttöikänsä loppupäässä olevan Toppila ykkösen, joka ei enää täytä 2020-luvun ympäristövaatimuksia. Sisarlaitos Toppila kakkonen jatkaa elinkaarensa loppuun vuoteen 2035. Myös Laanilan uuden voimalaitoksen on tarkoitus toimia noin 40 vuotta.

Rakennettavan voimalaitoksen tavoitteena on tuottaa sähköä ja lämpöä 70-prosenttisesti puulla. Loppuosa olisi kiertotaloudesta saatavaa kierrätyspolttoainetta ja huoltovarmuuden varmistavaa turvetta.

Oulu on ollut perinteistesti vahva turpeen puolestapuhuja. Tuuli on kuitenkin kääntynyt. Kotimaisuudestaan huolimatta turve on kiistanalainen energiamuoto. Sateisten kesien takia turvetta ei ole aina voitu käyttää suunniteltuja määriä.

Vaikka turpeen käyttö jatkuu uudessa voimalaitoksessa, sen käytöstä on tarkoitus luopua asteittain. Vuoteen 2050 mennessä Oulun Energian tuotannon on määrä olla kokonaan hiilineutraalia.

Uusi biovoimalaitos on tärkeä oululaisten sähkön- ja energiantuotannossa. Suuri potentiaali piilee kuitenkin voimalaitoksen mahdollisuuksissa tuottaa prosessihöyryä teollisuudelle.

Laanilan tuotantoyhdyskuntaan voisi parhaassa tapauksessa rakentua merkittävä bioraaka-aineita hyödyntävä biojalostamoiden ja biojalosteiden ekosysteemi.

Oululaiset ovat tottuneet siihen, että sähkö- ja kaukolämpöverkostojen toimintavarmuus on hyvä. Myös kaukolämmön hinta on kaupunkivertailussa varsin kilpailukykyinen.

Kuluttajan kannalta on tärkeää, että lähienergian hinnat pysyvät jatkossakin kohtuullisina.

MAINOS

Kommentoi

Voimala tulisi rakentaa meren äärelle, jotta hinnaltaan edullisimman puun rahtaukset Etelä-Amerikasta olisivat mahdollisimman kannattavia. Vai varmistetaanko voimalanan paikalla kotimaisen risukon käyttö polttoon?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä aika satsata turpeeseen ja puuhun, kun valtio rakentaa uusia putkiverkkoja ja terminaaleja maakaasulle. Energiaverotuksella kivihiili, turve ja puu ovat kalliiimpia energialähteitä kuin maakaasu. Ihmetouhua Suomessa, luodaan kustannuksia kansalaisille ja vähennetään työpaikkamahdollisuuksia kotimaisten energialähteiden parissa. Kallis mies Suomelle, ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen. Suomi pelastaa maapallon, uskotellaan, heh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

218 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Antti Rinteen aika

Ei demareita kiinnosta miten Suomen käy. Näkeehän sen Rinteen katteettomissa lupauksissa. Valta se on mikä kiinnostaa. ... Lue lisää...
Sossunsetä

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.5.

Naapurit

22.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image