Kolumnit

Työttömille toivoa ja tukea

Kolumnit 24.5.2017 10:00
Tytti Tuppurainen

Eduskunnasta

Tuoreimpien lukujen mukaan Pohjois-Pohjanmaalla on yhä liki 26 000 työtöntä työnhakijaa. Työttömyysaste oli maaliskuussa 13,9 prosenttia. Työttömyys koskettaa monia ihmisiä ja perheitä.

Työttömyys on seurausta ennen kaikkea pitkästä taantumasta ja heikosta kysynnästä. Siitä ei saa syyllistää työttömiä. Työttömyys ei ole synti.

Työttömyysturvalla on haluttu taata ihmisten toimeentulo työttömyyden varalta. Se on varmistanut ihmisille tarvittavaa riskinottokykyä muun muassa alan tai paikkakunnan vaihtoon liittyen, ja on siten tukenut työmarkkinoiden joustavuutta.

Nykyinen työttömyyden hoito näyttää silti perustuvan vain työttömien patistamiseen ja työttömyysturvan heikennyksiin. Ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta on jo leikattu sata päivää, ja uusissa esityksissä tiukennuksia jatketaan.

Jatkossa työttömän on tuen menettämisen uhalla tehtävä tukku työhakemuksia ja raportoitava siitä viikoittain viranomaisille. Turvasta voidaan lisäksi leikata osa, ellei työtön ole määräajan sisällä ollut joko töissä tai työllistämistoimien piirissä.

Esitykset ovat ristiriidassa hallituksen muiden toimien kanssa. Normeja halutaan purkaa ja byrokratiaa vähentää, mutta työttömiltä edellytetään ennennäkemätöntä paperisotaa. Kuinka työnantajatkaan onnistuvat seulomaan tosissaan olevan hakijan ns. pakkohakemuksista?

Hallitus haluaa kannustaa työnhakuun, mutta on kuitenkin rajannut työttömien lapsilta päivähoito-oikeuden vain 20 tuntiin. Pienten lasten kanssa on mahdoton selviytyä vaadittavista hakemus-, raportointi- ja aktivointitoimista. Työnhaku edellyttää, että lapsille on kokoaikainen päivähoitopaikka.

Ja samaan aikaan toisaalla: hallitus kokeilee perustuloa, jossa tuki tulee tilille ilman minkäänlaista vastinetta. Mitä oikein halutaan?

Uudet keinot aktivoida työttömiä ovat epätasapainossa. Jotta työttömien kohtelua voidaan pitää inhimillisenä, tarvitaan myös porkkanaa. Oikea tie aktivointiin on purkaa kannustinloukkuja ja sovittaa sosiaaliturvaa ja pieniä ansioita paremmin yhteen

Päivähoitomaksujen alentaminen ja maksuton varhaiskasvatus parantaisivat työnteon kannattavuutta, ja jo viime kaudella laaditut suojaosat työttömyysturvaan ja asumistukeen mahdollistavat lisätienestejä ilman tukien leikkausta.

Työttömyyttä ei pidä joutua pelkäämään, vaan tukien on autettava ihminen pahimman yli ja kannustettava uuteen alkuun.

Huomenna saan kunnian osallistua presidentti Mauno Koiviston valtiollisiin hautajaisiin. Jätämme arvokkaat jäähyväiset valtiomiehelle, joka teki meistä läntisen parlamentaarisen demokratian ja vei meidät osaksi EU:ta.

Hyvää helatorstaita Kalevan lukijoille!

Kirjoittaja on SDP:n kansanedustaja Oulusta.

MAINOS

Kommentoi

Täyttä potaskaa työttömiä on kyykytetty aina. ..Tämä hallitus sentään yrittää jotenkin aktivoida niitä..Koska hyssyttely ja voivotus saa jo riittää...90.luvun lamasta asti on vain pidetty hienoja puheita...Mutta ei ole tehty mitään sen eteen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämän lausunnon antanu henkilö on Suomen suurimman populistipuolueen evustaja niin saa höpöttää mitä sattuu sylyki suuhun tuomaan

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tytti kirjoittaa: "Työttömyys on seurausta pitkästä taantumasta ja heikosta kysynnästä". Työttömyys johtuu pitkälti Suomen eurojäsenyydestä, johon meidät vei SDP ja kokoomus. Kun sinne piti väkisten tunkea, olisi pitänyt samalla reformoida työmarkkinoiden toiminta radikaalilla tavalla vastaamaan euron ja globalisaation vaatimuksia.

Tytin pitäisi tunnustaa tosiasiat, jos olet todella kiinnostunut työttömyyden alentamisesta: reformoi työmarkkinat kunnolla tai hypätään pois eurosta. Kummastakin asiasta hän on hiljaa, koska kumpikaan ei käy hänelle tai SDP:lle. Mitään oikeita lääkkeitä työttömyyden nujertamiseen Tytillä ja demareilla ei ole.

