Pääkirjoitukset

Mainos

Hyviä ja huonoja il­mas­to­uu­ti­sia

Pääkirjoitukset 18.11.2017 6:00
Pääkirjoitus

Tuoreet tiedot hiilidioksidin määrästä ilmakehässä pakottavat terästämään toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Presidentti Donald Trumpin päätös vetää Yhdysvallat Pariisin ilmastosopimuksesta oli vastuuton. Se kuitenkin toimi havahduttajana.

Kaksi vuotta sitten Pariisissa pidetty YK:n ilmastokokous päättyi toiveikkaisiin tunnelmiin. 195 maan kesken sovittiin, että maapallon keskilämpötilan nousu rajoitetaan selvästi alle kahteen asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan ja pyritään vielä toimiin, joilla lämpeneminen pysäytettäisiin alle 1,5 asteeseen.

Perjantaina Bonnissa päättynyt YK:n ilmastokokous oli suoraa jatkoa Pariisille. Teemana olivat nyt ne pelisäännöt, joilla päästöleikkauksia valvotaan ja mitataan.

Juuri kokouksen alla julkistettiin ikäviä mittaustuloksia ilmaston tilasta. Maailman ilmatieteen järjestö WMO kertoi viime kuun lopussa, että maapallon ilmakehän hiilidioksidin määrä nousi viime vuonna korkeimmalle tasolle 800 000 vuoteen. Viime vuosikymmeninä hiilidioksidipitoisuuden nousukäyrä on ollut huolestuttavan jyrkkä.

WMO vaati kannanotossaan nopeita leikkauksia hiilidioksidin ja muiden kasvihuonekaasujen päästöihin. Muuten maapallon lämpötila tulee sen mukaan nousemaan tämän vuosisadan loppuun mennessä vaaralliselle tasolle, huomattavasti Pariisin tavoitteiden yläpuolelle.

Iso riski on, että ilmaston lämpeneminen voi johtaa pysäyttämättömään ketjureaktioon, jonka muotoja ja seurauksia ei täysin kyetä arvioimaan. Vaikutukset eivät iske vain ympäristöön vaan myös talouteen ja esimerkiksi lisäävät siirtolaisuuspaineita.

Synkeiden näkymien edessä toiveikkuutta herättää kuitenkin se, että ilmastotieteilijöiden mukaan vaarallinen kehitys on vielä mahdollista pysäyttää.

Itsestään se ei tapahdu. Se vaatii päätöksiä poliittisilta johtajilta ja valveutuneisuutta kansalaisilta. Mitä pitempään tarvittavia päätöksiä vetkutetaan, sitä rankempia ne tulevaisuudessa ovat.

Viime aikoina syyttävä sormi on kohdistunut ennen kaikkea Yhdysvaltoihin ja Kiinaan sekä enenevästi Intiaan. Kiina on maailman suurin hiilidioksidin päästäjä.

Toisen, terveellisen näkökulman asiaan kuitenkin saa, kun katsoo kunkin maiden hiilidioksidipäästöjä asukasta kohden. Näissä tilastoissa Pohjoismaatkaan eivät pysty paistattelemaan edistyneisyydellään.

Esimerkiksi Suomen CO2-päästöt asukasta kohden ovat olleet 20–30 suurimman joukossa. Osasyy huonoon sijoitukseen on rakennusten lämmitykseen tarvittava iso energiamäärä.

Presidentti Donald Trumpin päätös vetää Yhdysvallat ulos Pariisin sopimuksesta oli vastuuttomuudessaan historiallinen. Se ei ehkä kuitenkaan ollut niin vakava takaisku maailmalle miltä alussa näytti. Yhdysvalloissa 20 osavaltiota ja yli 50 kaupunkia on omilla päätöksillään sitoutunut noudattamaan Pariisin tavoitteita.

Kaikkein tehokkain tapa päästä eteenpäin on kuitenkin kansainvälinen yhteistyö. Siinä tarvitaan suunnannäyttäjiä.

