Pääkirjoitukset

Kaikki kirjoitettu ei ole totta

Pääkirjoitukset 2.2.2016 0:00
Pääkirjoitus

Sanomalehdille, radiolle ja televisiolle on vanhastaan ollut kunnia-asia välittää luotettavaa tietoa. Asia ei ole muuttunut, vaikka sosiaalinen media haastaa perinteiset tiedonvälittäjät myllertämällä ajattelua viestinnästä. Somen myötä toden ja epätoden välinen raja on hämärtynyt.

Somen suosion kasvu ei ole muuttanut muuksi sitä tosiasiaa, että kansalaiset odottavat tiedonvälitykseltä – olipa se sitten sanomalehtiä tai sähköisiä välineitä – luotettavuutta.

On kuitenkin tultu tilanteeseen, jossa uutisia seurataan kasvavassa määrin sellaisilla mediafoorumeilla, missä ei ole aina yksinkertaista erottaa oikeaa keksitystä.

Suomen kouluissa parhaillaan vietettävän sanomalehtiviikon aikana korostetaan lähdekritiikin merkitystä. Tämä on tekijä, joka on noussut esille kaikkina niinä vuosina, joina lehtiviikkoa on vietetty. Eri viestintämuotojen kehityksen ja kasvun vuoksi kriittinen medialukutaito on nyt aikaisempaa tähdellisempää.

Tietolähteiden luotettavuus, virheiden oikaiseminen ja eri osapuolten kuuleminen kiistanalaisissa asioissa ovat journalistisen työn perusta. Tämä kaikki on hämärtynyt teknisen kehityksen mahdollistaessa sen, että kuka tahansa voi olla tiedonvälittäjä ja uutisten, todellisten tai keksittyjen, jakaja.

Valtavan tietotulvan vuoksi tietolähteiden luotettavuuden perkaaminen on tänään haasteellisempaa kuin aikaisemmin. Asiakirjojen siirtyminen verkkoon yhtäältä helpottaa pääsyä alkuperäislähteille, ja toisaalta valtava asiamäärä vaatii kykyä erotella jyviä akanoista. Kaiken takana on kisa viestin julkaisemisen nopeudesta.

Perinteisesti journalismissa on pyritty objektiivisuuteen, todenmukaisuuteen, vaikka tiedetäänkin, ettei absoluuttista totuutta ole olemassa läheskään kaikista asioista.

Todenmukaisuuteen pyrkiminen on kuitenkin tärkeä lähtökohta, sillä se takaa luotettavuuden käytettävissä olevilla tiedoilla. Journalismin tulee pyrkiä kertomaan asiat niin kuin ne ovat ja pitää mielipiteet omassa lokerossaan.

Jopa yläkouluikäiset pitävät luotettavuutta tärkeänä ja otaksuvat sen merkityksen kasvavan tulevaisuudessa, ilmenee Sanomalehtien liiton TNS Gallupilla teettämästä tutkimuksesta.

Yläkoululaisten mielestä painetut lehdet ja televisiokanavat ovat luotettavimpia medioita. Vähiten luottamusta herättävät blogit, viihdesivustot, keskustelupalstat ja MV-lehden kaltaiset julkaisut.

Kouluissa on edelleen tärkeää opettaa nuoria lukemaan mediaa kriittisesti. Oppilaat tulee saada oivaltamaan se, ettei ole yhtä totuuden torvea, vaan totuuden siemeniä on noukittava usein eri lähteistä. Tietoa tulee kaivaa muualtakin kuin Googlesta ja Wikipediasta.

Tiedonvälityksen maailma monimutkaistuu koko ajan. Nuorimmat tulevat suoraan sosiaalisen median kuluttajiksi. Myös heidän mielenkiintonsa on kasvavassa määrin sosiaalisessa mediassa ja sellaisilla vapaa-ajan viettoon oleellisena osana kuuluvilla sivustoilla, joilla tärkeintä on muu kuin sanoma ja sen luotettavuus.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

On asioita, joista valtamedia vaikenee tai joita se kaunistelee etenkin turvapaikkakriisissä. Vielä kun lukijoiden keskustelu estetään, niin ei tarvi norsunluutorneissa istuvien toimittajien ihmetellä miksi vaihtoehtomedia saa jalansijaa. Vaihtoehtomediassa on paljon roskaa, mutta myös niitä valtamedian vaikenemia ja kaunistelemia asioita sekä ennenkaikkea lukijoilla mahdollisuus tuoda esiin mielipiteitään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääkirjoituksessa esitettyyn huoleen on helppo yhtyä, vaikka myös median on käytävä oma paininsa viestinnän totuudellisuudesta ja asiallisuudesta säilyttääkseen arvovaltansa ja uskottavuutensa. Some on kertakaikkiaan asia erikseen. On äärettömän viheliäistä, että toden ja epätoden välinen raja on pahemman kerran hämärtynyt jopa työpaikka- ja yhteisöviestinnässä. Ikävintä on, kun ihmiset, jotka puhuvat suu vaahdossa kriittisestä medialukutaidosta ja kriittisen viestinnän tuottamisesta, eivät siihen itse yleensä pysty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ette kai te vakavissanne usko itsekään, että pystyisitte höynäyttämään kaksinaamaisilla kirjoituksillanne fiksua lukijakuntaa?
Lukijakunta kyllä tietää neuvomattakin, mistä tietonsa kerää ja mihin luottaa. Jos ja kun olette huomanneet uskottavuutenne kärsineen niin älkää syyttäkö muuta mediaa ja lukijoita vaan etsikää vikaa sieltä omasta bunkkeristanne.
Kun muu Suomi ja maailma etenee avoimuuden tiellä, te menette vähintään samaa vauhtia taaksepäin.
Älkää ottako nokkiinne tästä kommentista vaan opiksenne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

35
Laulu raikasi, raketit paukkuivat ja soihdut savusivat – oululaisfanit juhlivat Kärppien Suomen mestaruutta läpi yön
17
Kärpät vei mestaruuden Tapparan nenän edestä – Hakametsä hiljeni oululaisjoukkueen juhliessa
13
Oulun seudulla aamupäivällä kuuluneet ja tuntuneet pamaukset aiheuttivat Hornetit - ilmavoimien mukaan äänivallia ei rikottu liian matalalla
9
Sotesta saa ainakin pienissä oppositioryhmissä päättää itse – Kd:n edustajat voivat äänestää eri tavoin
8
Kärppäkapteeni Lasse Kukkonen ei ole maajoukkueen käytettävissä – ”Nyt on aika maksaa takaisin vaimolle ja tytöille”
7
Vihapuheilmoitusten määrä kasvanut – Oulun poliisin tutkintaan tullut solvaavia Facebook-kirjoituksia
5
Keskusta uudistaisi koulujärjestelmän – nuorille tulevaisuuskutsunnat, esikoulu ja kaksi ensimmäistä luokkaa yhdeksi kokonaisuudeksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

283 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Päinvastoin. Minä ymmärrän hyvin, että lapsi saattaa häiriintyä, jos hän kuulee 3-vuotiaasta asti sotajuttuja. Lue lisää...
Vuotta viis

Jari ja sarjakuvat

Jari

26.4.

Naapurit

27.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image