Pääkirjoitukset

Kauppa liikuttaa väkeä

Pääkirjoitukset 21.3.2017 0:00
Pääkirjoitus

Kaupankäynti elää Oulussa muutoksen aikaa. Seudun asukkaiden kulutusvoimasta kilpailee suuria kauppakeskuksia ja marketteja samaan aikaan, kun ydinkeskustassa on tyhjää liiketilaa.

Kauppakeskuksilla menee tilastojen mukaan paremmin kuin vähittäiskaupalla. Oulun Ritaharjussa runsaat kaksi vuotta toiminut Ideapark on laajentamassa toimintaansa. Laajennuksen jälkeen kauppakeskus ohittaisi neliöissä Kempeleen Zeppelinin, joka on Pohjois-Suomen suurin kauppakeskus.


Ideaparkin kävijämäärät ovat kasvaneet vauhdikkaasti. Viime vuonna kävijöitä oli 3,7 miljoonaa. Se on 16 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Zeppelinin kävijämäärä on hieman pudonnut. Se oli viime vuonna 3,5 miljoonaa.

Elävän kaupunkikeskustan merkkejä on silti se, että kauppakeskukset sijoittuvat ydinkeskustaan.

Oulun etelä- ja pohjoispuolella sijaitsevia suuria kauppakeskuksia on viime huhtikuusta lähtien kirittänyt ydinkeskustaan noussut kauppakeskus Valkea. Valkeassa ehti pelkästään viime vuoden puolella käydä arviolta neljä miljoonaa kävijää.

Kauppakeskus Valkea on epäilemättä lisännyt keskustan vetovoimaa, mutta samalla se imaisi tiloihinsa monia aikaisemmin keskustassa toimineita liikkeitä. Sittemmin tavaratalo Stockmann lopetti toimintansa Oulussa. Myös tavaratalo Anttila sulki ovensa, mutta sen tilalle tuli Tokmanni.

Kaupan muutosvaiheen takia Oulun keskustaan on jäänyt poikkeuksellisen paljon tyhjää liiketilaa keskeisille paikoille. Huolestuttavaa on, jos kyse on pysyvästä ilmiöstä, eikä vain kaupan uudelleenjärjestäytymisen aiheuttamasta ylimenokaudesta.


Valkean selkeän houkuttavuuden rinnalle Oulun ydinkeskustaan tarvitaan lisää kaupallista vetovoimaa, palveluja ja muuta elävöittävää toimintaa.

Keskustan kehittämisen yhteydessä on väläytetty mahdollisuutta Rotuaarin kattamiseen. Myös asemankeskuksen suunnittelukilpailun päättymisen jälkeen odotetaan, että aseman ja Raksilan yhtymäkohdan rakentaminen lähtee liikkeelle.

Torin elävöittämisestä on puhuttu vuodesta toiseen. Myös Kivisydämen laajentaminen on ollut esillä.

Oulun uusien päättäjien onkin syytä miettiä, minkälaisia toimia tarvitaan, jotta ydinkeskusta saadaan eläväksi, vireäksi ja toimivaksi keskusta-alueeksi. Elävä keskusta on paikka, jonne kaupunkilaiset haluavat tulla viihtymään, saamaan elämyksiä ja tekemään ostoksia.

Oulun keskustassa on potentiaalia ja kiinnostavia kohteita, joita asuinalueilta ei löydy. Siksi keskustan kehittämistä ei pidä eikä saa laiminlyödä.

Monimuotoisessa keskustassa on sopivassa suhteessa asukkaita, työpaikkoja, kauppoja ja palveluja eri-ikäisille kaupunkilaisille, työntekijöille, yrittäjille ja matkailijoille.

Ihanteena on se, että kaupungissa liikutaan kävellen tai pyöräillen. Keskusta-alueella ei toki tarvitsekaan enää ajella ympäriinsä autolla. Vielä pitkän aikaa on kuitenkin tosiasia, että Oulun keskustaan ajetaan henkilöautolla.

MAINOS

Kommentoi

Niin vain on, jos siltä tuntuu, mutta kyllä nykyaikaa on myös, tai pitäisi olla, saada rakentaa kaupunkien keskustojen tuntumaan korkeitakin asuintaloja. Ne mitään horisonttia pilaa. Voisiko kokeilla AsOy:tä, jossa osan kymmenestä kerroksesta omistaisi kaupungin vuokrataloyhtiö loppujen ollessa yksityisiä huoneistoja...
Tiivis ja korkea rakentaminen mahdollistaisi myös autottoman elämisen, josta ehkä luultua useampi haaveilee, jos väestöpohja mahdollistaisi tarpeellisia palveluja lähialueelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

157 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Hyvä kommentti joka meni melkein oikein. Työntekijän osuus on 6,35% joka menee palkasta. Palkanmaksaja tilittää loput n ... Lue lisää...
Ahas

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image