EU:ssa ilmastonmuutos kaikkine kielteisine seurauksineen otetaan nyt vakavammin kuin koskaan ennen. Havahtuminen ei ole ollut kovin varhainen, mutta ei ilmeisesti liian myöhäinenkään.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Meteorologit ei pysty edes säätä ennustamaan muutamaa päivää eteenpäin saati sitten ilmaston muuttumista sadan vuoden päähän. Hiilidioksidipitoisuus on vaihdellut maapallolla esim. tulivuorten purskausten johdosta ja eikä ihmisen toiminta voi koskaan hyödyntää kuin murto-osan maapallon hiili- ja öljyvaroista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikista tieteen maailman toimijoista vain murto-osalla on kompetenssi lähestyä ilmaston muutostutkimusta tieteellisesti. On sanottu, että monilla heistäkin touudellisuuden kriteerit olisivat pahemman kerran hukassa. Toisessa ääripäässä ovat tutkijat, jotka pitävät ilmastonmuutosta täysin ja yksinomaan ihmisen teollisen toiminnan aikaansaannoksena, jolloin looginen ratkaisu luonnontieteelliseen ongelmaan on hiilidioksidin määrän vähentäminen ilmakehässä. Toisessa ääripäässä ovat puolestaan tutkijat, jotka eivät niin vain usko monokausaaliseen selitykseen, vaan katsovat, että ilmaston lämpenemisprosessiin liittyy vahvasti myös "luonnollisia" siis luonnosta itsestään koituvia tekijöitä, joiden säätelyyn ihminen ei kykene. Maallikolle tulee kyllä aika orpo olo! Mutta miten sitten onkaan, tieteellinenkin totuus on monesti herkkä ei-tieteellisille paineille. Rationaalis-empiirinenkin totuus muuntuu hyvin helposti moraaliseksi, emotionaaliseksi, ideologiseksi tai jopa poliittiseksi totuudeksi, kun vain joku - esim. pistoksen saanut poliitikko - jaksaa julkisuudessa meille tulkuttaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpilla on tohtoritason neuvonantajia ilmastoasioissa ja tiettävästi näiden asiantuntija-arvioita ei kukaan ole pystynyt tyrmäämään (mm. prof. W.Happer löytyy youtubesta). Mittaukset satelliiteista jatkuvat, dataa tulee ja se on hyvä.
Kun CO2-pitoisuus on noussut 0,03 %:sta 0,04 %:iin näyttää muutos käppyrällä valtavalta. Mutta mikä on sen vaikutus ilmastoon, lämpötilaan on epäselvä. Se tiedetään että jos CO2-pit. muutos 200ppm:stä (0,02%) 400ppm:än nostaa pallon lämpötilaa 1asteella (tarkka tieto puuttuu, onko luku alle vai päälle 1aste), niin tarvitaan 800 ppm:ä CO2 ilmakehässä että lämpötila nousisi taas yhden asteen (1600ppm:ä seuraavan asteen nousulle).
Mikäpä lie maapallon optimi lämpötila? 289Kelviniä vai hulppeat 291 K.
Fakta on se, että jos maapallon väkiluku jatkaa tätä kasvua 1,14% vuodessa, menee rapea 60 vuotta ja meitä on tuplat eli 15-16 miljardia kuluttajaa ja siitä pitäisi puhua enemmän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkin aina naurattaa lukea tälläinen lause: "195 maan kesken sovittiin, että maapallon keskilämpötilan nousu rajoitetaan selvästi alle kahteen asteeseen verrattuna esiteolliseen aikaan...". Insinööreillä on nykyisin vaikeuksia säätää toimistojen ilmastointia noissa rajoissa, ja nyt haaveillaan pystyttävän säätämään maapallon ilmastoa ihmisen päästämän hiilidioksidin avulla asteen kymmenyksen tarkkuudella. Suuruuden hulluutta, ilmastoon vaikuttaa sadat tekijät ja niin positiiviset kuin negatiivisetkin takaisinkytkennät, ei sitä ihminen kykene hallitsemaan. Ja sen ovat osoittaneet kaikki tehdyt ilmastomallinnuksetkin, täysin metsään ovat menneet. Tutkijoilla tietysti on pelissä tutkimusrahat, joten heidän intonsa pelotella ymmärtää ja ovat saaneet poliitikotkin mukaan. Osa poliitikoista tosin on jo ymmärtänyt olleensa väärässä, mutta kasvojen menetyksen pelossa tätä ei tohdita myöntää.

Suomen syyllistäminenkin tuntuu kummalliselta, jos Suomen päästöt verrattuna Kiinaan ovat muutamia promilleja, niin se osoittaa että Suomen tekemillä toimilla ei ole osaa eikä arpaa, pitää tehdä toimia siellä, missä vaikutus on suurin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ylen tv-uutislhetyksessä oli Joensuun yliopiston tutkimustieto Suomen metsien hakkuista johtuvista hiilidioksidipäästöistä. Metsähakkuut vapauttavat metsiin sitoutunutta hiiltä enemmän kuin on aikaisemmin arvioitu. Onhan se rajua touhua, kun metsä vedetään sileäksi, ei linnulle löydy istumapuuta. Maapohja paljastuu ilmaston eroosiotyökaluille: pakkasille, helteille ja sateille. Kuntta sekä puiden tähteet alkavat lahota, monta vuotta ilman kunnon ympäröivää kasvillisuutta. Entäpä humuksen kulkeutuminen avohakkuuaukeilta vesistöihin, kun puita ei ole estämässä ja sitomassa veden virtauksia. Huomaa avohakkuualueiden läheisyydessä olevista vesistöistä, että rapakko on syntymässä. Vesi on likaisen ruskeaa ojissa, puroissa ja varsinkin järvissä. Sieltä ne tulevat osaltaan ilmakehään, metaani ja hiilidioksidi, tuhansien järvien ja vihreän kullan maasta, Suomen metsien avohakkuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Mainos
Mainos

Uutisvirta

189
Mikä ihme meni pieleen 35 vuotta sitten? Sekä suomalaisten koulutustaso että älykkyys kääntyivät laskuun
144
Ely-keskus: Pohjantien sillat eivät kestäkään raskaita kuormia – siltaremontti voi viivästyä 2–3 vuotta ja lisäkustannuksia tulee
58
Pohjantiellä körötellään Oulujoen yli hitaasti vielä vuosia
53
Lindström Ylellä: Oikeus opiskella työttömyysetuudella eduskunnan käsittelyyn maaliskuussa
50
Tyrnäväläisen muistisairaan omainen epäilee vilppiä kotiäänestyksessä – Vaalilautakunta: kaikki sujunut ohjeistuksen mukaan
43
Suomella ei ole Norjan aikeita kieltää turkistarhausta – eläinten vedensaantiin tulossa uutta
38
Hanna Sarkkinen juhli Forbesin listalle pääsyä syömällä piiraan Lidlin parkkipaikalla – "Iso ja häkellyttävä huomionosoitus"

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi keskiyöstä alkaen Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi. Ajokeli on huono tai muuttuu huonoksi maan pohjois- ja itäosassa sekä Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

275 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Väyrynen hurjassa nousussa

Väyrysen kannatus verrattuna Vanhasen kannatukseen on jo sitä luokkaa, että presidentinvaalista on tulossa Sipilälle neu... Lue lisää...
kansa neuvoo

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

23.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image