Kolumnit

Sotevuoto herätti kysymyksen: ajaako Sipilä nyt Kultarantaan asti?

Kirjoittaja on Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen.
Kolumnit 27.5.2018 9:00
Kyösti Karvonen

Eduskunnan ilmapiiri oli perjantaina sähköinen etämittarillakin luettuna. Perustuslakivaliokunta päätti, että sen kokoushuoneen ovi pidetään lukossa kun valiokunta ei ole koolla ja ettei valiokunnan papereita jaella sähköisesti.

Perustuslakivaliokunta ja puhemiesneuvosto painoivat paniikkinappulaa, koska soten kiisteltyä valinnanvapautta koskeva lausuntoluonnos oli luettavissa Ilta-Sanomista. Luonnos on ei-julkinen, ei siis salainen asiakirja. Ei-julkisen asiakirjan vuotaminen ei ole rikos.

Puhemies Paula Risikko (kok.) sanoi, että vuoto vaarantaa eduskunnan maineen. No, jos vuoto sen tekee, maine on kyllä mennyt jo aiemmin ja vielä moneen kertaan. Vaikka Ylen Uutisvuoto loppui lauantaina, oikeat uutisvuodot eivät lopu.

Sotevuodosta tekee poliittista dynamiittia se, että lausuntoluonnoksen mukaan valinnanvapaus ei ole toteutettavissa esitetyssä aikataulussa. Lisää dynamiittia toi Ilta-Sanomien lauantaina lausuntoluonnoksesta kertoma tieto, että tulevien maakuntien valtiolta saama rahoitus olisi riittämätön, mikä uhkaisi kansalaisten perusoikeuksien turvaamista.

Jos ja kun valiokunnan lopullinen lausunto on suurin piirtein vuotaneiden tietojen mukainen, siitä seuraisi, että sote-maakuntauudistukselta alkaisi murtua pohja entistä enemmän.

Kun vuodossa ei ole kysymys salaisista saati Suomen turvallisuuteen liittyvistä tiedoista, valiokunta ja puhemiesneuvosto ampuivat tykillä hyttystä. Jos eduskunta kiristää valiokuntien asiakirjojen salausastetta, se tekee avoimelle yhteiskunnalle karhunpalveluksen. Hätiköityjä päätöksiä ei yhden vuodon takia pidä tehdä.

Viime vuonna väännettiin eduskunnan vieraslistojen julkisuudesta sen jälkeen kun eduskunta alkoi tuhota nimilistat päivittäin. Syksyllä eduskunta päätyi siihen, että päiväkohtaiset tiedot talossa käyvistä lobbareista ovat saatavilla kokonaisen päivän ajan. Jo tuo ratkaisu herätti huolta eduskunnan avoimuudesta.

Kansalaisilla on oikeus saada tietää, ja tiedotusvälineillä on velvollisuus kertoa, yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista jo niiden eri käsittelyvaiheissa. Mitä aiemmin sitä parempi, mitä myöhemmin sitä huonompi.

Tiedotusvälineitä arvostellaan viihteellistymisestä ja pinnallistumisesta, perustellustikin. Kun ne sitten kertovat yhteiskunnallisesti oikeasti tärkeistä asioista, joskus vähän epätavanomaisin keinoin, eivätkö ne saa tehdä sitäkään?

On sanottu, että vuodot ovat demokratian voiteluainetta. Niissä on aina kysymys päättäjien ja tiedotusvälineiden välisestä terveestä jännitteestä. Median vahtikoirarooliin kuuluu valvoa päättäjien tekemisiä ja pitää heitä varpaillaan.

Sote-maakuntauudistusdraamaan liittyy viikolla julki tullut tieto, että oikeuskanslerinviraston kannan mukaan sotepaketin hyväksymisen ja maakuntavaalien välillä pitää olla kuusi kuukautta.

Hyviä kysymyksiä ovat, miksi viraston kanta tuli julki vasta nyt, onko hallitus kysynyt oikeuskanslerinviraston kantaa aiemmin ja jos ei, miksei ja jos virasto ei ole kertonut kantaansa aiemmin, miksei.

Oikeuskansleri on eduskunnan oikeusasiamiehen ohella ylin laillisuusvalvoja. Jos viraston aikalinjausta ei kunnioiteta, silloin perustuslailla kyllä pyyhitään pöytää ja näyttäisi, ettei millään olisi mitään väliä. Näin pitkällä ei toivottavasti olla.

Sokealle Reetallekin alkaa olla selvää, että Juha Sipilän (kesk.) hallituksella on edessään kohtalon viikot. Sen tulevaisuus vain tummeni lauantaina, kun valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi Ylen ykkösaamussa, että jos sote-lopputulos ei vastaa kokoomusryhmän tavoitteita, puolue on valmis vetäytymään soten takaa.

Pääministeri Juha Sipilän hallituksella on edessään kohtalon viikot.

Kysymys ei siis ole enää siitä, pidetäänkö maakuntavaalit lokakuussa vai myöhemmin vaan pidetäänkö niitä ollenkaan ja kaatuuko sote-maakuntauudistus ja sitä myöten koko hallitus. Susanna Kosken (kok.) ilmoitus äänestää vastaan ohentaa hallituksen entisestäänkin seitinohutta enemmistöä.

