Kolumnit

Uudet edus­kun­ta­vaa­lit? – Viimeksi sellaiset käytiin vuonna 1975

Kolumnit 4.3.2018 9:00
Kyösti Karvonen

Kolmas kerta toden sanoo?

Tällä kertaa näin voi käydä Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle. Kolmen puolueen koalitio on käynyt jo kahdesti kuopan reunalla. Jos sote-maakuntauudistus kaatuu kesäkuussa, samalla kaatuu myös hallitus. Käytännössä edessä olisi uudet eduskuntavaalit.

Muuta johtopäätöstä ei voi tehdä tällä viikolla roihahtaneista kriisitunnelmista. Ne sytytti kokoomuksessa omaa linjaansa kulkevan kansanedustaja Elina Lepomäen ilmoitus äänestää sote-maakuntauudistusta vastaan.

Lepomäen vastahanka ei merkitsisi mitään elleivät hallituksen hartiat olisi jo ennestään vaarallisen kapeat. Hallituspuolueilla on eduskunnassa vain 105 kansanedustajaa. 106. olisi puhemies Paula Risikko (kok.), mutta hän ei saa äänestää.

Lepomäellä uumoillaan olevan ryhmässä joitakin hengenheimolaisia. Jos näin olisi myös oikeasti, hallitusenemmistö olisi syöty. Oma lukunsa on eduskuntaan paluuta tekevä Paavo Väyrynen, joka on ilmoittanut olevansa oppositiossa jopa oppositiota vastaan.

Torstaina uusista vaaleista puhunut Sipilä uhkasi soten nimissä hallituskriisillä jo marraskuussa 2015. Tuolloin hallitus väänsi maakuntien määrästä. Kokoomus taipui keskustan himoaman 18 maakunnan malliin saatuaan nivotuksi mukaan oman keppihevosensa eli valinnanvapauden.

”...sote-maakuntauudistus on niin iso asia, että jos se kaatuu, hallitus ei voi muuta kuin kaatua. Suomessa on hajonnut hallituksia paljon pienemmistä syistä.”

Toisen kerran hallitus oli lähellä kaatua viime kesänä, kun perussuomalaiset hajosi puoluekokouksensa jälkeen. Kriisi asettui sen jälkeen kun sittemmin sinisiksi värjäytyneet perussuomalaiset saivat pitää viisi ministerinsalkkuaan.

Valtiovarainministeri, kokoomusjohtaja Petteri Orpon heitto, ettei hän alkaisi vielä lämmittellä lentokoneen moottoreita, liittyy viime kesäkuun näytelmään. Kapteeni Sipilähän lensi Turkuun viedäkseen eroilmoituksen presidentti Sauli Niinistölle Kultarantaan.

Objektiivisesti ajatellen sote-maakuntauudistus on niin iso asia, että jos se kaatuu, hallitus ei voi muuta kuin kaatua. Suomessa on hajonnut hallituksia paljon pienemmistä syistä.

Aiemmissa kriiseissä hallituksen jatkaminen oli huonoista vaihtoehdoista parempi, yksinkertaisesti siksi, että hallituskriisiä kannatti välttää kansantalouden huonon kunnon takia. Talouskriisin päälle ei tarvittu poliittista kriisiä. Nyt talous kasvaa kohisten, eikä hallituksen kaatuminen olisi enää niin riskialtista.

Ennenaikaiset vaalit vai ei -punnintaan liittyy monisyistä puoluepoliittista laskelmointia.

Vaikka Sipilä heitti hallituskriisiuhkauksen, kriisi olisi keskustalle vihoviimeinen vaihtoehto. Sote-maakuntauudistus on puolueelle kotihoidontukeakin tärkeämpi hanke, jonka kaatuminen olisi sille kirvelevä tappio.

Käytännössä keskusta lienee valmis tekemään sote-myönnytyksiä pitääkseen kokoomuksen hallituksessa. Uusissa vaaleissa keskustaa uhkaisi näillä näkymin melkoinen tappio. Jos sote kaatuisi, Sipilän vahva asema puolueen johdossa heikkenisi juuri puoluekokouksen alla.

Kokoomukselle hallituksen kaatuminen sopisi keskustaa paremmin. Nykyinen maakuntamalli ei ole puolueen toiveuni. Sen vastapaino on puolueen silmäterä eli valinnanvapaus, pörriäisineen. Jos sote kaatuisi, valinnanvapaus menisi mukana.

Kokoomuksessa käydään myös sisäistä valtapeliä. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori hiostaa puoluettaan vastustamalla maakuntamallia. Se lisää Orpon hallitushaluja. Samaan suuntaan painaa Ylen perjantainen gallup, jossa SDP nousi ykköseksi SAK:n masinoiman aktiivimallivastustuksen siivin.

