Kolumnit

Vaate, joka pelottaa

Seppo Ylönen
Kolumnit 28.7.2010 0:00
Seppo Ylönen
Kansainvälinen vaatemuoti on keksinyt kummallisuuden toisensa perään. Länsimaisissa suurkaupungeissa tulee vastaa erikoisuuden tavoittelijoita mitä merkillisimmissä vetimissä. Miksi sitten vain silmät paljaaksi jättävä islamilaisen naisen vaateparsi herättää niin voimakkaita tunteita?

Kyse ei tietenkään ole itse vaatekappaleesta. Ei mustasta silkkikaavusta eli niqabista eikä sen rajummasta versiosta, rautaristikolla varustetusta burkasta. Kyse on siitä, millaista maailmaa noiden vaatteiden kantajat oikein edustavat.

Islam ja varsinkin sen radikaali tulkinta on asia, jota länsimaissa pelätään. Tiukasti verhottuja naisia on erityisen paljon sellaisissa maissa kuin Saudi-Arabia ja Afganistan, joissa islamia tulkitaan kaikkien vanhoillisimpien oppien pohjalta. Köyhyys yhdistettynä radikaaleihin oppeihin on alusta, mihin islamilainen terrorismi rakentuu.

Vaikka tiukasti verhotut naiset tulevat usein samoista maista kuin kiihkoislamilaiset julistajat ja itsemurhaiskujen tekijät, haukutaan burka-keskustelussa silti väärää puuta. Löysien vaatteiden alle saa toki piilotettua millaisen räjähdevyön tahansa, mutta pommien kuljettamiseen on sata muutakin keinoa.

Kasvot peittävä asu on ongelmallinen julkisissa kulkuneuvoissa, pankissa ja virastoissa, mutta näitä tilanteita varten ei tarvita lakiin ankkuroitua yleiskieltoa. Paikalliset määräykset riittävät.

Useimmiten burkaa vastustetaan naisten oikeuksien nimissä. Islamilaisasujen sanotaan olevan todiste naisten alistamisesta. Asiassa on tietysti vinha perä, ainakin jos puhutaan vanhoillisten arabimaiden tilanteesta.

Asiaa hankaloittaa kuitenkin se, että länsimaissa monet niqabia tai burkaa kantavat ovat maassa syntyneitä toisen polven siirtolaisia tai islamiin kääntyneitä kristittyjä. Pelottavaksi mielletyllä asulla nuori musliminainen protestoi vanhempiaan ja asuinympäristöään vastaan. Täyshunnutettua asua vapaaehtoisesti pitävät naiset sanovat, että niqab tai burka vapauttaa ulkoasupaineista.

On tietysti myös tapauksia, joissa aviomies vaatii vaimoa pukemaan kasvot peittävän asun päälleen ulos lähtiessään. Jos Ranskan parlamentin alahuoneen hyväksymä laki saa myös ylähuoneen siunauksen, burkaan pakottamisesta on luvassa vuoden vankeustuomio ja 30 000 euron sakot. Asian todistaminen taitaa vain olla mahdoton tehtävä.

Niqabin tai burkan kantamisesta yleisellä paikalla saisi saman lain mukaan 150 euron sakon. Lisäksi sakotettu joutuisi kurssille, jolla opetetaan ranskalaisen yhteiskunnan perusarvoja.

Ranskassa asuu viisi miljoonaa muslimia. Maahanmuuttajia on kaikista ilmansuunnista. Presidentti Nicolas Sarkozyn puheet "ranskalaisuudesta" kuulostavat erityisen ontoilta, sillä hän itse on unkarilaisen maahanmuuttajan poika.

Muslimiväestön jatkuva lisääntyminen herättää huolta kantaväestön keskuudessa Länsi-Euroopan maissa. Uusi ja tuntematon pelottaa varsinkin niitä, jotka tuntevat asemansa jotenkin uhatuksi.

Täyshunnutettu asu pistää silmään ja kelpaa tämän vuoksi kohteeksi, johon pelot voi kanavoida. Samaa voidaan sanoa moskeijoista, varsinkin jos niihin liittyy minareetteja.

Ongelmattominta islamin ulkoisten tunnusmerkkien sulattaminen on ollut maissa, joissa maahanmuutolla on pitkät perinteet. Tällaisia ovat Britannia ja Itävalta.

Burkan kieltohankkeita on ollut vireillä useissa maissa. Useimmissa niistä kielto on kuitenkin todettu uskonnon- ja ilmaisunvapauden vastaiseksi.

On hyvä muistaa, että myös monissa muslimimaissa on kasvojen verhoamista koskevia kieltoja. Islamin tulkintaa ja sitä heijastelevat kiistat naisten asemasta ja vaatetuksesta ratkeavat jos ovat ratketakseen muslimimaissa, ei lännessä.

