Kolumnit

Sote mullistuu ilman sotaakin

Kolumnit 27.10.2017 12:00
Niilo Keränen

Suomalainen sosiaali- ja terveydenhuolto on pitkään ollut stabiili rakennelma. Se alkoi säröytyä kuitenkin jo viime vuosisadalla, kun kunnat eivät lääkäripulan vuoksi pystyneet hoitamaan niille säädettyä työterveyshuoltoa. Sitä alettiin ostaa yksityisfirmoilta.

Tänään mikään terveyskeskus ei tehne sitä itse. Yksityiset hoitavat nyt parin miljoonan työntekijän työterveyshuollon ja valtaosan heidän perussairaanhoidostaan.

Viime vuosikymmenen säästöpaineissa kunnat alkoivat kaupitella vanhusten ja vammaisten ja psyykkisesti sairaiden palveluasumista muille toimijoille. Parin-kolmen vuoden kilpailutusjaksoilla kunnat saivat ainakin nimellisiä säästöjä. Väliäkö sillä, että asukkaat joutuivat vaihtamaan asumispaikkaansa ja hoivahenkilöitään tämän tästä.

Tänään isot ja osin kansainväliset firmat ostavat aktiivisesti pienempiä yrityksiä pois tieltä ja maalailevat kunnille taivaanrantaa: myykää tekin omat pytinkinne! Me maksamme rahaa, rakennamme tarvittaessa uutta. Halvemmallakin hoidamme.

Terveyskeskustyön niukka arvostus ja sitova työ sekä nuorten lääkärien tapa tehdä töitä toisinaan ja viettää vapaa-aikaa toisinaan veivät viime vuosikymmenellä lääkärit pois kunnista. Osin yksityissektorillekin. Kunnat rupesivat hankkimaan ostolääkäreitä keikkafirmoilta.

Keikkalaiset olivat kalliita, eivät sitoutuneet eikä jatkuvuutta ollut. Työn arvostus putosi entisestään. Niinpä kunnat alkoivat ulkoistaa. Ostivat päivystystä, vastaanottotyötä, sitten erikoissairaanhoidon toimenpiteitä, sitten koko terveyskeskustoiminnan, sitten koko sosiaali- ja terveydenhuollon. Joltakin isolta yksityiseltä firmalta.

Nyt kuntien kokonaisulkoistuksia on aika liuta. On jo muutama aluesairaalakin. Ja lienee vain ajan kysymys, kun ensimmäinen keskussairaala myydään yksityiselle. Yksityisfirmat ja vakuutusyhtiöt rakentavat uusia sairaaloita. Kohta varmaan S-kauppa ja Scandic-hotelliketjukin.

Vaan mitäpä siitä? Kuntien ulkoistuksissa asukkaat maksavat samat terveyskeskus- ja samat asumispalvelumaksut. Kunta maksaa loput todellisista kustannuksista. Yksityissairaalassa maksavat rikkaat omista lompakoistaan ja vähemmän rikkaat vakuutuksillaan. Joku omilla vakuutuksillaan maksava saattaa tosin kysyä, jotta miksi niitä veroja pitää maksaa kun itse maksettu vakuutus hoitaa kuitenkin homman?

Amerikassa sairaudet hoidetaan kalliilla vakuutuksella. Ja jos vakuutukseen ei ole varaa, myydään talo ja auto ja hankitaan käytetty asuntovaunu majapaikaksi, jotta rintasyöpä voidaan hoitaa.

Mutta mepä teemmekin sote-uudistusta, jossa maakunta vastaa kaikesta sosiaali- ja terveydenhuollosta. Valtion eli veronmaksajien rahoilla.

Juuri julkistettu valinnanva-pauslakiesitys on monilta kohdiltaan erinomainen. Perusterveydenhuolto vahvistuu, pienyrittäjille tulee työtilaisuuksia, asiakas voi valita oman sote-keskuksensa.

Esityksessä on kuitenkin uhkaava perusheikkous: se velvoittaa maakunnan tarjoamaan asiakasseteliä lähes kaikkiin palveluihin. Myös lähes kaikkeen erikoissairaanhoitoon. Ihmiset maksavat samat asiakasmaksut, hoidettiinpa julkisessa tai yksityisessä sairaalassa, julkisessa tai yksityisessä palveluasunnossa.

Me ei ollakaan mikään amerikka!

Kaikki hyvin? Lääkäriin pääsee, kun on valittavana useita sote-keskuksia. Palveluasuntoon pääsee heti, kun niitä on enemmän. Sairaudet hoidetaan heti, kun saa itse valita, meneekö julkiseen vaiko yksityiseen sairaalaan.