Hengestään taistelevat siniset haluavat roikkua hallituksessa mahdollisimman pitkään. Puolue on niin huonossa hapessa, että Timo Soinikin voi joutua lähtemään vielä eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Siniset koki uuden takaiskun, kun puoluejohtaja Sampo Terhon paapoma, ”pakkoruotsin” asemaa horjuttavaksi tarkoitettu kielikokeilu teki tällä viikolla mahalaskun: kokonaista 6 (kuusi) kuntaa ilmoittautui mukaan kokeiluun.

Uudet vaalit sopisivat juuri nyt parhaiten SDP:lle. Hallituskautta piti kuitenkin kulua peräti kolmisen vuotta ennen kuin entinen mahtipuolue pääsi gallupluvuissaan ykköseksi.

Ei ole pois suljettua, että ennenaikaiset eduskuntavaalit pidetään, ensi kerran sitten syksyn 1975. Niistä on yli 42 vuotta.

MAINOS

Kommentoi

Jos ja kun sote kaatuu, kriisi on syvä takiaispuolueelle - ja kepulle, joka yhdessä kokoomuksen ja persujen kanssa marraskuussa 2015 kehitti jopa hallitusohjeman vastaisen soten ryöstön ja 18 kuntaan siirtymiseen mallin.
Suomessa on yksi maailman tehokkaimmista terveydenhoitojärjestelmistä, ja ympräri maailman käydään Suomessa ottamassa oppia, miten Suomessa saadaan maailman parhaat terveyspalvelut niin pienin kustannuksin.
Kriisin aiheuttanut SOS-hallitus on yksi kaikkien aikojen epäsuosituimmista hallituksista maassamme.
Sote-himmelin kaatuminen poistaa kriisin sote-toimen osalta ja uudet vaalit toisivat ehkä vastuullisemman hallituksen maahamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisten hyvinvoinnin ja talouskasvun kannalta tärkeät lait jäisivät tekemättä, jos Hallitus kaatuisi. Yksi tärkeimmistä laista on lakko-oikeuden rajoitus ja vahinkojen korvaus laki. Tällä lailla estettäisiin mielivaltaiset pikkuporukoiden/oppositio sdp aiheuttamat vahingot yhteiskunnalle.Esim vientiteollisuudelle aiheutettu.Toinen olisi yleissitovuuden poistaminen. Sanktiona voisi ottaa käyttöön vapaus rangaistukset, koska aiheuttajalla ei ole rahaa korvauksiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aktiivimallin vastustus ei ole vain SAK:n masinoima vaikka se siihen soppaan lusikkansa laittoikin vaan arvostelu pohjautuu mallin mielivaltaisuuteen ja sen tuottamiin oikeusmurhiin kohdentuen henkilöihin jotka eivät voi millään omilla toimillaan välttää rangaistusta muiden tekemistä päätöksistä.

Oikeusvaltiossa sellaisia säännöksiä ei tehdä lainsäädäntöön lainkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ongelmista päästään kun pidetään vaalit? Vai päästäänkö? Eiköhän nyt ole päätösten aika ja sote-maku uudistus saatetaan loppuun. Sitä voi korjailla myöhemmin jos ja kun tarvetta on. Maailman meno kaikkiaan muuttuu sen verran nopeaa tahtia, että ikuisuuslakeja ei enää ole olemassakaan. Vaalit nyt eivät uuden hallituksen muodostamisen näkökannalta olisi mikään läpihuutojuttu. Sama sote-maku-uudistus tulisi hallitusneuvotteluihin jälleen pöydälle, kun ei sitä sote-uudistusta muuten voi tehdä. Pari aikaisempaa mallia on perustuslain vastaiseksi todettu. Vihreillä olisi erityisen vaikea tilanne hallituksen menosta, kiitos Fennovoiman. Sekin on syytä kysyä, onko Rinteestä pääministeriksi? Ay-liikkeen hirttoköysi kaulassa on vaikea tehdä järkevää politiikkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on vaarallisen voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa etelätuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Taivalkosken ja Kuusamon kuntia itätuuli on voimakasta iltapäivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnissa länsituuli on voimakasta iltapäivällä ja illalla, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s. Sadevaroitus: Satakunnan, Pirkanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa voi sataa aamusta alkaen runsaasti, yli 50 mm vuorokaudessa. Kymenlaakson, Etelä-Karjalan ja Etelä-Savon maakunnissa voi sataa rankasti, yli 20 mm tunnissa. Metsäpalovaroitus on voimassa Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

293 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Juha Sipilä ehdottomasti jatkoon.

Toisinaan sitä on vaikea uskoa lajitovereidensa ajattelukyvyn olemassaoloon. Siitä on kammottavan vähän merkkejä maailma... Lue lisää...
aery

Jari ja sarjakuvat

Jari

21.6.

Naapurit

21.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image