Pääkirjoitukset

Ei kuopata puolueita vielä

Pääkirjoitukset 1.2.2018 6:00
Pääkirjoitus

Puolueita ei kannata julistaa presidentinvaalin tuloksen perusteella kuolleiksi ja kuopatuiksi.

Kohtalaiseen tulokseen yltäneillä vaihtoehtoehdokkailla ei liioin ole syytä esiintyä Euroopan omistajina.

Politiikan kommentaattorit ovat presidentinvaalin jälkilöylyissä tehneet turhan hätäisiä tulkintoja vaalin vaikutuksesta puolueisiin. Ennen pitkälle meneviä johtopäätöksiä kannattaisi antaa pölyn laskeutua. Presidentinvaalissa puolueille ei annettu myrskyvaroituksia, vaikka ensi hätään niin pääteltiin. Päitäkään ei välttämättä putoile.

Tuore mielipidekysely (HS 31.1) osoittaa, että presidentinvaalin tulos ja presidenttiehdokkaiden menestys tai tappio eivät ole hetkauttaneet puolueiden kannatusta merkittävästi. Kyselyssä kokoomus on ykkösenä, SDP kakkosena ja keskusta kolmosena vihreät tiiviisti kannoillaan.

Vaikka puolueiden merkitys presidentintekijöinä on vähentynyt, muuten puolueet porskuttavat ainakin tällä tietoa entisellään. Kyse on siitä, että presidentinvaalin luonne poikkeaa eduskuntavaaleista. Suora vaalitapa epäpolitisoi presidentinvaaleja ja korostaa persoonaa. Presidentinvaalin teemat liikkuvat keskeisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, josta vallitsee yleensä laajahko konsensus.

Suorassa kaksivaiheisessa vaalissa kannatuksen lisäksi ratkaiseva merkitys on vastustuksella. Puoluetausta on pakko häivyttää taka-alalle, koska toisella kierroksella on saatava yli puolet äänistä.

Millään puolueella ei ole enemmistöä. Ongelma voidaan kiertää asettamalla riippumaton ehdokas valitsijayhdistyksen kautta. Karismaattiset ehdokkaat pääsevät ominkin avuin ehdolle 20 000 kannattajan turvin, jos puolue haraa vastaan.

Tällä kertaa istuvan presidentin etumatka oli niin suuri, että Sauli Niinistö valittiin jatkokaudelle heti ensimmäisessä vaalissa.

Vaikka epäpoliittiseksi mielletty Niinistö hallitsi pelikenttää, kyseessä ei ollut mikään Trump- tai Macron-ilmiö. Niinistö on kokoomuksen entisenä puheenjohtajana, ministerinä ja kansanedustajana täysiverinen poliitikko ja olemassa olevan valtakoneiston tuote.

Kohtalaiseen tulokseen yltäneet ehdokkaat ovat esiintyneet kuin Euroopan omistajat. Perussuomalaisten Laura Huhtasaaren väite uudesta normaalista on tarkoitushakuista ylitulkintaa.

Huhtasaaren tulosta ei parhaalla tahdollakaan voi tulkita niin, että perussuomalainen ajatusmaailma olisi suomalaista valtavirtaa. Tavoite kuitenkin täyttyi, kun puolue suoristi rivejään ja esitteli mielipiteitään sinisten katsellessa sivusta.

Keskustan kunniapuheenjohtaja, kansalaispuolueen Paavo Väyrynen punnersi ehdolle valitsijayhdistyksen kautta, kun keskusta ei suin surminkaan halunnut häntä listoilleen. Väyrynen rökitti Matti Vanhasen ja nöyryytti keskustan johtoa mielin määrin. Se ei kuitenkaan näkynyt HS:n gallupissa keskustan kannatuksen laskuna.

Puolueessa on kuitenkin sisäistä napinaa, joka näkyi Väyrysen Vanhasta parempana kannatuksena presidentinvaalissa.

Lokakuussa käydään ensimmäiset maakuntavaalit ja runsaan vuoden kuluttua eduskuntavaalit. Niissä puoluepolitiikka on taas voimissaan.

MAINOS

Kommentoi

Tämän päivän normaali ainakin Suomessa on suomalaisten tasa-arvoisen ihmisarvon kieltäminen itsestään selvyytenä. Ainakin tuo itsestään selvä eriarvoisuus olisi syytä muuttaa itsestään selväksi tasa-arvoisuudeksi eli "uudeksi normaaliksi" ja Lissabonin sopimuksen mukaiseksi.

Uuteen normaaliin saisi kuulua myös "Suomi ensin, mutta ei Suomi yksin". Yhteistyö saisi olla vaikka kuinka laajaa, kunhan minkäänlainen kanssakäyminen ei polkisi oman maan kansalaisten perusoikeuksia eikä ihmisoikeuksilla määriteltyjä arvoja.

Siis kaipuuta "uudelle normaalille" totisesti ainakin on, vaikka se ei välttämättä edellyttäisikään yhtä pitkälle meneviä tavoitteita kuin Persuilla on. Minulle riittäisi, että EU-sopimuksia ei tulkittaisi näin törkeästi suomalaisten ihmisoikeuksia polkevasti.

Hämmästelen, jos nykyinen suomalainen "normaali" on yhtä tolloa "maailmallakin" ja ymmärrän hyvin kaipuun uuteen normalisointiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

73
Haapalehdontiestä tullut vaaranpaikka etenkin pienille tienylittäjille – keskisaarekkeista lisää turvaa
38
Poliisin valvontakamera on räpsynyt ahkerasti Pohjantiellä, ensimmäisen viikon aikana kuvia on tullut yli 1900
29
Pääsy laittomiin nettikasinoihin saatetaan estää — Suomalaiset pelaavat kiellettyjä rahapelejä 170 miljoonalla vuosittain
22
RKP:ltä ei heru tukea hallitukselle – Sote-uudistus menossa karikkoon
22
Vihreiden Touko Aalto vaatii jo uusia vaaleja – " Eduskunnalle työrauha tai hallituksen lusikat jakoon"
20
Kokoomuksen Susanna Koski aikoo äänestää sotea vastaan – ryhmänjohtaja Jokinen: "Hän ei ole täyden tiedon varassa"
20
Pöllyävä hiekka häiritsee asukkaita Patelassa – "Naapuri joutui ulkoiluttamaan koiraansa hengityssuoja suullaan"

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 seuraaviin Lapin kuntiin: Muonio, Kittilä ja Sodankylä. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

121 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Jotkut hulluimmat syyttävät Mannerheimiä vankileirien olosuhteista. Hänhän lähti Suomesta 1.6.1918, ja palasi loppuvuonn... Lue lisää...
Ulkomailla

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image