Kolumnit

Viro sopii Suomelle roolimalliksi

Kolumnit 2.10.2015 12:00
Jyrki Iivonen

Kansainväliselle järjestelmälle on ominaista, että jotkut valtiot asettautuvat esikuvaksi muille ja ovat valmiit antamaan neuvoja siitä, miten asiat tulee hoitaa. Suomen ikiaikainen neuvoja on ollut monessa onnistunut Ruotsi, joka on välttänyt sodat yli 200 vuoden ajan ja on siksi saanut poikkeuksellisen hyvän mahdollisuuden vaurastua. Ruotsi on toki auttanut meitä monin tavoin. Se lähetti sodan aikana vapaaehtoisia taistelemaan Suomeen ja otti vastaan suomalaisia sotalapsia. Suomi on useasti ilmaissut kiitollisuutensa tästä.

Ruotsalaisten taipumus antaa neuvoja Suomelle nostaa yhä päätään, ainakin silloin tällöin. Nyt Ruotsi on neuvonut meitä siitä, mikä on oikea tapa suhtautua turvapaikanhakijoihin. Yleensä oletetaan, että neuvojen jakaja hoitaa itse asiansa moitteettomasti.

Turvapaikanhakijoihin on Ruotsissa alkanut kuitenkin kohdistua väkivaltaa. Suomella ja Ruotsilla on tässä yhteinen ongelma, joka ei ratkea vain neuvoja jakamalla.

Suomella on ollut hieman samanlainen isoveli-asenne virolaisiin. Suomi tekikin 1990-luvun alussa paljon Viron hyväksi. Annoimme taloudellista tukea, autoimme virolaisia mukaan kansainväliseen yhteistyöhön ja osallistuimme merkittävällä tavalla Viron asevoimien kehittämiseen.

Oma merkityksensä oli silläkin, että Suomi oli jo sitä ennen virolaisten ikkuna demokraattisiin länsimaihin.

Enää Suomi ei kelpaa roolimalliksi Virolle. Virosta on kahdessa vuosikymmenessä kehittynyt nykyaikainen valtio, joka on monessa suhteessa ajanut Suomen ohi.

Kolme nopeasti kulunutta päivää Tallinnassa viikon alussa osoittivat, miten keskinäisten suhteittemme tasapaino on muuttumassa. Kohta voimmekin joutua sanomaan: Onneksi meillä on eteläinen veljeskansamme Viro, joka on varmasti valmis auttamaan meitä sitten, kun olemme vajonneet pohjalle.

Missä kaikessa Viron aseman vahvistuminen suhteessa Suomeen näkyy? Olen tiivistänyt asian kymmeneen kohtaan. Aloitetaan taloudesta. Viron talouskasvu on tällä hetkellä selvästi nopeampi kuin Suomen. Se tarkoittaa, että maiden välinen elintasoero kapenee koko ajan. Virossa on edelleen alhaisempi palkkataso kuin Suomessa, mutta hyvinvointi siellä leviää koko ajan laajemmalle.

Suomen yksi suurimmista ongelmista on nopea velkaantumistahti. Olemme tässä vielä Euroopan keskitasoa, mutta suunta on huolestuttava. Viron velkaantumisaste suhteessa bruttokansantuotteeseen taas on Euroopan unionin alhaisin. Tilanne on Suomen kannalta hoidettavissa niin kauan kuin korkotaso on lähellä nollaa. Mutta jos ja kun korot alkavat nousta, nousevat myös Suomen velanhoitokulut. Mistä siihen saadaan silloin rahat?

Viron verotusjärjestelmä on yritystoimintaa tukeva. Tämä on kolmas kohta. Virossa on käytössä ns. tasavero eli tietyn tulotason jälkeen ihmiset maksavat veroa saman prosentin mukaan. Tällöin ei pääse syntymään kannustinloukkuja eli saadut tuet eivät muodostu esteeksi työllistymiselle. Neljäntenä erona on paikallisen sopimisen suosiminen. Ihmisten palkat joustavat paremmin muun muassa työnantajan maksukyvyn mukaan.