Turun telakan ja Uudenkaupungin autotehtaan menestys johtuu pitkälti SAKSAn hyvästä taloustilanteesta ja saksalaisten yritysten menestyksestä ja taitavuudesta. Telakka on nyt saksalaisten omistuksessa ja Uudessakaupungissa tehdään Mersuja, jotka myyvät hyvin maailmanmarkkinoilla. Varsinais-Suomi pääsi siten Saksan imuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aika höttöä on tämä teksti. Voikukan siemen leijailemassa kesätuulessa niityllä perhosten tanssin keskellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demareilla ei ole tarjota mitään konkreettista.

Silti syyttävät muita populisteiksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nokian kulta-aikana matkapuhelinyksiköt työllistivät Oulussa noin 12 000 ihmistä.

Tänään, kun merkittävästä työllistäjästä on jäljellä enää muisto. MUTTA: tietotekniikka tarjoaa leivän peräti 13 000 henkilölle.

Kehityksen takana on työllisyyskoulutus ja yrityskiihdyttämöt, joihin kaupunki satsasi rakennemuutoksen keskellä.

Oulu on Suomen neljänneksi suurin startup-yritysten keskittymä, jossa tietotekniikka-alan osaajista alkaa olla jo pulaa.
Talouden tasapainotus Pohjolan valkeassa kaupungissa ei ollut pelkästään pienyritysten vastuulla, sillä näiden lisäksi kaupunkiin on saapunut kolmisenkymmentä ulkomaista yritystä ja vanhatkin yritykset ovat palkanneet lisää väkeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koska olet poliitikko, vaikuta asiaan. Työttömiä orjatöihin pakottamalla ei saada yhtään uutta työpaikkaa, vaan käy tasan päinvastoin. Kyllähän yrityksille ilmaiset tekijät kelpaa. Kohta on yyteet joka suunnalla ja sitten otetaan orjia tilalle. Oma puolisoni on kärsinyt paljon työttömyyttä, vaikka on todella aktiivinen ja hakenut töitä koko ajan, opiskellut, tehnyt kaikkensa. Määräaikaisia töitä vain saa. Työttömyys on kärsimys ihmiselle!! TE-toimiston sivuilla olevat paikat pitäisi olla vain työttömien nähtävillä ja niihin pitäisi palkata työtön eikä työpaikan vaihtaja. Työtön nimittäin ei saa työtä, työpaikan vaihtaja saa... Ei se ole ihme, että itsemurhatilastot ovat mitä ovat... Ihmisen perustarve olla töissä, rakentaa omaa elämäänsä ei onnistu, jos koskaan et pääse työelämään kiinni. Kerro se Sipilälle ja kumppaneille. Nämä asiat aiheuttavat valtavasti kärsimystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Työttömyys on seurausta ennen kaikkea pitkästä taantumasta ja heikosta kysynnästä. Siitä ei saa syyllistää työttömiä. Työttömyys ei ole synti."

Hyvin sanottu.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että taantuma ja heikko kysyntä eivät tule itsestään, vaan ne tehdään ihan omin päätöksin. Omin päätöksin taantuma ja työttömyys myös lopetetaan. Niitä päätöksiä on odotettu jo viiden hallituskauden ajan ja päättämättömyyteen on osallistunut jokainen eduskuntapuolue vuorollaan.

Onko tämänhetkisen opposition edustajalla mitään ideaa, miten työttömyyttä vähennetään? Jos ei ole, eipä kannata koskaan uurnille vaivautua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työttömät eivät tarvitse mitään ''tukea'' tai ''apua''. Vaan.
Ainoa mitä tarvitaan on oikeaita työpaikkoja, jotka täyttyvät hakijoiden toimesta välittömästi kun niitä perustetaan.
Työttömyyden aiheuttmat kulut yhteiskunnalle on maksatettava yrityksillä - niin johan alkaa syntymään työpaikkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta! Lisäksi osa työttömistä tuskin kykenee edes täysipainoisen osallistumiseen nykyaikaisille työmarkkinoille. Ongelman ratkaisemiseksi tarvittaisiin luultavasti jonkinlainen sosiaaliturvan ja osa-aikaisen työn/kevennetyn työtahdin yhdistelmä, joka mahdollistaisi myös vajaakuntoisten osallistumisen työmarkkinoille voimiensa ja kykyjensä mukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työn kysyntä on johdettua. Yksikään yritys ei kysy työtä huvikseen, vaan työtä kysytään jos yrityksen tuottamalla lopputuotteella on kysyntää. Poliitikot eivät voi siis päättää yritysten työvoimantarpeesta, vaan siitä päättävät markkinat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä ja Savukoski.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Porvarihallituksen lomarahaleikkauksien antia!!, jopa 700 euroa kesässä - JHL: ”Moni pienituloinen perhe on menettänyt monta lomamatkamahdollisuutta”

Jos 30 % lomarahasta on 700 euroa, ei todellakaan ole enää kysymys pienituloisesta. Siihen kun pitää olla noin 4200 euro... Lue lisää...
Kuka vei nimimerkin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image