Kolumnit

WinCapita-sotku tarvitsisi lisää sel­vit­te­li­jöi­tä

Kolumnit 6.10.2011 0:00
Susanna Kemppainen
Suomen oikeuslaitos ähisee. Se sulattelee pala palalta Suomen talousrikoshistorian laajinta rikosepäilyä eli sijoitusklubi WinCapitaa. Sadat WinCapitaan liittyvät rikosepäilyt ovat pääosin siirtyneet poliisilta syyttäjälaitoksen harteille syyteharkintaan ja vähitellen ne kulkeutuvat käräjäoikeuksien murheeksi. Ensi vuoden ennustetaan olevan tuomioistuimissa suoranaista WinCapita-tulitusta, kun juttu toisensa jälkeen tulee niiden käsiteltäviksi.

WinCapita kivistää etenkin Pohjois-Suomen tuomareita, syyttäjiä ja asianajajia, sillä klubin toiminta oli täällä aktiivisinta. Esimerkiksi Oulun käräjäoikeuteen rysähtää yli sata WinCapita-juttua.

Niistä suurimmassa osassa vaaditaan pohjoissuomalaisilta WinCapitasta kerättyjä voittoja valtiolle. Myös Kuopion, Pohjanmaan ja pääkaupunkiseudun tuomioistuimet ovat lujilla.

Eikä lysti tähän lopu. Seuraavana vuorossa ovat hovioikeudet. Onpa etukäteispuheissa väläytelty jo korkeinta oikeuttakin.

Sen sijaan poliisin taakka alkaa helpottaa. Sen suureksi huojennukseksi näpeissä on enää rippeet vuonna 2008 kadonneen sijoitusklubin toiminnan tutkinnasta.

Urakkansa keventämiseksi oikeusministeriö haki ensi vuoden talousarvioon 20 WinCapita-virkaa. Keskiviikkona selvisi, ettei ehdotus sisälly hallituksen eduskunnalle antamaan esitykseen oikeusministeriön määrärahoista.

Hallitus esittää oikeusministeriölle 856 miljoonan euron määrärahaa eli noin prosentin korotusta tämänvuotisesta tasosta. Esityksessä nostetaan esiin etenkin harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunta, mihin tuomioistuimet, syyttäjälaitos ja ulosottolaitos saavat 4,6 miljoonaa euroa.

Muutoin niukkenevien resurssien myötä talousrikosten käsittelyyn pystytään kohdentamaan tuomioistuimissa sekä syyttäjä- ja ulosottolaitoksissa yhteensä 40 virkamiehen verran.

Ministeriön mukaan edessä on erityisponnistelu nykyisten jutturuuhkien purkamiseksi. Tavoitteena on päästä entistä reaaliaikaisempaan asioiden käsittelyyn vuosikausiksi venyvien prosessien sijaan, mikä on ehdottoman hyvä tavoite.

WinCapita-pommi kun uhkaa pahentaa tuomioistuinten jutturuuhkia sekä pidentää tutkinta- ja käsittelyaikoja entisestään.

Oikeusministeriöstä kerrotaan, että WinCapita-virat on mahdollista ottaa vielä esiin lisäbudjetin yhteydessä. Haaveita virkojen saamiseksi ei siten ole kuopattu aivan kokonaan, joskin ne kokivat keskiviikkona kipeän kolauksen.

WinCapita on laajuudessaan niin iso möhkäle haukattavaksi, että tuomioistuimet tarvitsisivat kipeästi lisävirkojen kaltaista voiteluainetta selvitäkseen sen sulattelusta.

Rahatoiveiden hiipuessa WinCapita-vyyhdin suurin huomio kohdistuu Vantaan käräjäoikeuteen. Sen kolme ammattituomaria ratkaisevat WinCapitan päähaaran kohtalon, jossa klubin isälle Hannu Kailajärvelle vaaditaan viiden vuoden vankeustuomiota törkeästä petoksesta ja rahankeräysrikoksesta.

Vaikka kyseessä on yksi yksittäinen oikeusjuttu, ratkaisee sen lopputulos satojen muiden WinCapita-juttujen kohtalon.

Sillä samalla kun Kailajärven tulevaisuus kahden kuukauden kuluttua ratkeaa, ratkeaa myös se, oliko WinCapita pyramidihuijaus kuten syyttäjät ja poliisit väittävät. Kailajärven puolustus on vankasti tyystin toista mieltä.

Jos se ei sitä ollut, putoaa liki 2?000 ihmisen vahingonkorvausvaatimuksilta pohja pois. Tällöin hupenevat myös mahdollisuudet saada WinCapita-voittoja valtiolle.

Vastuuta kauhistelevan mielessä kummittelee viime keväinen istunto, jonka päätteeksi tuomarikolmikko joutui tunnustamaan ymmärtäneensä WinCapitan toiminnasta osan viikkojen ajan väärin. Peruskysymys säilyy edelleen epäselvänä, se totesi.

Jokohan peruskysymys on alkanut selkenemään ja jos, niin kumman eduksi, Kailajärven vai syyttäjän?

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari, Pelkosenniemi ja Savukoski. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä ja Sodankylä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

178 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Sehän oli kaikkien kuunneltavissa ja on vieläkin. Rinne ei pärjännyt ja heitti asiaan kuulumattoman kommentin peruskoulu... Lue lisää...
Huono häviäjä tämä R...

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

25.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image