Sipilä on pitänyt sotesta viime päivinä radiohiljaisuutta. Hän on aiemmin sanonut hakevansa sotetukea kristillisdemokraateilta ja RKP:ltä. On hyvä kysymys, hakeeko hän sitä Orpon tuella vai ilman.

Lähiviikkoina nähdään, joutuuko Sipilä viime kesän tapaan lentämään Turkuun tapaamaan presidenttiä Kultarantaan ja tekeekö hänen taksinsa tällä kertaa U-käännöstä.

MAINOS

Kommentoi

Toivottavasti hallitus kaatuu ja vaikka ei kaatuisikaan niin korruptio SOTE on aivan ehdottomasti kaadettava.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toimittajat ovat ylentäneet itsensä kaiken yläpuolelle. He katsovat jo olevansa siinä asemassa, että valvovat ylimpänä parlamenttia. Kukas toimittajia valvoo?

Tiedoksi toimittajille että monipuolueparlamentarismissa oppositio valvoo hallituksen toimia. Oppositiolla on siihen täysin laillinen toimivaltuus ja kaikki edellytykset sen tekemiseksi. Itseään politiikan vahtikoiriksi tituleeraavat toimittajat ovat pahaisia rakkikoiria, jotka räkyttävät joka suuntaan yrittäen saada lihaisan luun palkkioksi. Mitäpä sitä ei ruokansa tähden tekisi, mutta Elviksen sanoin "You ain't nothin' but a hound dog, Cryin' all the time..."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taas varsinaista asiaa piilotellaan "tietovuodon" taakse. Itse ongelmahan on sote sotku.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisko halvempi Saulin tulla käymään Hesassa? Ei Silänkään tarvitse tehdä turhia kaarteluja Turussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on poliittisesti kokemattoman pääministerin ongelma. Hallitusohjelmaa tehdessä ei ollut selvää käsitystä siitä mitä voidaan yhden eduskuntakauden aikana saada valmiiksi. SOTE ja maanuntahallinon uudistus vaikuttavat jokaisen kansalaisen päivittäiseen elämään. Ei niitä saa kiireellä ja hutiloinnilla pilata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

oppositon on vaikea hyväksyä sotea. Miksihän meille käy näin? Oppositio vastustaa periaatteesta , sitähän se on. Kun nyt muistettais,että kyseesssä on koko Suomen ihmiset, joille tätä sotea rakennetaan, ei yksittäiset kunnat eikä varsinkaan puolueet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hetemäen muistio soten taloudellisista vaikutuksista saattoi olla viimeinen naula arkkuun. Viimeistään tällöin kaikki ymmärsivät, että todellisia seurauksia ja taloudellisia vaikutuksia ei tiedetä. On uskomatonta, että VM:n ylin virkamies vetelee hätäpäissään toivearvioita hatusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kovasti oli 'asiaa' jutussa,
JOS !
Tuo lyhyt sana,jos,vei kaikelta kerrotulta pohjan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on siitä, mennäänkö seuraaviin eduskuntavaaleihin poliittisen vähemmistöhallituksen vai puolipoliittisen virkamieshallituksen johdolla. Puolueilla ja presidentillä ei välttämättä ole haluja aikaistaa eduskuntavaaleja, koska ne tulisivat halvemmaksi yhdessä eurovaalien aikaan. Jos maakunta tms vaalit pidetään, se olisi ensimmäinen mahdollinen ajankohta, joskin olisi varmaan parasta lykätä ne seuraavien kunnallisvaalien yhteyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mut ei kai näitä asioita voi pelkästään sillä syyllä tehdä tai jättää tekemättä, mitä mikäkin vaali maksaa... Kalliiksi tää farssi on jo tullut muutenkin....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:47
Saksan maajoukkue pyytää Ruotsilta anteeksi provokatiivista juhlintaa
11:03
Naiset pääsevät vihdoin rattiin Saudi-Arabiassa – nyt naisilla on ajo-oikeus kaikissa maailman maissa
10:38
Juhannuksen vietto näyttäisi jatkuneen rauhallisena – toistaiseksi ei varmistuneita hukkumistapauksia
10:17
Oulun yliopiston tutkimus paneutui Keminmaan kirkon muumion terveyteen – Hyväosaiset kärsivät elintasosairauksista jo 1600-luvulla
9:00
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
9:00
Kuinka CIA:n agentti värvätään? Ukraina avasi pahamaineisen KGB:n arkistoa tutkijoille – näin Neuvostoliitto koulutti vakoojiaan lännen kampittamiseen Tilaajille
8:43
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
24
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
24
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
13
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
13
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
10
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
9
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat
8
Syömäsä: Kesäisen kevyttä salaattia torin ravintolaryppäässä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

132 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

Johtuukohan siitä, ettei huonotuloiset ole käyneet kouluja riittävästi. Liekkö syynä ollut laiskuus, tyhmyys, asenne vai... Lue lisää...
Tuplamaisteri

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image