Pääkirjoitukset

Kivijalka ei saa murentua

Pääkirjoitukset 11.1.2017 0:00
Pääkirjoitus

Suuri enemmistö suomalaisista on huolissaan eriarvoistumisesta. Viime vuoden keväällä Ajatuspaja e2:ssa tehdyn kyselyn mukaan 80 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että eriarvoistuminen uhkaa yhteiskunnan rakenteita.

Samalla vastakkainasettelua eri väestöryhmien kesken on Suomessa enemmän kuin ennen. Luottamuksen henki on katoamassa.
Tuloksena on julkista syyttelyä ja katkeroitumista, kun vaikkapa hyvätuloisten ja köyhien tai koulutettujen ja kouluttamattomien maailmat eivät kohtaa.

 

Ajatuspajan johtajan Karina Jutilan tuoreen, railakkaasti nimetyn Pilaako eliitti Suomen? -kirjasen mukaan päättäjien kannattaa ottaa viesti kansalaisten tyytymättömyydestä vastaan ja ryhtyä toimimaan nurinkurisen kehityksen kääntämiseksi.

Vastuussa ovat kaikki puolueet, sillä kahden viime vaalikauden aikana eduskuntapuolueista jokainen on istunut hallituksessa.

Kunnallisalan kehittämissäätiön julkaisussa Jutila katsoo, että viime vuosien talouslaman aikana poliitikot ovat ruokkineet toivottomuutta Suomessa vähän liiankin kanssa.

Sinänsä järkevä kriisitietoisuuden lietsominen on aiheuttanut turhaa ahdistusta, joka on lamaannuttanut kansalaisia tai vaihtoehtoisesti tehnyt heistä vihaisia.

Jako ylimieliseen eliittiin ja toimeentulonsa kanssa tuskaileviin ihmisiin on revennyt pienen maan kannalta liian suureksi. Se ei lopulta ole kenenkään etu.

Vastuutonta on sekin, että osa poliittisista puolueista on käyttänyt surutta hyväkseen ihmisten pelkoja ja huolestuneisuutta menestyäkseen vaaleissa. Moni äänestäjä kokee lopulta tulleensa huiputetuksi, mikä on vaarallinen kehitys demokratiassa.

 

Jutila nostaa erityisesti esille osallistumisen vaaleihin eli kansanvallan perimmäisen oikeutuksen.

Pinnalta katsoen kansanvallan perusasiat ovat Suomessa kunnossa ja enemmistö on kiinnostunut äänestämisestä. Äänestysprosentit ovat nousseet eduskunta- ja presidentinvaaleissa ilahduttavasti. Silti taustalla on havaittavissa eriarvoistumista.

Hyvätuloiset ja korkeasti koulutetut äänestävät aktiivisemmin kuin huonotuloiset. Edustuksellisuus uhkaa vinoutua, kun demokratia ei käytännössä kuulukaan kaikille.

 

Äänestämättömyys johtuu usein syrjäytymisestä. Työttömyys ja heikko toimeentulo eivät innosta osallistumaan. Alhaisen tulotason lähiöissä asukkaista enemmistö voi jäädä vaalipäivänä kotiin. Eikä joukko ole mitenkään pieni. Tutkimusten mukaan köyhyys koskee lähes miljoonaa suomalaista.

Onkin pelättävissä, että Suomeen on syntymässä nuorten sukupolvi, joka ei pidä demokraattista vaikuttamista tärkeänä. He ovat alttiita yhteiskunnan vastaisille ideologioille.

Vaikka mistään demokratian kriisistä satavuotiaassa Suomessa ei voida puhua, on syytä ryhdistäytyä. Jutila muistuttaa, että puolueiden täytyy kehittää toimintatapojaan ja tavoittaa ihmiset paremmin. Aika on otollinen muuhunkin kuin poliittisen hienosäätöön.