Viides ero näkyy katukuvassa. Esimerkiksi Viron autokanta on hämmästyttävän paljon uudempi kuin Suomessa. Ero selittyy sekä verotuksellisilla ratkaisuilla että ihmisten vaurastumisella. Talojen korjausrakentaminen on vilkasta.

Kansalaisten vaurastuminen selittää kuudennen seikan: virolaisilla on vahva usko tulevaisuuteen, jolloin he ovat valmiita ottamaan taloudellisia riskejä ja investoimaan erilaisiin hankintoihin.

Modernisaatio näkyy myös julkisen hallinnon kehittämisessä. Virossa digitalisointi on edennyt nopeasti. Erilaisia sähköisiä palveluja on otettu käyttöön, ja sähköinen äänestäminen alkaa olla arkipäivää – toisin kuin Suomessa.

Kahdeksas ero koskee turvallisuus- ja puolustusratkaisua. Viro hankkiutui hyvissä ajoin Naton jäseneksi, mikä yhdessä EU-jäsenyyden kanssa on tehnyt sen aseman vahvemmaksi. Suomen jahkaillessa Viro on toiminut ripeästi.

Liittoutuminen länteen on tehnyt mahdolliseksi toimivan menneisyydenhallinnan. Virolaiset tuntevat historiansa hyvin ja tekevät sen pohjalta kansallista kehittämistä koskevat ratkaisunsa. Kymmenentenä kohtana on vielä mainittava virolaisten positiivisuus. Maa on kokenut vuosikymmenten saatossa kovia ja paljon on vielä tehtävää, mutta se ei ole tappanut myönteistä suhtautumista tulevaisuuteen.

Samaan aikaan Suomen politiikkaa jäytää neljä seikkaa. Emme ymmärrä taloudellisten vaikeuksiemme suuruutta. Emme halua luopua omista eduistamme vaan ottaisimme kaiken muilta.

Meillä ei ole kykyä nähdä kokonaisuuksia emmekä kykene tekemään ratkaisuja pitkällä tähtäimellä. Jos joku yrittää tehdä jotain uutta, hänet yritetään painaa maan rakoon mahdollisimman rumin sanankääntein. Voi Suomea!

Kirjoittaja on Helsingin ja Tampereen yliopistojen valtio-opin dosentti.
”Virolaiset tuntevat historiansa hyvin ja tekevät sen pohjalta kansallista kehittämistä koskevat ratkaisunsa.”

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Viro on hyvin oikeistolainen maa. Oletko varma, että haluasiat olla siellä, jos olet köyhä, työtön, sairas, vammainen??? Kaleva on mielenkiintoinen lehti, toisaalta niin oikeistolainen, mutta kun lukee toista artikkelia, niin kauhea mussutus kun pikksenkaan pyritään näitä suomen etuja vähentämään. Että aina väärin sammutettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Melko yksikantainen näkökulma asioihin kirjoittajalla . Suomi kehittyi sodan jälkeen ja vaurastui silloin . Virossa on vasta nyt vastaava muutos menossa ja muutoksen edessä lähestyy suomen mallia .
Jos ollaan muka menestyjiä niin ei kannata sortu apinoimiseen osia toisista maista .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virossa asuva sijoittaa rahansa mielellään autoon jos on varaa mutta tosiasiahan on se että Virolaisilla on vain muutama miljardi säästöjä pankkitileillä eli vaikuttaa siltä että kädestä suuhun siellä eletään ja autojen vuosimyynti 15 000 kappaletta kertoo siitä että autokanta on pieni ja harvalla on varaa ostaa autoa.
Viron keskustelupalstoilla jotkut laittavat tilinumeronsa ja pyytävät rahaa hammaslääkäriin tai johonkin akuuttiin ongelmaan eli terveydenhoitokaan ei toimi kaikkien osalta Virossa.
Jos suomessa otettaisiin oppia Virosta ja vähennettäisiin tulonsiirtoja keski- ja pienituloisille niin seurauksena olisi varmasti se että vasemmistopuolueet pääsisivät valtaan ja kumoaisivat kaikki muutokset.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Viro hankkiutui hyvissä ajoin Naton jäseneksi ..."

