Pääkirjoitukset

Kansa koki his­to­ria­he­rä­tyk­sen

Pääkirjoitukset 16.4.2018 6:00
Pääkirjoitus

Suomen sisällissodan läpikäynti imee väkeä yleisötilaisuuksiin kaikkialla maassa. Teemasta on onnistuttukeskustelemaan kiihkotta.

Kansakunnan, kotiseudun tai oman suvun historia kiinnostaa yhä suurempaa kansalaisten joukkoa.

Suomalaiset on viime ja tänä vuonna viety kansakunnan historian ja olemassaolon isojen kysymysten äärelle.

Viime vuonna juhlittiin satavuotista itsenäisyyttä. Historia ei kuitenkaan etene loogisesti, eikä merkkivuosien järjestyskään. Juhlasta siirryttiin muistelemaan vuotta 1918 ja Suomen sisällissotaa.

Ennakolta pohdittiin, avaako tämä vuosi vanhoja haavoja. Se ei olisi ollut erityinen yllätys. Sota jälkiselvittelyineen oli äärimmäisen raaka. Sen uhrien kokonaisluku nousi noin 37 000:een.

Vuosisata näyttää kuitenkin olevan riittävä aika sille, että kansakunnan traumaattisimpiakin tapahtumia voidaan valottaa tasapainoisesti. Tähän asti tänä vuonna käyty keskustelu kansalaissodasta on ollut rehellistä mutta maltillista.

Jos keskustelun sävy on ollut myönteinen yllätys, samaa voi sanoa kansalaisten kiinnostuksesta sodan taustoihin ja tapahtumiin. Sisällissotaa koskevat tilaisuudet ovat täyttäneet saleja ympäri maata. Historian professori Seppo Hentilä kuvasi haastattelussaan (HS 9.4.) kiinnostusta sanalla ”valtava”.

Syitä tähän voi olla useita. Moni voi yhtyä siihen Hentilän näkemykseen, että takavuosikymmeninä vuodesta 1918 kerrottiin koulussa tapahtumien traagisuuteen ja merkittävyyteen nähden hämmästyttävän vähän. Aihe oli pitkään liian kipeä ja kiusallinen.

Vaikka Neuvostoliiton hyökkäys vuonna 1939 yhdistikin kansakuntaa, kansalaissodan jättämät viillot tuntuivat monilla paikkakunnilla vielä vuosikymmeniä myöhemmin. Erityisesti niillä paikkakunnilla, joilla koettiin sisällissodan raaimmat tapahtumat, ihmiset jakoivat toinen toisiaan kahteen leiriin ainakin vielä 1970-luvulla, ehkä myöhemminkin.

Tilanne on korjaantunut luonnollista tietä. Kansalaissodan nähneet ovat käytännössä poistuneet joukostamme. Kun sota on jäänyt kolmen tai neljän sukupolven taakse, tapahtumien läpikäynti onnistuu lievemmin tunnereaktioin.

Se, että kansalaiset tulevat kuulemaan tietoa sadan vuoden takaisista tapahtumista, kertonee myös halusta oppia menneestä. Tapahtumien läpikäynti osoittaa, mihin kansan jakaantuminen, kiihkon nostatus ja myötäelämiskyvyn puute voivat pahimmillaan johtaa. Jokaisen ihmisen ja jokaisen kansakunnan on nämä vaarat viisasta tiedostaa.

Osa kansalaissotaa koskevasta kiinnostuksesta selittynee sillä, että historia teemana näyttää kaikkiaan vahvistaneen vetovoimaansa. Se näkyy esimerkiksi kirjojen julkaisuina ja lehtien sekä sähköisten viestinten aihevalinnoissa, museoiden suosion selvässä kasvussa ja esimerkiksi sukututkimuskurssien osallistujamäärissä.

Osan ilmiöstä selittänee kansakunnan ikääntyminen. Innostus historiaan tapaa nousta iän karttuessa. Historiantutkijoilla on myös uudenlaista halua avata mennyttä muuallakin kuin tieteellisissä julkaisuissa ja seminaareissa.

Mikä syynä onkin, ilmiö on yksiselitteisen myönteinen. Historiansa tunteva kansa pystyy asettamaan oikean kokoisiin kehyksiin myös nykyiset ja tulevaisuudessa vastaan tulevat haasteet.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä maan pohjois- ja itäosassa.

Sadevaroitus: Maan eteläosassa voi sataa tänään rankasti, yli 20 mm tunnissa. Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa voi sataa huomenna rankasti, yli 20 mm tunnissa.

Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa kehittyy huomenna ukkoskuuroja, joiden yhteydessä esiintyy voimakkaita ukkospuuskia, yli 15 m/s.

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työttömät sylkykuppina

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Arvokeskustelua köyhyydestä

Olen vetreä, nuorehko nainen. Ajattelen kokonaisvaltaisesti, en puoluepoliittisesti. Liikehdintä ei vaadi nytkään senaat... Lue lisää...
Ämpäreitä jonottavat...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image