Kolumnit

Tutkimus tuo elinvoimaa pohjoiseen

Kolumnit 15.11.2017 10:00
Marisanna Jarva

Eduskunnasta

Pohjoiselle Suomelle on entistä tärkeämpää kehittää alueen vahvuuksiin liittyvää tutkimus- ja koulutustoimintaa. Erityisesti metsä- ja kaivosteollisuus tarjoavat valtavia mahdollisuuksia kehittää uusia materiaaleja, yritystoimintaa ja tuotantoa lähellä raaka-aineitamme. Suurimman hyödyn saavutamme alueemme yhteistyöllä tutkimuspohjaisen yritystoiminnan kehittämiseksi.

Hyvänä esimerkkinä ovat Kainuussa vauhtiin päässeet monimetalliyhtiö Terrafame, raitio- ja junavaunuja tuottava Transtech sekä kehitteillä oleva biotuotetehdas KaiCell Fibers Oy, joihin liittyvää koulutusta ja tutkimusta tehdään paljon Oulun alueella.

Yritysten uudet tuotteet ja teknologiat tuovat lisäarvoa erityisesti Oulun yliopistolle. Sen alla Kajaanissa aloittaakin ensi vuonna modernin biojalostuksen tutkimusryhmä ja lahjoitusprofessuuri biotalouden tuotantoprosesseihin ja mittaukseen liittyen. Rahoitukseen osallistuvat myös Kainuun liitto, Kajaani, Valmet Automation, St1 ja Luonnonvarakeskus.

Terrafamen monimetalliyhtiö on saamallaan yksityisrahoituksella rakentamassa nikkeli- ja kobolttisulfaatteja valmistavan tehtaan, tavoitteena markkinajohtajuus etenkin sähköautojen akkukemikaalien valmistajana. Omavaraisuudella mineraaleissa voidaan lisäksi houkutella akkuteollisuuden suurtehtaita Suomeen.

Terrafamen monimetalliuuttolaitoksessa tuotetaan jatkossa myös monia harvinaisia maametalleja, joita tarvitaan niin älylaitteissa ja roboteissa kuin avaruus- ja puolustusteollisuuden tarpeisiin.

Mahdollisuus omavaraisuuteen harvinaisissa materiaaleissa luokin Suomelle turvallisuuspoliittisen merkityksen suurvaltojen nyt hallitsemilla maailmanmarkkinoilla.

Muihin uusiin mahdollisuuksiin kuuluu muun muassa kaivosten jätevesien esipuhdistus puusta jalostettavalla nanoselluloosalla, joka pidättää tehokkaasti metalleja ja sulfaattia. Kaivannais- ja metalliala sekä metsäteollisuus yhdistettäessä metallia jalostetaan jatkossa nanosellun kanssa vahvemmiksi ja kevyemmiksi tuotteiksi, tiede on tässä vielä aluillaan.

Erilaisia korkean jalostusarvon tuotteita tullaan kehittämään myös KaiCellin yhteyteen rakentuvassa biotalouden ekosysteemissä, jolle esikuvaa tuo Oulussa kehittynyt it-ala.

Tutkimus vahvistaa maamme elintärkeää vientiä, josta 2/3 tehdään Uudenmaan ulkopuolella. Täydessä toiminnassaan Terrafame luo 4 300 henkilötyövuotta, kun yksi yhtiön työpaikka synnyttää yli kuusi työpaikkaa pohjoiseen ja koko maahan alihankinnan ja toimitusketjujen kautta. Tutkimuspohjaisen yritystoiminnan kehittäminen maakunnissamme on siis isänmaallinen teko 100-vuotiaalle Suomelle.

Kirjoittaja on keskustan kansanedustaja Paltamosta.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

32
Hailuodon pengertielle ei tule katuvaloja, tie merkitään sumupaaluilla ja kaidevalaistuksella – katso lista kiinteän yhteyden yksityiskohdista
24
Kärppien Mäenalasen voittoresepti Raksilan tiistai-illan spektaakkeliin – ”Syöksytään vaikka pää edellä kiekon tielle”
20
OYSin uusien tilojen rakentaminen voi nopeutua – yhteispäivystys voisi saada uudet tilat jopa vuosia etuajassa
18
Kommentti: Tappara on nyt ripauksen rennompi, entistä vaarallisempi
16
Osekk irtisanoo 53 henkilöä – lisäksi 27:lle tarjotaan tehtävämuutosta tai osa-aikatyötä
14
Kuullaanko metsästäjiä aidosti, kun kysytään näkemyksiä suunnitteilla olevista luonnonsuojelualueista? Lukijalta
12
Aktiivi: Hinaaja Alpo pidettävä Oulussa jo kaupungin pitkän merellisyyden vuoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

300 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kepulainen Oulu

Kyllähän Stubbi teki Suomelle semmoisen karhunpalveluksen, että sitä muistellaan muissakin sukupolvissa, että meni kepul... Lue lisää...
Martta sieltä jostai...

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.4.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image