Kolumnit

Turkistarhaus voidaan lopettaa Suomessakin

Kolumnit 24.10.2017 12:39
Jyri Paretskoi

Suomi on maailman johtavia turkistuotantomaita. Täällä tuotetaan vuosittain liki neljä miljoonaa turkista, joista suurin osa menee vientiin. Suomen asema turkistarhauksen kärkimaana selittyy jokseenkin pitkällä historialla turkistuotantoeläinten kasvattamisessa ja turkisten erinomaisella laadulla mutta myös sillä tosiasialla, että lukuisissa muissa maissa turkistar- haus on nykyisin kiellettyä.

Tuskin kukaan kiistää turkistarhauksen epäeettisyyttä, siis sitä, että eläimiä kasvatetaan niiden lajityypillisiä ominaisuuksia vastaamattomissa olosuhteissa vain siksi, että niiltä saataisiin turkki ihmisten vaatteita koristamaan.

Turkistarhaus on kuitenkin muutakin kuin vain yksi moraalinen kysymys monien muiden joukossa. Turkistarhaus on alueellisesti, erityisesti Pohjanmaalla, merkittävä työllistäjä ja siten myös tärkeä veroeurojen kerryttäjä.


Turkiksia on
käytetty vaatteisiin ja asusteisiin tuhansia vuosia, koska ne suojaavat erinomaisesti pakkaselta ja viimalta.

Ihan yhtä hyvin turkikset toimivat nykyisinkin, mutta menneen ja nykyhetken erona on se, että ihmiset ovat oppineet valmistamaan suojaavia ja lämmittäviä vaatteita muillakin tavoilla kuin eläinten turkiksista. Ensin turkis oli välttämättömyys, sitten ylellisyys ja lopuksi ihmisen ahneuden, ajattelemattomuuden ja ylimielisyyden symboli, kun eläimiä alettiin tarhata niiden turkisten vuoksi.

Metsästämällä saatu turkis on arvokas. Tarhattu turkis on irvokas. Tämä ei kaipaa selittelyä, koska kaikki luontoa todella ymmärtävät, kunnioittavat ja arvostavat varmasti tietävät, mitä tarkoitan.

On varsin todennäköistä, että joidenkin ihmisten postiviinen suhtautuminen turkistarhaukseen selittyy nimenomaan sillä, että kyseessä on taloudellisesti merkittävä elinkeino monille yrittäjille ja heidän työntekijöilleen. Mikäli ei asetettaisi vastakkain taloudellisia kysymyksiä ja sitä, mikä on eettisesti oikein, on luultavaa, että yhä useampi kannattaisi turkistarhauksen täyskieltoa myös Suomessa.

Niin kuin monessa muussakin asiassa, myös turkistarhauksessa kaikkine hyvine ja huonoine puolineen on loppujen lopuksi kysymys rahasta. Kysyntä luo ja ylläpitää tarjontaa, kuten hyvin tiedetään. Tällä hetkellä turkistarhaus on laillinen elinkeino Suomessa, ja niin sitä myös tulee kohdella.

Jos lainsäädäntöön halutaan muutoksia, ei niitä saada aikaan hyökkäämällä turkistarhaajia ja heidän elinkeinoaan vastaan. Jos turkistarhaus halutaan lähitulevaisuudessa kieltää ja lopettaa Suomessa kokonaan, on myös turkistarhaajilla oltava oikeuksia. Heitä ei voi jättää tyhjän päälle ja noin vain vetäistä mattoa jalkojen alta ja viedä toimeentuloa.

On tehtävä kompromisseja ja päästävä yhteisymmärrykseen. Se on mahdollista.


Monissa maissa
turkistarhaus on joko kielletty laissa tai sitten luotu lainsäädännöllisesti niin tiukat puitteet eläinten hyvinvoinnille, että tuotanto on taloudellisesti mahdotonta.

Esimerkiksi Saksassa on tällä hetkellä meneillään viisivuotinen siirtymäkausi, jonka jälkeen turkistarhaus ei enää ole taloudellisesti kannattavaa.

Usein kuulee turkistarhausta puoltavan perusteen, että jos eläimiä ei tarhata Suomessa tarkan valvonnan alaisena, niitä kyllä tarhataan jossain muualla, missä eläinten hyvinvointiin ei kiinnitetä niin paljon huomiota kuin täällä.

