Kolumnit

Mainos

Vaate, joka pelottaa

Seppo Ylönen
Kolumnit 28.7.2010 0:00
Seppo Ylönen
Kansainvälinen vaatemuoti on keksinyt kummallisuuden toisensa perään. Länsimaisissa suurkaupungeissa tulee vastaa erikoisuuden tavoittelijoita mitä merkillisimmissä vetimissä. Miksi sitten vain silmät paljaaksi jättävä islamilaisen naisen vaateparsi herättää niin voimakkaita tunteita?

Kyse ei tietenkään ole itse vaatekappaleesta. Ei mustasta silkkikaavusta eli niqabista eikä sen rajummasta versiosta, rautaristikolla varustetusta burkasta. Kyse on siitä, millaista maailmaa noiden vaatteiden kantajat oikein edustavat.

Islam ja varsinkin sen radikaali tulkinta on asia, jota länsimaissa pelätään. Tiukasti verhottuja naisia on erityisen paljon sellaisissa maissa kuin Saudi-Arabia ja Afganistan, joissa islamia tulkitaan kaikkien vanhoillisimpien oppien pohjalta. Köyhyys yhdistettynä radikaaleihin oppeihin on alusta, mihin islamilainen terrorismi rakentuu.

Vaikka tiukasti verhotut naiset tulevat usein samoista maista kuin kiihkoislamilaiset julistajat ja itsemurhaiskujen tekijät, haukutaan burka-keskustelussa silti väärää puuta. Löysien vaatteiden alle saa toki piilotettua millaisen räjähdevyön tahansa, mutta pommien kuljettamiseen on sata muutakin keinoa.

Kasvot peittävä asu on ongelmallinen julkisissa kulkuneuvoissa, pankissa ja virastoissa, mutta näitä tilanteita varten ei tarvita lakiin ankkuroitua yleiskieltoa. Paikalliset määräykset riittävät.

Useimmiten burkaa vastustetaan naisten oikeuksien nimissä. Islamilaisasujen sanotaan olevan todiste naisten alistamisesta. Asiassa on tietysti vinha perä, ainakin jos puhutaan vanhoillisten arabimaiden tilanteesta.

Asiaa hankaloittaa kuitenkin se, että länsimaissa monet niqabia tai burkaa kantavat ovat maassa syntyneitä toisen polven siirtolaisia tai islamiin kääntyneitä kristittyjä. Pelottavaksi mielletyllä asulla nuori musliminainen protestoi vanhempiaan ja asuinympäristöään vastaan. Täyshunnutettua asua vapaaehtoisesti pitävät naiset sanovat, että niqab tai burka vapauttaa ulkoasupaineista.

On tietysti myös tapauksia, joissa aviomies vaatii vaimoa pukemaan kasvot peittävän asun päälleen ulos lähtiessään. Jos Ranskan parlamentin alahuoneen hyväksymä laki saa myös ylähuoneen siunauksen, burkaan pakottamisesta on luvassa vuoden vankeustuomio ja 30 000 euron sakot. Asian todistaminen taitaa vain olla mahdoton tehtävä.

Niqabin tai burkan kantamisesta yleisellä paikalla saisi saman lain mukaan 150 euron sakon. Lisäksi sakotettu joutuisi kurssille, jolla opetetaan ranskalaisen yhteiskunnan perusarvoja.

Ranskassa asuu viisi miljoonaa muslimia. Maahanmuuttajia on kaikista ilmansuunnista. Presidentti Nicolas Sarkozyn puheet "ranskalaisuudesta" kuulostavat erityisen ontoilta, sillä hän itse on unkarilaisen maahanmuuttajan poika.

Muslimiväestön jatkuva lisääntyminen herättää huolta kantaväestön keskuudessa Länsi-Euroopan maissa. Uusi ja tuntematon pelottaa varsinkin niitä, jotka tuntevat asemansa jotenkin uhatuksi.

Täyshunnutettu asu pistää silmään ja kelpaa tämän vuoksi kohteeksi, johon pelot voi kanavoida. Samaa voidaan sanoa moskeijoista, varsinkin jos niihin liittyy minareetteja.

Ongelmattominta islamin ulkoisten tunnusmerkkien sulattaminen on ollut maissa, joissa maahanmuutolla on pitkät perinteet. Tällaisia ovat Britannia ja Itävalta.

Burkan kieltohankkeita on ollut vireillä useissa maissa. Useimmissa niistä kielto on kuitenkin todettu uskonnon- ja ilmaisunvapauden vastaiseksi.

On hyvä muistaa, että myös monissa muslimimaissa on kasvojen verhoamista koskevia kieltoja. Islamin tulkintaa ja sitä heijastelevat kiistat naisten asemasta ja vaatetuksesta ratkeavat jos ovat ratketakseen muslimimaissa, ei lännessä.

Suvaitsevaisuus on länsimaisen elämäntavan kulmakiviä. Kaikkea ei tarvitse silti kakistelematta niellä. Tyttöjen ympärileikkaus on niin julma perinne, ettei sitä pidä missään olosuhteissa hyväksyä.

MAINOS
Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
Mainos

Kommentoi

Mainos
Mainos

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Lidl on tervehdyttänyt kilpailun

Onneksi on LIDL ja ONNIBUS meilläkin. Lue lisää...
tepporepo, kestotila...

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.6.
Jari on tauolla. 26.6. - 1.8.

Naapurit

22.7.
Mainos
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 379 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image