MAINOS

Kommentoi

Kyllä meillä Suomessa toimitaan yhdessä ja osataan yhdessä, mutta vasta sitten kun on viimeinen pakko ja nahkurin orret häämöttävät näköpiirissä. Muistellaan talvisodan aikaa, silloin kaikki tiesivät se on taistelu ja elämä tai tuhoutuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kivijalka on jo rapautunut! Esimerkki: Hallinto-oikeuksissa oikeudenkäyntimaksu on jatkossa 250 euroa ja korkeimmassa hallinto-oikeudessa 500 euroa.
Työttömyys alkoi kohota maassamme 80-luvulla. Onhan tässä ollut aikaa parantaa asioita yks 30 vuotta-jopa samoja naamoja näkyy vielä edustamassa kansalaisia. Toisin on käynyt ja käymässä: työttömyys on korkealla ja velkaannutaan vailla visiota paremmasta. Julkisen sektorin työntekijät elävät edelleen paratiisissa vailla huolta huomisesta, muilla se on vähän niin ja näin. Ihmettelen miten samat puolueet voivat edustaa molempia sektoreita, niin suuret ovat erot. Skitsofreeninin tilanne. Ja sitten ovat 400000 työtöntä, joita ei edusta kukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kansalaisilla ole juurikaan enää vaikutusmahdollisuuksi. Lähes kaikki puolueet vetävät omaa linjaansa miten milloinkin tahtovat, äänestäjiltä ei paljon kysellä. Viimeinenkin lupaava vaikutuskanava kansalaisaloite vesitettiin kun tuli vähän vaikuttavampi asia agendalle,eroaminen eurosta. Heti hakemalla haettiin porsaanreikää minkä varjolla asia sitten hyllytettiin. Siinä meni sekin vaikutuskanava tyhjänpäiväiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mukava, että huhtikuussa äänestetään kunnallisvaaleissa. Hallitus ja varsinkin Persut saavat väliarvosanan sekä kuntapäättäjät laitetaan uusiksi. Kyllä jurppii ainakin täällä. On kaupunkimme päättäjät töpeksineet urakalla. Kaupassakin supattelemme tuttujen kesken, onko tiedossa uusia kasvoja valtuustoon. On niin huvittavaa, kuinka puolueen mandaatilla asiantuntemattomat ihmiset johtavat asioita ja hankkeita, joihin ei elämänkokemus, äly ja tietotaito riitä. Hyvä esimerkki on koulujen ja julkisten tilojen sisäilman ongelmat, ja varsinkin remontit. "Mummo-tason" ihmiset , vanhat eläkeläisnaiset ja - papat taustakuorolaisina nuoret hupakot, ovat päättämässä nykyaikaisista rakennusremonteista, joiden budjetti on miljoonia euroja ja panoksena ihmisten terveys. Mikään ei onnistu, sitten vain todetaan "asia ei meille kuulunut, eikä syy ole kenenkään vika". On tehty hirveällä rahasummalla remontteja, joiden hyöty on vain työllistävä vaikutus. Törsätty raha on pois muista kaupungin palveluista, ja se näkyy hyvin joka tasolla. Eipä kukaan päättäjä uskalla sitä julkisesti tunnustaa, innokasta naamaa vain näytetään joka välissä. Pois päättäjistä epäpätevät ihmiset, tällä teemalla käyn äänestämässä. Toivottavasti näen muitakin kansalaisia äänestyskopilla sama mielessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä en ole aikoihin äänestänyt kuin jaloillani ja nyt olen kaukana isänmaasta ja tänne jäisinkin, jos ei mikään Suomessa muutu tai akka komenna takaisin. Jos ehdolla on sata samanlaista ehdokasta kymmenestä samanlaisesta puolueesta, jotka eroavat vain maahanmuuton suhteen, ei työttömää hyödytä äänestää ketään.

Muutos tulee vain uusien puolueiden kautta. Vanha puolueet ovat liian korruptoituneita ja liian jämähtäneitä omiin arkaaisiin periaatteisiin, vanhoihin viholliskuviin ja yleiseen yhteistyökyvyttömyyteen.

Harjoitelkaa uudistumista vaikka kunnallisvaaleissa. Perustakaa omia valitsijayhdistyksiä. Ei siihen tarvita kuin 20 kannattajaa.

Katsotaan sitten, josko takaisin palaan. Nyt leikin maailman parantamista muualla. Täällä muuten on oikeastikin korruptiota, jota Suomessa ei edes näe. Suomessa asiat ovat pohjimmiltaan erittäin hyvin, mutta ylimieliset kansaa halveksivat poliitikot ja heidän myötäsilittäjät tekevät Suomessa elämisen tylsäksi ja tyhjäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

59
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
50
Suomalainen ei haluaisi muuttaa työn perässä - Janne Härmä on poikkeus
33
Oulun seudun joukkoliikenteeseen lisää tarjontaa – uudet asuinalueet bussireittien varrelle ja lisää liikennettä Linnanmaalle
33
Kärpät on lyönyt Tapparalle luun kurkkuun, kärppäluotsi Manner silti tyynenä: "Pelit vielä pahasti kesken" – katso huippuhetket!
31
Petteri Orpo Harkimon väitteistä: Kokoomuksessa päätetään yhdessä
28
Raahen Laivan kaivos parantaa tehoja - tavoitteena kaksi tonnia kultaa vuodessa
17
Poliisia paenneet törmäsivät tyhjään poliisiautoon Oulunsalossa – asuntomurrosta epäillyt pakenijat ajoivat jopa 180 km/h

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan, Kainuun ja Lapin maakunnissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Etelä-Karjalan maakunnassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

149 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Hyvä kommentti joka meni melkein oikein. Työntekijän osuus on 6,35% joka menee palkasta. Palkanmaksaja tilittää loput n ... Lue lisää...
Ahas

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image