Kolumnit

Tee se itse -vaa­li­tun­nel­mis­sa

Kolumnit 20.3.2017 12:00
Liisa Laine

Digiaikana ilmoitus puhelinkeskukseen tulleesta henkilökohtaisesta kirjepostista herättää sen verran hämmennystä, että piti itse kipaista portaat alas postia hakemaan.

Vääräleukaisen työtoverini mukaan olen nyt persujen sanansaattaja, sillä kuoresta paljastui perussuomalaisten vaaliohjelma mainoksineen.

Kolmen viikon päästä on kunnallisvaalit ja nämä olivat ensimmäiset eteeni tulleet painetut vaalimainokset. Älkää ymmärtäkö väärin, en toki niitä kaipaakaan. Oli niistä kuitenkin aikoinaan se ilo, että tiesi vaalien olevan lähellä.

No, onneksi Rotuaarin ruokaviikot alkavat tällä viikolla.


Ehkä meno tästä vaaleja kohti kiihtyy, mutta jos näillä mennään, niin en ihmettele yhtään, jos äänestäminen ei paljon kiinnosta. Kiihkein väittelynaihe vaikuttaa olevan se, kuuluuko tässä nyt väitellä sotesta vai ei.

Aiemminkin kuntavaalien kampanjoita on syytetty laimeudesta, mutta nyt ne ovat sitä vielä erityisesti. Ja ei kai se mikään ihme ole, eihän kenelläkään ole selkeää kuvaa siitä, mitä kunnille loppujen lopuksi homeisten koulujen lisäksi jää.

Jos tämä on epäselvää monelle ehdokkaalle, niin vielä epäselvempää se on tavalliselle äänestäjälle. Jo ilman suurta maakuntauudistustakin yli puolet äänestäjistä ei tiedä, mitä valtuutetut tekevät. Edes heillä, joilla on selkeä poliittinen kanta, ei välttämättä ole hajuakaan, kuka kunnassa käyttää korkeinta poliittista valtaa.

Voi olla, että näissä vaaleissa äänestäjille on käynyt hieman selvemmäksi, kuka viime kädessä voi vaikuttaa juuri koulujen ja päiväkotien epäkohtien korjaamiseen, mutta muutoin pakka on levällään vielä enemmän kuin ennen.


Kyselyissä suurin osa kansalaisista kuitenkin kertoo arvostavansa valtuutettujen työtä. Näin siitä huolimatta, että valtuutettujen toiminta näyttäytyy julkisuudessa helposti turhanaikaisena jaaritteluna.

Sosiaalisessa mediassa kiertää parhaillaan videokooste Tampereen valtuuston ratikkakeskustelun valituista paloista, joka kilpistyy siihen, kuinka puheenjohtaja Sanna Marin (sd.) kerta toisensa jälkeen vetoaa valtuutettuihin, että nämä pitäisivät vain tarpeellisia puheenvuoroja. ”Keskustelua on käyty nyt kolme... kuusi... kymmenen tuntia...” toistelee tuskastunut Marin, mutta valtuutettujen puhemylly jatkuu vain. Kokous on pidetty jo viime marraskuussa, mutta ”jostain syystä” videokooste kiertää vilkkaasti juuri nyt.

Kyllä Oulun valtuuston kokouksistakin saa sopivasti leikattuna ”hauskoja” pätkiä ja varmaankin kokousten videointi on kielenkantoja irrottanut. On kuitenkin harmi, jos kunnallinen demokratia näyttäytyy ulospäin vain naurettavana hulabaloona.


Kuntavaalien äänestysprosentit ovat laskeneet vuosikymmeniä. Ennätysvuoden 1964 vaalien 79,4 prosentista on tultu alaspäin yli kaksikymmentä prosenttiyksikköä.

Vuoden 2012 kuntavaaleissa äänestäneiden määrä jäi 58,2 prosenttiin. Tutkijatohtori Hanna Wass arvioi tuolloin, että äänestysaktiivisuuden laskussa näkyy kasvava eriarvoistuminen.

Esimerkiksi opiskelijat, työttömät ja matalatuloiset käyttävät paljon kunnan palveluita, mutta juuri he ovat laiskimpia äänestämään. Eduskuntavaaleissa perussuomalaiset saivat tämän ryhmän liikkeelle, mutta nyt ennusteet ovat toiset.

Äänestämättömyyteen voi olla myös täysin päinvastainen syy: asiat ovat liian hyvin. Ei ole tarvetta ottaa kantaa, kun ei ole asioita, joita haluaisi kommentoida.

MAINOS

Kommentoi

Minua ei kiinnosta, mitä Oulussa tapahtuu, koska haluan täältä pois. Ihan sama minne, kunhan siellä vaan on työtä.
Ulkomaille joudun, luultavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

120
Kaupunginhallitusta vetävä Kyösti Oikarinen haluaa Ouluun samanlaiset kaupunkipyörät kuin Helsingissä – 600 pyörää ja 50 asemaa olisi sopiva määrä
51
IL: Hoitajat järkyttyivät lomarahaleikkausten summista – ”Jäsenkuntamme ihan raivona” 
24
Jos kutsu käy, Ylivieskan uusi kirkkoherra Eija Nivala on kesän kansanedustajana
21
TuuliWatti rakentaa markkinaehtoisen tuulipuiston Iin Kuivaniemeen – voimaloilla korkeutta jopa 175 metriä
20
Eurobarometri julki: EU-kriittisyys laskee Euroopassa – suomalaisten usko EU:n suuntaan silti heikentynyt
17
Palon vaurioittama Äimäraution ravikatsomo remontoidaan, myös uusia tiloja tulossa - töiden tarkoitus alkaa kesällä
14
Lääkereseptejä uusivat verkkofirmat ministeriön syynissä – Lääkäriliitto suhtautuu toimintaa kielteisesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Ranua, Posio, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio, Tervola, Pello, Rovaniemi, Kemijärvi, Salla, Kolari ja Pelkosenniemi. Ruohikkopalojen vaara on suuri seuraavissa Lapin kunnissa: Muonio, Kittilä, Sodankylä, Savukoski ja Enontekiö.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mannerheim oli hieno mies

241 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Antti Rinteen aika

Ei ole, Se vain kertoo siitä, että työn tekeminen ei ole sinun juttusi. Makaat mieluummin työtä tekevien maksamien veroj... Lue lisää...
Patu68

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.5.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image