Pääkirjoitukset

Mainos

Berliinin musta joutsen

Pääkirjoitukset 22.11.2017 6:00
Pääkirjoitus

Saksan hallitusneuvottelujen katkeaminen ajoi Saksan odottamattomaan poliittiseen kriisiin.

Epävarmuus EU:n suurimman jäsenmaan suunnasta lamauttaa myös EU:n kehittämistä.

Kukaan Saksan sisäpolitiikkaa tunteva tuskin odotti syyskuisten liittopäivävaalien jälkeen, että uusi hallitus syntyisi muitta mutkitta. Kun kumpikin pääpuolue eli kristillisdemokraattien CDU ja sosiaalidemokraattien SPD olivat vaalien kiistattomia häviäjiä, pohja vahvan hallituksen muodostamiselle hapertui heti alkuunsa.

Silti monet syyt tukivat oletusta, että kristillisdemokraatit eli CDU ja sen sisarpuolue CSU sekä vihreät ja vapaat demokraatit eli FDP puristavat yhteisen hallitusohjelman kokoon. Se, mitä tapahtui myöhään sunnuntai-iltana, oli kuitenkin musta joutsen, asia, jonka ei uskottu olevan mahdollista.

Nyt EU:n väkirikkain ja vaurain valtio on keskellä poliittisista kriisiä, ja mitä pitempään se kestää, sitä kielteisemmät ovat seuraukset – eikä vain Saksalle vaan myös Euroopan unionille.

Tiistaina Saksan liittopresidentti, sosiaalidemokraattien riveistä tehtävään noussut Frank-Walter Steinmeier tapasi puolueiden johtajia saadakseen neuvottelut enemmistöhallituksesta vielä liikkeelle. Samana päivänä puolueita herätteli myös liittopäivien puhemies Wolfgang Schäuble, joka vaati poliitikoilta vastuunkantoa ”Saksan ja Euroopan puolesta”.

Vielä tiistaina ei selvinnyt, pystyykö entinen ulkoministeri Steinmeier ohjaamaan Saksan sisäpolitiikan takaisin rauhallisiin uomiin. Ainakaan kristillisdemokraattien johtajasta, liittokansleri Angela Merkelistä ei siihen välttämättä ole.

Hallitusneuvottelujen katkeamisen syntipukiksi on Saksassa osoiteltu liittopäiville palanneita vapaita demokraatteja ja puoluejohtaja Christian Lindneriä. FDP oli tyytymätön neuvottelujen etenemiseen ja otti ja lähti näyttävästi.

Kiistaa oli muun muassa pakolais- ja maahanmuuttopolitiikasta, itäistä Saksaa tukevasta solidaarisuusverosta sekä ympäristöpolitiikan kiristämisestä. Näyttää jokseenkin varmalta, ettei ainakaan FDP ole enää mukana, jos hallitusneuvottelut Steinmeierin ponnistuksen jälkeen saadaan vielä vakavasti liikkeelle.

Katse on nyt kääntynyt enemmänkin Martin Schulzin johtamiin demareihin, vaikka he ilmoittivatkin heti vaalien jälkeen jäävänsä oppositioon. Puolueen on vielä kerran ratkaistava, jäädäkö sivuun nuolemaan haavoja vain mennäkö kompromisseja tehden Merkelin ja ehkä vihreiden kanssa hallitukseen, jossa puolue kuitenkin pystyisi vaikuttamaan politiikan suuntaan.

Kaksi muuta vaihtoehtoa ovat vähemmistöhallitus tai uudet vaalit. Kumpikin ovat ongelmallisia. Vähemmistöhallitus tuskin pystyisi viemään läpi vaikkapa EU:n tulevaisuuteen liittyviä isoja poliittisia päätöksiä, kun taas uudet vaalit eivät välttämättä toisi ratkaisevaa muutosta verrattuna syyskuiseen tulokseen.

Jos Saksa itse murentaa asemansa Euroopan poliittisena johtovaltiona, se merkitsee Ranskan ja presidentti Emmanuel Macronin painoarvon kasvua. Sillä olisi vaikutuksensa myös Suomeen, joka on vuosien mittaan hakeutunut EU-politiikan linjauksissa luontevasti nimenomaan Saksan kylkeen.

MAINOS
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

155 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Lopettakaa jo Väyrysen kannattajat

Minä en ole Paavolla sen enempiä vouhkannut ja aioinkin äänestää häntä kaikessa hiljaisuudessa, mutta kun otit asian/asi... Lue lisää...
vouhkaampa minäkin, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

20.1.

Naapurit

22.1.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image