"Virolaiset tuntevat historiansa hyvin ja tekevät sen pohjalta kansallista kehittämistä koskevat ratkaisunsa."

Viron tie perustuu täydelliseen USA-Nato -antautumiseen ja russofobiaan, joka on läheistä sukua antisemitismin ja rasismin kanssa. Antisemitismi tuomittiin laajalti toisen maailmansodan jälkeen, mutta ei russofobiaa, vaikka natsit ja heidän liittolaisensa tuhosivat eniten juuri venäläisiä ideologisin perustein.

Viron russofobialla ja natsimyönteisyydellä on pitkä historia. Esimerkiksi Saksan natsijohto neuvotteli tammikuussa 1942 ns. lopullisen ratkaisun toteuttamisesta. Viro ainoana valtiona julistettiin juutalaisista vapaaksi, sillä paikallinen suojeluskuntajärjestö oli murhannut kaikki Viron juutalaiset. Myöhemmin sinne tuotiin lisää juutalaisia, jotka virolaiset yhteistoimintamiehet sitten tappoivat.

Nykyään SS-miehet esitetään Virossa kuitenkin itsenäisyystaistelijoina ja Sinimäillä pidetään vuosittain kansainvälinen uusnatsifestivaali.

Viron politiikka perustuu siis russofobiaan, jota myös Suomessa ruokitaan päivittäin. Kyseessä on ideologia venäläisen kansan pahuudesta. Kulttuurihistoriallisin tai geneettisin perustein Venäjä esitetään vieraana sivilisaationa ja länsimaisuudelle vastakkaisena. Keskeistä on kiistää venäläisten kyky demokratiaan, tasa-arvoon, ihmisoikeuksiin ja sananvapauteen, vaikka Venäjällä tilanne on näiden suhteen monesti parempi kuin länsimaissa.

Russofobian tavoitteena on Venäjän ja venäläisyyden henkinen, kulttuurinen, poliittinen ja fyysinen hävittäminen. Venäjä nähdään joko ikuisena vihollisena ja venäläiset parantumattomina, tai kehityskelpoisina mikäli nämä hylkäävät venäläisyyden, luopuvat ortodoksiuskosta ja alistavat Venäjän länsimaiden siirtomaaksi. Russofobisissa länsimaissa kuvataan myönteisesti vain niitä venäläisiä, jotka ovat omaksuneet länsimaisen russofobian.

Viroon ja muihin Baltian maihin on perustettu Naton kybersotakeskuksia. Internet ja tiedotusvälineet on militarisoitu. Viron suojelupoliisi (Kapo) on tunnettu aggressiivisesta Venäjä-vastaisuudestaan kuten myös Viron lehdistö. Kapon agitaattorit kävivät Suomessakin opastamassa YLE:n toimittajia siitä miten Venäjästä sopii kirjoittaa.

Esimerkiksi Kapo sai karkotetuksi italialaisen toimittaja ja poliitikko Giulietto Chiesan hänen ”väärien” poliittisten mielipiteittensä vuoksi. Hän nimittäin hämmästeli oman maansa mediaa, joka melkein vuoden jankutti Venäjän kaapanneen Ukrainan, vaikka tosiasiassa Ukrainan kaappasi USA. Hän myös sanoi, että USA:n raivolla ei ole rajoja ja että se haluaa panna Venäjän polvilleen.