Se on varmasti totta. Pienimmän pahan periaate onkin kieltämättä monessa tapauksessa toimiva, mutta jos vain on mahdollista valita edelläkävijän ja esimerkin näyttäjän osa, se kannattaa valita.

Vain siitä roolista käsin on mahdollista neuvoa ja vaikuttaa muihin. Olemalla osa ongelmaa se ei ole mahdollista.


Myös Suomessa
olisi toivottavaa saada aikaiseksi turkistarhauksen kieltävä laki riittävän siirtymäajan puitteissa. Turkistarhaajille on budjetoitava riittävän suuret luopumistuet, jotka kannustavat mahdollisimman nopeaan turkistuotannon lopettamiseen. Turkistuotanto loppuu, mikäli sen lopettaminen on taloudellisesti vähintään yhtä kannattavaa kuin sen jatkaminen.

Ennen kuin turkistarhaus lopulta kielletään Suomessa, on jokainen askel parempaan suuntaan askel parempaan suuntaan. Turkistarhauksessa, niin kuin millä tahansa muullakin alalla, on epäilemättä epäkohtia, joihin täytyy puuttua.

Vastuulliset toimijat eivät kiistä ongelmia vaan puuttuvat niihin ja pyrkivät parantamaan toimintaansa ja eläinten olosuhteita niin hyviksi kuin mahdollista.


Hollanti, joka
on Suomen ohella johtavia turkistuotantomaita, kieltää ja lopettaa turkistarhauksen kokonaan vuoteen 2024 mennessä.

Suomessa tuskin on mahdollista toimia näin nopealla aikataululla, mutta ehkäpä 2030-luvulla Suomessa ei enää ole yhtään turkistarhaa, eikä ketään, jota niiden puuttuminen harmittaisi.

Kirjoittaja Jyri Paretskoi on kirjailija Iisalmesta.

MAINOS

Kommentoi

Ymmärrän hyvin jos tarhaus antaa työpaikkoja, mutta se on täysin epäinhimillistä, eikä ihminen tarvitse turkiksia. Tämä on tullut tiensä päähän ja lopetettava mahdollisimman pian

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei lopu tarhaus suomesta 2030 ei 40 eikä 50-luvulla ja niissäkin maissa,joissa se on kielletty alkaa se uudestaan,kun ihmiset järkiintyvät siis järki voittaa tunteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tietenkin kaikki kannattava ja ei mitään tukia tarvitseva toimnta voidaan lopettaa suomessa, välittämättä vientituloista ja työllilstävyydstä, kun ideologia edellä mennään. turkistuotanto vain siirtysi sellsisiin maihin, joihin tuota ideologiaa ei voisi viedä ja suomi m enettäisi joka tapauksessa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikä ero on siinä jos turkiseläimiä tarhataan turkiksen tuottamiseksi tai jos kasvatetaan sikoja,kalkkunoita,nautaeläimiä ym. sen vuoksi että ne tapetaan ja lihat syödään. Monilta nyljetään myös nahka käyttöön. Onko nämä eläimet luontaisissa olosuhteissa villissä luonnossa ja karuissa olosuhteissa, nälissään etsimässä ruokaa talvisesta metsästä hirvien,susien ja kettujen seassa. Kyllähän tarhatulla ketulla on paljon helpompi elämä kuin villillä, päivittäinen ruokakin on taattua ja sairauksista huolehditaan.
Eläimiä on pidetty vankeudessa lähes koko ihmiskunnan olemassaolon ajan ja hyödynnetty ihmisen hyväksi monin eri tavoin.
On melkoisen naivia ottaa yksi eläinten kasvatusbisnes tikun nokkaan. Tuolle tielle jos lähdetään niin kaikkien eläinten kasvatuskielto pitäis tehdä tasapuolisuuden nimissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdottomasti täytyisi päättäjillä olla tahtoa ja halua nähdä eläinten turhan, kivuliaan ja apaattisen elämän häkkiolosuhteissa. JA TEHDÄ ASIALLE JOTAIN.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toivottavasti meidän turkisala pystyy myös tulevaisuudessakin työlistää ihmisiä maaseudulla. Kaikki ei pärjää kynällä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiistää sen epäeettisyyden - on pakko tähän viheriöspämmiin hiukan vastata...

