Kolumnit

Tietosuoja-asetus vahvistaa oikeuksia omiin tietoihin

Kolumnit 30.5.2018 20:00
Mari-Leena Talvitie

Eduskunnasta

Moni meistä on huomannut viime viikkoina, miten välillä ei-toivottujenkin sähköpostien uutiskirjeissä on kerrottu tilauksen loppuvan ellei uusi tilausta. Taustalla on Euroopan unionin yleinen tietosuoja-asetus. Tietosuoja-asetus tuli voimaan toukokuussa 2016 ja sen soveltaminen jäsenvaltioissa alkoi viime viikolla, 25. toukokuuta.

Tietosuoja-asetuksen tarkoituksena on muun muassa kasvattaa ihmisten luottamusta verkossa tarjottaviin palveluihin sekä tehostaa seuraamusjärjestelmää. Sitä kautta pyritään myös turvaamaan henkilötietojen suoja perusoikeutena, digitaalitalouden kehitys sekä tehostamaan rikollisuuden ja terrorismin torjuntaa.

Päivittäin internetiä käyttää Euroopassa yli 250 miljoonaa ihmistä. Jaamme henkilötietojamme monessa eri yhteydessä kuten sosiaalisessa mediassa, asioidessamme viranomaisten kanssa tai ostaessamme tuotteita verkkokaupoista. Tavoitteena on, että uudistuksen myötä voimme hallita tietojamme paremmin. Samalla yritykset pääsevät hyötymään tasavertaisista toimintaedellytyksistä, säännöt kun ovat samat kaikille EU:ssa toimiville yrityksille kotipaikasta riippumatta.

Yrityksiltä, säätiöiltä ja järjestöiltä uusi tietosuoja-asetus vaati toimenpiteitä ja käytäntöjen tarkastamista. Niiden on vastattava henkilötietojen huolellisesta käsittelystä ja siitä, ettei tietoja pääse vääriin käsiin. Yritysten on myös dokumentoitava kaikki rekisterinsä tietosuojasuunnitelmassa. Lisäksi kaikkien yli 250 hengen yritysten tai yritysten, jotka käsittelevät arkaluonteisia henkilötietoja, kuten potilastietoja, on nimettävä tietosuojavastaava.

Henkilötietorekisterillä tarkoitetaan esimerkiksi tilannetta, jossa yrityksellä on sivuillaan tarjouspyyntölomake, se ylläpitää varauskirjaa tai asiakasrekisteriä, puhelimessa säilytetään asiakkaiden yhteystietoja, työpaikkahakemukset on pyydetty sähköpostiin tai yrityksellä on verkkokauppa. Isolla osalla mikro- ja pienyrityksistä riittää tietosuojasuunnitelman päivitys ja ylläpito.

Yrityksen laiminlyödessä asetuksen vaatimuksia, seuraa siitä euromääräinen sanktio. Sanktion suuruudesta päättää kansallinen valvontaviranomainen eli tietosuojavaltuutettu. Lakivaliokunnassa esitimme, että tietosuojavaltuutetun lisäksi toimistossa olisi kaksi apulaistietosuojavaltuutettua.

Uudella tietosuoja-asetuksella halutaan suojella erityisesti lapsia. EU-tasolla lapsiksi luokiteltaisiin tietosuojamielessä alle 16-vuotiaat. Jäsenvaltiot voivat säätää alemmasta iästä alimmilleen kuitenkin 13 vuoteen. Mikäli kansallisesti ei säädetä muusta ikärajasta, palvelujen tarjoaminen suoraan lapselle ilman hänen vanhemman suostumusta olisi sallittua siis vain 16-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Kirjoittaja on kokoomuksen kansanedustaja Oulusta.

MAINOS

Kommentoi

Tietosuoja-asetus varmistaa, että kukaan yksityinen ei enää voi kerätä, uutisoida tai puuttua vallassaolevien asioihin. Nimittän GDPR-lakien varjolla näppärästi voidaan asettaa käsittämättömiä uhkasakkoja kenelle vain joka levittää vallassaoleville epämieluisaa tietoa. Tuliko yllätyksenä? Ei näitä lakeja kansalaisten vuoksi läpiajeta, jos sitä kuvitteletta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä koskee. Katselepa uutisia esim Saksassa millaisiin ongelmiin on jo törmätty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:47
Saksan maajoukkue pyytää Ruotsilta anteeksi provokatiivista juhlintaa
11:03
Naiset pääsevät vihdoin rattiin Saudi-Arabiassa – nyt naisilla on ajo-oikeus kaikissa maailman maissa
10:38
Juhannuksen vietto näyttäisi jatkuneen rauhallisena – toistaiseksi ei varmistuneita hukkumistapauksia
10:17
Oulun yliopiston tutkimus paneutui Keminmaan kirkon muumion terveyteen – Hyväosaiset kärsivät elintasosairauksista jo 1600-luvulla
9:00
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
9:00
Kuinka CIA:n agentti värvätään? Ukraina avasi pahamaineisen KGB:n arkistoa tutkijoille – näin Neuvostoliitto koulutti vakoojiaan lännen kampittamiseen Tilaajille
8:43
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
24
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
24
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
13
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
13
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
10
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
9
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat
8
Syömäsä: Kesäisen kevyttä salaattia torin ravintolaryppäässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

132 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Johtuukohan siitä, ettei huonotuloiset ole käyneet kouluja riittävästi. Liekkö syynä ollut laiskuus, tyhmyys, asenne vai... Lue lisää...
Tuplamaisteri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image