Virossa on yli 100 000 ihmistä ilman minkään maan kansalaisuutta, eivätkä he voi äänestää Viron valtakunnallisissa vaaleissa, vaikka olisivat syntyneet Virossa ja tehneet siellä koko elämänsä työtä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Liittyykö Suomen jälkeen jääminen Virosta vaikkapa jääräpäisyydestä, riitelevistä puolueista , poliitikoista, päättämättömyydestä tai virkamiehistä valtion ministeriöissä. Resursseja ja osaamista ( onko sitä kuitenkaan ) meillä on vaikka muille jakaa, mutta omaa pesäämme emme saa toimimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viron työnantajia ei rasita ay-liikkeiden liian suuri valta, eikä veronmaksajia hyvinvointivaltion ylläpitämisen taakka

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virohan on ulkoistanut maanpuolustuksen Natolle. ja kehottaa Suomeakin liittymään Natoon, jotta sillä olisi velvoitus puolustaa Viroa. Kaikki työttömät raksamiehet lähetetään Suomeen, ihan kuten Suomi lähettää työttömät elintasopakolaisiksi Ruotsiin. Säästyyhän siinä valtion eli veronmaksajien rahoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaisi käydä vähän muuallakin kuin Tallinnan parhailla alueilla katsomassa, miten maassa menee. Vahva usko tulevaisuuteen on kaikkialla valheellista, koska vallalla oleva markkinatalousjärjestelmä tulee kaatumaan omaan mahdottomuuteensa. "Suomi" ei lähde nousuun eikä mistään tule muutenkaan yhtään mitään. Kepeät mullat vaan kaikille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkin Viro on EUn tuensaaja, Suomi maksaja. Viron kehuttu yritysveromalli on osin meidän tuella kustannettu rahansiirtomalli EUn nettomaksajilta Viron yrityksille. Viron yritysten alhainen verokanta kustantaa yllättäen Viron EUlta saamien tukien verran eli 6 miljardia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin viime viikolla Virossa ryhmän mukana. Oppaamme kertoi, että digitaaliset uudistukset toimivat vain valtionhallinnossa ( äänestäminen). Kunnissa on omia järjestelmiä kuten Suomessakin eivätkä ne ole yhteensopivia valtion järjestelmän kanssa. Opas myös kertoi, että virolaiset kuluttavat nyt paljon. Panimme mekin merkille hienot uudet autot. Opas myös kertoi, että he ovat saaneet paljon EU-rahaa ja sitä on pantu mm. turhien risteysalueiden ja liikenneympyröiden rakentamiseen. Nyt kuulemma kohteet etsitään paremmin. Viro ei ole sama kuin Tallinna ja maaseudulla riittää kehittämistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viro on Kiinan kaltainen talouskupla.

Viro on pieni maa joten helpompi hoitaa verkon toiminta.

NATO jäsenyys on yhtä tyhjänkanssa jos Venäläiset suututtaa tosissaan ja päättävät tulla,
ei siihen tarvita kuin 30min ja ovat astelleet näppärästi rajalta rannikolle asti ja ihmettelevät "tässäkö tämä oli?"
NATO:ssa me joutuisimme antamaan turvatakuut Virolle, miksi? Kertoo jotain siitä että NATO tiedostaa itsekkin
ettei se kykene sitä antamaan, kenties voisivat lopettaa sopimuksen saman tien kun Viro on valloitettu koska jos takuut eivät toimi niin miksi muukaan sopimuksen teksti olisi millään tapaa pätevä? Ja jos NATO tiedostaa että Viron puolustaminen on mahdotonta niin miten sitten he voisivat turvata meidän turvallisuuden?

Ei kannata ottaa yhdeltä mallia vaan pitää katsoa kuvaa laajemmin ja kerätä kaikki saatavilla oleva tieto ja miettiä niiden pohjalta ratkaisuja, mieluiten omia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

219 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Venäjä ei yksin omista kansainvälisiä vesiä. Suomi itsenäisenä maana voi kutsua tänne ketä itse haluaa. Siihen ei tarvit... Lue lisää...
Luvat ja valtuudet k...

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.4.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image