Pääkirjoitukset

Kauppasodassa on vain häviäjiä

Pääkirjoitukset 6.3.2018 6:00
Pääkirjoitus

Presidentti Donald Trumpin päätös asettaa korkeat tullimaksut terästuotteille on käsittämätön.

Tullimuurit eivät sovellu avoimeen maailmankauppaan, jonka puolestapuhujana Yhdysvallat on tähän saakka esiintynyt.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin esitys tullimaksusta tuontiteräkselle ja -alumiinille osoittaa hänen elävän menneen ajan protektionismissa. Teräkselle tulisi 25:n ja alumiinille kymmenen prosentin lisätulli.

Trump ei selvästikään ymmärrä maailmanmarkkinoiden toimintamallia. Vielä 40–50 vuotta sitten yksittäinen valtio pystyi suojatulleilla verrattain helposti turvaamaan hetkellisesti omien tuottajiensa kilpailukyvyn, mutta ei enää.

Siksi Trumpin haikailu menneeseen saattaa aiheuttaa rumaa jälkeä maailmantaloudessa.

Trumpin päätös käyttää oikeuttaan rajoittaa kauppaa kansallisen turvallisuuden vuoksi perustuu mitä ilmeisimmin hyvin pienen piirin pohdintoihin ja jopa laskuvirheeseen. Sinänsähän Trump tekee nyt sitä mitä kampanjassaan lupasi.

Tarkoitus on vähentää teräksen tuontia Kiinasta, mutta määrät ovat alhaisia nykyiselläänkin, noin kaksi prosenttia.

On mahdollista, että paljon metallia käyttävien amerikkalaistuotteiden kilpailukyky päinvastoin heikkenee, kun raaka-aineen hinta nousee. Auto- ja rakennusteollisuus joutuisivat kärsimään ensimmäisinä.

Tullipäätös näyttää tulleen yllätyksenä Valkoisen talon talousasiantuntijoille, jotka hölmistyivät asiasta kuultuaan. Ilmeisesti pääneuvonantaja Gary Cohn on aikeissa erota tehtävästään, mikäli tuontitullit tulevat voimaan tällä viikolla.

Yllätys oli suuri myös Yhdysvaltain kauppakumppaneille kuten EU:lle, Kanadalle ja Etelä-Korealle. Teräksen ja alumiinin suojatullit säikäyttivät myös Suomessa. Ne ovat myrkkyä pienen avoimen talouden viennille. Tullimuurin vaikutukset ulottuisivat varmuudella Tornion ja Raahen terästuotantoon.

Omavaltainen Trump on ajamassa itsensä ulos kansainvälisestä päätöksenteosta. Presidentin hallinnon olisi aivan ensimmäiseksi kannattanut keskustella ainakin EU:n ja Kanadan kanssa mahdollisuudesta suitsia Kiinan teräksen ylituotannon halpamyyntiä. Nyt Trumpilla ei ole kenenkään kanssa yhteistä näkemystä.

Trump ymmärtää omalla tavallaan, että seurauksena voivat olla muiden maiden asettamat vastatullit eli toisin sanoen kauppasota. Siihen liittyen Trump tviittasi viime viikolla, että kauppasodat ovat hyvästä ja että niitä on helppo voittaa.

Maailman tärkeimmän mahdin johtaja ei voisi olla enempää väärässä. Oman maan työllisyyttä, teollisuustuotantoa ja vaikkapa tuotekehittelyä suojataan parhaiten kilpailukykyä parantamalla, ei tullimaksuin sotimalla.

Vaikka tyrmistys Euroopassa on suuri, Yhdysvaltain kauppakumppaneiden täytyy osoittaa harkintaansa. Samalla mitalla vastaaminen Trumpin epäreiluihin oikkuihin saattaa tuntua oikeutetulta, mutta viisasta se ei ole.

Maailmantalous joutuu vaikeasti oikaistavaan syöksykierteeseen, mikäli talousalueet alkavat säätää omia suojatulleja yksi toisensa perään. Siinä sodassa ei ole voittajia. Uuden luottamuksen rakentaminen voi viedä kauan aikaa.

MAINOS

Kommentoi

Kaikissa sodissa on myös voittaja, nimittäin kansainväliset pankit, jotka rahoittavat molempia osapuolia, sekä Yhdysvaltain sotateollisuuden tuotteita valmistavat jättiyritykset. Ne repivät valtaisat voitot joka sodasta, joka saadaan aikaan. Miten niiden markkinointiosastot toimivat? No, luodaan mahdollisimman paljon epäluuloa, epäsopua ja riitaa kahden maan välille. Höystetään vähän false flag toiminnalla ja disinformaatiolla ja sitten vain odotetaan, että sota syttyy. Rahat virtaa voittajille. Molemmat sotivat maat häviävät.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä tuota Trumppia moittimaan kun omassa rakkaassa Eu:ssa tehdään täsmälleen samaa oman teollisuuden suojelua. Vasta uutisoitiin kiinalaisten aurinkopaneeleiden hirmutulleista Eurooppalaisten tehtaiden hirmuisten hintojen suojelemiseksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

292 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Toisinaan sitä on vaikea uskoa lajitovereidensa ajattelukyvyn olemassaoloon. Siitä on kammottavan vähän merkkejä maailma... Lue lisää...
aery

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image