Suvaitsevaisuus on länsimaisen elämäntavan kulmakiviä. Kaikkea ei tarvitse silti kakistelematta niellä. Tyttöjen ympärileikkaus on niin julma perinne, ettei sitä pidä missään olosuhteissa hyväksyä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

"Uusi ja tuntematon pelottaa varsinkin niitä, jotka tuntevat asemansa jotenkin uhatuksi."

Olisiko mitenkään mahdollista, että burka ei ole sen paremmin uusi kuin tuntematonkaan, vaan burkaa vastustavat ymmärtävät Seppoa syvällisemmin, mistä burkassa on kysymys? Burkakielloissa ei ole kyse siitä, että yhteiskunta pyrkii rajoittamaan ihmisten oikeutta pukeutua miten miellyttää. Kysymys on siitä, että vanhoillista islamintulkintaa noudattavissa maissa nainen ja hänen kunniansa on aina miehen suojeluksessa, näin kauniisti sanottuna. Kukaan muu mies kuin naisen aviomies, isä tai veljet ei koskaan saa nähdä eikä koskea naista. Tarkoitus on eristää nainen perheensä sisälle ja pois yhteiskunnallisesta elämästä. Jotta tämä ei johtaisi siihen, että nainen ei koskaan voi lähteä kotinsa ulkopuolelle, on kehitetty burka, jonka avulla nainen voi olla eristettynä ympäröivästä yhteiskunnasta myös ulkona liikkuessaan. Toki tuolloinkin paikalla pitää olla miespuolinen saattaja vartioimassa naisen kunniaa.

Länsimaalaisesta viitekehyksestä käsin tämä ei missään tapauksessa ole hyväksyttävää. Länsimaissa miehet ja naiset ovat tasa-arvoisia kansalaisia, joilla asepalvelusta lukuunottamatta on samat oikeudet ja velvollisuudet. Naiset ovat länsimaissa julkisia toimijoita, joiden on oltava mm. tunnistettavissa omilla kasvoillaan. Vastavuoroisesti heillä on samat vapaat kansalaisoikeudet kuin miehillä.

Yhteiskunnan ei tule sallia näin perustavanlaatuisesti länsimaisia arvoja vastustavan uskonnollisen fundamentalismin edistämistä, vaikka kysymys olisi pukeutumisesta. Pukeutuminen ei ole aina yksityisasia, vaan se kertoo myös yksilön arvoista ja ideologiasta. Se, että nainen haluaisi käyttää burkaa vapaaehtoisesti ei muuta tilannetta miksikään. Yhteiskunnan tulee tällaisessa tilanteessa tehdä naiselle selväksi, että hän on, hyvässä ja pahassa, yhteiskunnan jäsen, eikä eristäytyminen muun yhteiskunnan ulkopuolelle tule kyseeseen. On hieman ristiriitaista, jos edellytämme maahanmuuttajilta integroitumista yhteiskuntaan, mutta samalla sallimme heidän omalla käytöksellään, mukaanlukien pukeutuminen, eristäytyä ympäröivästä yhteiskunnasta omiin enklaaveihinsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

66
Lomallakin kannattaa muistaa nauttia alkoholia kohtuudella, tissuttelu hankaloittaa stressistä ja rasituksesta palautumista
64
Kaupunginvaltuusto linjasi: Oulun lukioista ei päätetä osana palveluverkkouudistusta
55
Oulun kaupunginteatterin ongelmat menivät kirjelmänä hallitukselle – ”Kattava asialista siitä, mitä teatterissa henkilö­kunnan sisällä tapahtuu"
36
Elina Lepomäki: "Tarve, joka Suomella oli sote-uudistukseen kymmenisen vuotta sitten, on aika pitkälle jo mennyt ohi."
33
Kiikelin Löylymaailman suunnitelmia kiiteltiin – veneharrastajia huolettaa sataman toimivuus, oululaiset toivovat savusaunaa
28
Trump haluaa luoda Yhdysvalloille "avaruusvoimat" – pelkkä läsnäolo avaruudessa ei riitä takaamaan Yhdysvaltojen puolustusta
27
Raportti: Ranska käännyttää alaikäisiä turvapaikanhakijoita rajaltaan kovin ottein, 12-vuotiaat telkien taakse

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia länsituuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa länsituuli on voimakasta aamuyöstä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja länsiosassa, Etelä-Savon ja Pohjois-Savon maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

177 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Sipilä jatkoon! Höpö höpö, mies joka luulee että kun rangaistaan köyhiä, eläkeläisiä, työttömiä, opiskelijoita, eläkeläi... Lue lisää...
Härski

Jari ja sarjakuvat

Jari

17.6.

Naapurit

19.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image