Pääkirjoitukset

Ase­vel­vol­li­suus kestää aikaa

Pääkirjoitukset 25.5.2018 6:00
Pääkirjoitus

Maanpuolustuksen perusta on edelleen yleinen asevelvollisuus, eikä sitä ole syytä murentaa.

Yksilöllisiä valintoja korostavan kansalaispalvelun eri muodot tuovat itä vastoin hyvän lisän kokonaisturvallisuuteen.

Kansalaisten osallistuminen maanpuolustukseen ja yleinen asevelvollisuus muodostavat Suomen kokonaisturvallisuuden selkärangan.

Turvallisuusympäristössä tapahtuneet muutokset samoin kuin kyber- ja hybridivaikuttamisen arkipäiväistyminen korostavat laajan turvallisuuskäsitteen merkitystä.

Siksi kansalaisten on syytä olla tietoisia uhkatekijöistä ja siitä, miten niihin parhaiten voi varautua ja miten torjua niitä omalta osaltaan.

Entisen puolustusministeri Elisabeth Rehnin johtaman ajatushautomon ehdotus kaikkia koskevasta kansalaispalvelusta toimiikin (Kaleva 24.5.) hyvänä keskustelun-avauksena laajalle kokonaisturvallisuuden käsitteelle, vaikkei selvitys sellaisenaan olekaan toteuttamiskelpoinen. Sellaiseksi sitä ei toki ole tarkoitettukaan, vaan taustapaperiksi jatkoselvityksille ja mahdolliselle valmistelutyölle.

Ajatushautomon keskeinen varsin radikaali ehdotus perustuu siihen, että nykyinen asevelvollisuus korvaantuisi kaikkia koskevalla kansalaispalvelulla, jonka voisi suorittaa asepalveluksella, varautumispalveluksella tai maksamalla muita enemmän veroja.

Kansalaispalvelu ulotettaisiin sekä naisiin että miehiin ja samalla luovuttaisiin siviilipalveluksesta. Kieltäytyminen olisi mahdollista, mutta se tuntuisi kukkarossa.

Kokonaisturvallisuuden kannalta on hyvä kehittää uusia tapoja ja toimintoja osallistua maanpuolustukseen, sillä uudet sodankäynnin muodot voivat haavoittaa yhteiskuntaa tavoilla, joilla ei ole mitään tekemistä perinteisen sodankäynnin kanssa.

Palveluksen ulottaminen sekä naisiin että miehiin antaisi ja valmistaisi siten poikkeuksellisen laajat resurssit uhkien torjuntaan ja hoitamiseen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa.

Vapaaehtoista maanpuolustustyötä tekevien suuret määrät osoittavat, että jonkinlaiselle varsinaisen asepalveluksen korvaavalle kevytversiolle tai kansalaispalvelulle voisi olla sosiaalista tilausta ja yleistä hyväksyttävyyttä.

Siitä huolimatta Suomen ei kovin kevein perustein pitäisi lähteä purkamaan puolustuksen kovaa ydintä eli yleistä asevelvollisuutta. Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) muistutti aiheellisesti, että vapaaehtoisen elementin tuominen vaihtoehdoksi aseelliselle palvelukselle johtaisi Pandoran lippaan avaamiseen, jota ei enää olisi mahdollista sulkea.

Suomella ei ole varaa luopua yleisestä asevelvollisuudesta, vaan siitä on pidettävä kiinni ja luotava edellytyksiä naisten vapaaehtoisen asepalveluksen kehittämiselle.

Yleisellä asevelvollisuudella on myös kansalaisten poikkeuksellisen laaja tuki takanaan. Yleinen asevelvollisuus tuottaa kansainvälisessä vertailussa suuren reservin, joka on omalta osaltaan keskeinen osa kokonaisturvallisuutta.

Sen sijaan yksilön kiinnostuksen perusteella tapahtuvat kansalaispalvelun eri muodot ovat tervetulleita lisiä täydentämään yleisen asevelvollisuuden luomaa turvallisuutta ja puolustustahtoa.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

194 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Kyllä, juuri näin. Eli aloittaja on hyvä, ja miettii uudestaan ketkä täällä näitä taloustalkoita todella tekeekään. + pä... Lue lisää...
Taloudellisesti riip...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image