Tottakai kaikki tuotanto voidaan lopettaa mutta loppuu se asuminenkin Suomessa. Tietty loppuu päästötkin. Mutta mihin tienne vie?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tuskin kukaan kiistää turkistarhauksen epäeettisyyttä,"
Minä kiistän. Minusta on eettisempää tehdä vaatteet luonnonmateriaalista eikä keinokuiduista. Ne kun hajoavat mikromuoveiksi. Lammas (villa) taasen on yhtä "eettistä" kuin kettu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkiksien käyttäjiä tulee aina olemaan olemassa ja jos tarhaus Suomessa tai Euroopassa kokonaan lopetetaan niin toiminta vain siirtyy Aasiaan tai Venäjälle. Suomessa ja Euroopassa toiminnalle on sentään lakeja ja valvontaa, Aasian maissa tuskin eettistä tai laillista puolta valvottaisiin juuri lainkaan. Hienoahan se olisi mikäli toimintaa ei olisi lainkaan, mutta kun sitä varmasti tulee olemaan ja parempi lain kanssa Euroopassa kuin epäeettisesti muualla. Lisäksi tulee muistaa, että jokaisella on oikeus omaan leipäänsä vaikka turkiseläinten kasvattajana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa tuotetaan vuosittain liki neljä miljoonaa turkista, joista suurin osa menee vientiin - mikä on aivan erinomainen asia, jota tietenkin täytyy tukea kaikin mahdollisin tavoin ainakin säilymään entisellään ja mielummin kasvuun tuomaan lisää vientituloja Suomeen parantamaan kansakuntamme talouden tilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turkistuottajien olisi nyt viimeistään selvitettävä tuotannon siirto mahdollisuudet Venäjän Karjalaan. Siellä ei ole samoja häiriötekijöitä kuin kotimaassa. Toisaalta jonkun verran euroja kuluisi viranomaisten voiteluun. Mutta se on pieni haitta verrattuna kotimaiseen ilkivaltaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Millä tavoin turkiseläimien häkissä kasvattaminen on epäeettisempää kuin kanojen kasvattaminen? Ei kanojenkaan luontainen elinympäristö ole häkki tai lehmille navetta tai sioille sikala.
En vaan ymmärrä millään. Olisiko parempi, että esim ketusta käytettäisiin turkin lisäksi lihakin/luutkin. Tulisiko tarhauksesta vähempi epäeettistä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olet oikeilla jäljillä: Kanojen olo-suhteet (tyypillisesti) eivät ole sen parempia kuin tarhattujen kettujen. Ja tästä syystä kanojen oloihin kyllä kiinnitetään alati enemmän huomiota, niin eläinten oikeuksien puolustajien, MTK:n/poliitikkojen että itse tuottajien toimesta.

Hieman eettisemmäksi kanojen kasvatuksen tekee se seikka, että ihminen tarvitsee elääkseen ruokaa, kun taas turkis on ylellisyystuote (paitsi Siperiassa missä ei ilman pärjää..).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

99
Oulun torinrantaan suunnitellaan 22-kerroksista tornihotellia – Terwa Toweriin tulisi hotellin lisäksi asuntoja ja kokoustiloja
77
Suomalainen ei haluaisi muuttaa työn perässä - Janne Härmä on poikkeus
59
Kaivattu maamerkki vai pompöösi pimentäjä? – Oulun torinrannan tornihotelli kirvoitti lukijoilta keskusteluryöpyn
49
Kärpät on lyönyt Tapparalle luun kurkkuun, kärppäluotsi Manner silti tyynenä: "Pelit vielä pahasti kesken" – katso huippuhetket!
44
Tiistaina halli oli pahasti vajaa, mutta nyt Oulun Raksilaan on lämpiämässä kipakka lauantaisauna –  "Tupa on lauantaina täysi"
42
Raahen Laivan kaivos parantaa tehoja - tavoitteena kaksi tonnia kultaa vuodessa
41
Väyrynen vetäytyy keskustan puheenjohtajakisasta - "Erikoinen tapahtumasarja"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Saksalaiset 1940 Oulussa

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Harmittaa ja ketuttaa kun meitä eläkeläisiä syyllistetään!

Kyllä meillä ikätoverit on nyt aika vähän nöyrtyä ja osoittaa kunnioitusta nyt työssäkäyviä kohtaan. He kuitenkin loppus... Lue lisää...
Vanha patu

Jari ja sarjakuvat

Jari

19.4.

Naapurit

20.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image