Pääkirjoitukset

Haasteet tulevat ulkoa

Pääkirjoitukset 30.1.2018 6:00
Pääkirjoitus

Niinistöllä on poikkeuksellisen vahva valtakirja kansalaisilta, jotka haluavat jatkuvuutta ja vakautta.

Kuusi vuotta on pitkä aika, ja sinä aikana voi tapahtua mitä vain kuten tapahtui Niinistön ensimmäiselläkin toimi-kaudella.

Jatkokaudelle valittu presidentti Sauli Niinistö sai kansalaisilta vahvan valtakirjan seuraavaksi kuudeksi vuodeksi. Suuri enemmistö kaipaa jatkuvuutta ja vakautta, kun ympäröivä todellisuus muuttuu aiempaa epävarmemmaksi.

Presidenttinä Niinistö on Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan takuumies. Hallitus on antanut Niinistölle liikkumatilaa, jonka hän on täyttänyt. Niinistö lupaakin jatkaa nykylinjalla kuitenkin niin, että koko ajan seurataan, mitä maailmassa tapahtuu ja analysoidaan muutostarpeita sen mukaan. Linjaus on järkevä.

Kuusi vuotta on pitkä aika. Sinä aikana voi tapahtua paljon asioita, jotka eivät nyt ole näköpiirissä. Kaikenlaista ehti tapahtua myös Niinistön ensimmäisen kauden aikana. Kun Niinistöstä tuli presidentti, euro kieriskeli kriisissä, pian seurasivat Krimin valtaus, Itä-Ukrainan sota, EU:n Venäjä-pakotteet, Itämeren jännitteinen tilanne, Syyrian kriisi, pakolaisaalto, Venäjän orastavan demokratiakehityksen kariutuminen ja presidentinvaihdos Yhdysvalloissa. Toimintaympäristössä on riittänyt tuiverrusta joka suunnalta.

Mikään ei viittaa siihen, että seuraavat kuusi vuotta olisivat yhtään sen rauhallisempia. Suurimmat haasteet Niinistölle tulevat jatkossakin ulkopuolisesta maailmasta.

Presidentinvaalikampanjassa puhuttiin paljon Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisista valinnoista. Niinistö on puhunut pitkään eurooppalaisen turvallisuusyhteistyön puolesta. Niinistön mukaan Nato-jäsenyyden harkinta nousisi pöydälle, jos Venäjä alkaisi pitää EU:ta vihollisenaan Naton lailla. Tilanne muuttuisi radikaalisti myös, jos Ruotsi päättäisi hakea Naton jäsenyyttä.

EU:ssa eletään murrosta eikä vähiten sen takia, että Britannia lähtee unionista. Ranska ja Saksa ovat korostaneet talous- ja rahaliiton uudistamisen tarvetta, ja esillä on myös puolustusyhteistyön tiivistäminen. Ilmastonmuutos ja sen seurauksiin vastaaminen ovat lähivuosina arkipäivää.

Historiallisen hyvä vaalitulos antaa presidentille periaatteessa lisää painoarvoa ja arvovaltaa asioissa, joihin hän haluaa vaikuttaa. On hyvä, että Niinistö torjuu itse ajatuksen laajemmista valtaoikeuksista ja muistuttaa olleensa kaventamassa niitä.

Tiedotustilaisuudessaan Niinistö katsoi, ettei vaalitulos antanut hänelle nykyistä vahvempaa valtakirjaa, koska valtaoikeuksiin ei tule muutoksia. Niinistön tulkinta on sinänsä oikea, mutta on varmaa, ettei vahva tulos ainakaan heikennä hänen asemaansa.

Jatkuva haikailu presidentin muodollisesti vahvemmista valtaoikeuksista olisi syytä lopettaa. Perustuslakia ei pidä kirjoittaa uusiksi tämän tästä, vaan vasta huolellisen harkinnan jälkeen ja ajan kanssa. Niinistö on itse osoittanut, että presidentin tehtävien hyvä hoitaminen ei ole kiinni pelkästään muodollisista valtaoikeuksista.

EU-politiikassa presidentin ja seuraavien hallitusten kannoissa voi olla jatkossa nykyistä enemmän yhteen soviteltavaa. EU:n kehitys voi tuoda eteen tilanteita, jotka voivat kuulua presidentin tontille.

MAINOS

Kommentoi

Maailman meno on niin seesteistä Suomesta katsottuna, Niinistöllä on kissan päivät presidenttinä. Euroopassa vallitsee syvä rauha Suomen lähialueilla, EU on maailman suurin rauhanliike. Ei tarvitse sekaantua edes aktiivimallin protesteihin ja EK:n ärhentelyyn. Minusta presidentti Sauli Niinistö voisi sanoa pääministeri Sipilälle ja muille hallituspuolueiden johtajille sekä EK:n johtajille, että menisivät lakki kourassa neuvottelemaan ammattiyhdistysjärjestöjen kanssa. Asioista voi aina neuvotella ja sopia yhdessä, ihan varmasti. Eikä maksa paljon, sopia ja tehdä asiat yhdessä. Kenen etu on riidellä ja miksi, ihmeellinen näytelmä menossa Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

osa haasteista tulee ihan iIYE-menetelmän kautta, kuten nyt parlamentaarisesti valtansa maenettänyt vasemmisto yrittää sotkea asioita poliittisilla lakoilla. ay-liikkeen verovapus pitää poistaa, kun aiheuttavat vain vahinkoa eivätkä toimi yhteshyödyllisesti

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

125 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Yh-äippien mollaus

Joo, se on todella omituista. Minut kasvatti yh-äiti ja olen menestynyt elämässäni erittäin hyvin. Tärkeintä ei ole se m... Lue lisää...
Typykkä!

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image