Kolumnit

Uusi ylioppilas, unohda uupumus ja nauti

Kolumnit 31.5.2018 12:00
Pekka Vuollo

Onneksi olkoon, te kaikki yli 26 000 uutta ylioppilasta! Ylihuomenna saatte painaa päähänne valkoisen lakin merkiksi pitkän työrupeaman loppumisesta.

Äidit, isät, mummot, vaarit, siskot, veljet ja koko lähipiirinne voivat nyt pullistella kanssanne ilosta, kun uurastus on vihdoin maalissa.

Lukiovuosien väsymys, yksinäisyys, menestymispaineet, stressi ja itketyt itkut eivät näy kasvoillanne lauantaina. Liian monelle teistä ne ovat olleet totta jo monta vuotta. Ensin piti menestyä yläkoulussa, että reitti hyvään lukioon aukesi. Hyvässä lukiossa piti sinnitellä, että sai hyvän ylioppilastodistuksen ja mahdollisuudet jatkaa opintoja.

Viime vuonna julkistetun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyn mukaan noin 13 prosenttia lukion ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoista kärsi koulu-uupumuksesta. Teidän joukostanne se tarkoittaisi lähes 3 000 koulutyön liiaksi uuvuttamaa lukiolaista. Tytöistä uupumisen tunnisti 17 prosenttia ja pojista liki kahdeksan prosenttia.

Koulu-uupumus on opiskeluun liittyvän stressin seurausta. Tutkimuksessa väsymisen indikaattoreita ovat koulutyöhön tai opiskeluun liittyvä emotionaalinen, uupumusasteinen väsymys, opintojen merkityksen vähentyminen, kyynisyys tai välinpitämätön suhtautuminen koulutyöhön tai opiskeluun sekä riittämättömyyden tunne opiskelijana. Uupumuksesta kärsivät erityisesti menestymistä hakevat lukiolaistytöt.

”Sähköinen ylioppilaskirjoitus on monelle opiskelijalle pelon ja murehtimisen aihe.”

Pitkään jatkuva uupumus saattaa johtaa masennukseen. Jos väsymys alkaa nostaa päätään yläluokilla, se yleensä pahenee lukiossa.

Moni teistä, useampi kuin ennen, on näyttänyt väsymyksensä ja ahdistuksensa myös opettajille ja koulupsykologeille, jos sellainen on sattunut koulussa olemaan. Monet, ikävä kyllä eivät kaikki, ovat voineet näyttää sen kotona ja saaneet tukea ja kannustusta. Liian monelle koti on pystynyt tarjoamaan vain lisää huolta ja painetta pärjätä.

Moni olisi halunnut mieluummin opiskella vähemmän sähköisesti kuin monissa kouluissa nyt tehdään. Läppärit luokassa ovat usein enemmänkin lisärasite kuin helpotus. Sähköinen ylioppilaskirjoitus on monelle lukiossa jatkavalle pelon ja murehtimisen aihe.

Korkeakoulujen opiskelijavalintojen painottuminen enemmän ylioppilastodistuksen arvosanoihin pääsykokeiden sijasta luo entistä enemmän painetta kirjoituksissa menestymiselle. Moni teistä on joutunut käymään vielä töissäkin opiskelun ohella.

Me, jotka olemme lähempänä riemuylioppilaan kuin teidän ikäänne emme tiedä, minkälaisissa paineissa te nuoret opiskelette. Teidän kuuluisi nauttia elämästä eikä ahdistua opiskelusta. Teidän kuuluisi kasvaa turvallisesti aikuisuuteen, opiskella, touhuta kavereiden kanssa ja pitää hauskaa.

Lukiolain mukaan koulutuksen tavoitteena on tukea opiskelijoiden kasvamista hyviksi, tasapainoisiksi ja sivistyneiksi ihmisiksi ja yhteiskunnan jäseniksi sekä antaa opiskelijoille jatko-opintojen, työelämän, harrastusten sekä persoonallisuuden monipuolisen kehittämisen kannalta tarpeellisia tietoja ja taitoja.

Lukiojärjestelmä ja siihen tehdyt muutokset ovat pikemminkin heikentäneet kuin tukeneet kasvamista tasapainoisiksi aikuisiksi. Ikävä kyllä kaikki koditkaan eivät pysty täyttämään lukiolain vaatimuksia.

On kuitenkin lohdullista, että kouluterveyskyselyn mukaan yli 70 prosenttia kaikista opiskelevista nuorista kokee, että elämällä on päämäärä ja tarkoitus. Hyvää matkaa seuraavaan päämäärään!

MAINOS

Kommentoi

Kiitos Pekka Vuollo kun hoksautit että ylioppilailla ja muillakin koulunsa päättävillä on lupa "huokasta" hetki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:47
Saksan maajoukkue pyytää Ruotsilta anteeksi provokatiivista juhlintaa
11:03
Naiset pääsevät vihdoin rattiin Saudi-Arabiassa – nyt naisilla on ajo-oikeus kaikissa maailman maissa
10:38
Juhannuksen vietto näyttäisi jatkuneen rauhallisena – toistaiseksi ei varmistuneita hukkumistapauksia
10:17
Oulun yliopiston tutkimus paneutui Keminmaan kirkon muumion terveyteen – Hyväosaiset kärsivät elintasosairauksista jo 1600-luvulla
9:00
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
9:00
Kuinka CIA:n agentti värvätään? Ukraina avasi pahamaineisen KGB:n arkistoa tutkijoille – näin Neuvostoliitto koulutti vakoojiaan lännen kampittamiseen Tilaajille
8:43
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
24
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
24
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
13
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
13
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
10
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
9
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat
8
Syömäsä: Kesäisen kevyttä salaattia torin ravintolaryppäässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

132 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Johtuukohan siitä, ettei huonotuloiset ole käyneet kouluja riittävästi. Liekkö syynä ollut laiskuus, tyhmyys, asenne vai... Lue lisää...
Tuplamaisteri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image