Itse ole tehnyt töitä niin terveyskeskuksessa kuin sairaalassakin. Joka vuosi talousarviota laadittaessa me – lääkärit ja muu hoitohenkilökunta – tiedämme, että hoidot kehittyvät ja tarvitsemme enemmän rahaa kuin edellisvuonna. Käymme joskus kipakkaakin sananvaihtoa sen hallinnon kanssa, joka antaa toimintaan rahat.

Kun tulevana sote-aikana riittävän suuri osuus peruspalveluista, asumispalveluista ja erikoissairaanhoidosta on siirtynyt yksityisten hoidettavaksi, saattaa olla, että lääketiede ja hoiva kehittyy taas joka vuosi niin, ettei maakunnan tarjoama raha riitä. Saattaa olla, että rivien välissä lukee: jos lisää rahaa ei tule, hoidon taso tippuu. Maakunta ei voi muuta kuin maksaa. Oma palvelu kun on supistunut päivystyksen ja tehohoidon pyörittämiseksi.

Ei yksityisessä toiminnassa mitään vikaa tarvitse olla. Yksityisen toiminnan perusidea on, että se tuottaa voittoa omistajalleen. Että on asiakkaita. Ja asiakkaiden saaminen ja heistä kiinni pitäminen vaatii hyvää laatua.

Mutta yksityisestä ei saa tulla monopoli. Se johtaa aivan varmasti kokonaiskustannusten nousuun. Siksi sote-uudistuksessa pitää luoda vahvat maakunnat, joissa maakunnan ihmiset päättävät, missä ja miten hoidetaan. Siksi sote-uudistuksessa pitää olla selvät rajat sille, mitä ja kuinka paljon voidaan hoitaa julkisen toiminnan ulkopuolella.

Niilo Keränen on lääkintöneuvos ja kansanedustaja (kesk.) Taivalkoskelta.

”Yksityisen toiminnan perusidea on, että se tuottaa voittoaomistajalleen. Että on asiakkaita.”

MAINOS

Kommentoi

Juuri näin. Pitää varmistaa ettei isot ketjut saa monopolia .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vilpittömät kiitokset Niilo Keränen! Olen aikonut monta kertaa esittää tämän, mutta aina se on jäänyt. Nyt ei enää. Lisäksi aktiivinen kirjoittelunne Kalevan palstoilla kuvastaa, ettette ole muumioitunut eduskuntaan. Siellä kun on suuri vaara sairastua pelkäksi napinpainajaksi puolueen ohjauksessa. On todella hienoa, että on kaltaisianne "maalaislääkäreitä", jotka ovat pysyneet kansan parissa. Samaa kunnioitusta esitän niille kaupunkien terveyskeskuslääkäreille, jotka potilasruuhkissa jaksavat palvella kuten meikäläistäkin Tuiran suuralueella. Tosin vaihtuvuus on niin suurta, että en koskaan ole edes kohdannut ns. omalääkäriä, mutta onneksi joku lääkäri on tähän asti löytynyt. Kiitoksen sanani koskevat tietysti myös muuta terveydenhoitohenkilökuntaa, jotka joka tapauksessa ovat lähinnä ainakin kaupunkilaispotilasta. Mutta korjattavaa on ja vahdi Niilo, ettei hussit ja muut ...koko huomiota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lääkärit voisivat siirtää praktiikansa pyörille ja jalkautuisivat kansan pariin hoitamaan ihmisiä jotka eivät voi lähteä kaupunkiin kalliiten kulkuyhteyksien vuoksi tai lopetujen liikenne yhteytyjen vuoksi eli kotilääkäri vanhustyön hyvinvointiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niilo hyvä. Nyt ongelmana on terveyskeskukseen pääsy ajoissa. Tämä siksi, että kunnat eivät halua käyttää siihen enempää rahaa. Olen ymmärtänyt, että hallituskaan ei halua käyttää enemmän, vaan vähemmän rahaa (leikkaus 3miljardia euroa/tulevat 10 vuotta). Kysymykseni kuuluu: Miten valinnanvapaudessa voi päästä nopeammin lääkäriin, jos sen pitää maksaa nykyistä vähemmän? Onko lupaus todellinen? Entä jos 10.000 asiakasta Oulussa haluaakin mennä pörriäiseen heti, kun vapaus koittaa? Mistä pörriäinen ottaa lääkärit hoitaakseen 10.000 potilasta? Ja mitä tekee maakunta Tuiran uudelle hyvinvointikeskukselle, kun sillä ei olekaan asiakkaita, kun ne ovat menneet pörriäiseen? Uskotko Niilo todella, että vapauden koittaessa, kaikki saavat välittömästi hoidon? Minusta tämä yhtälö ei toimi, kun tavoitteenne on nopeampaa hoitoa vähemmällä rahalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhtälö ei todellakaan toimi ja ihmettelen suuresti miten Keränen voi pitää valinnanvapauslakiesitystä monilta kohdiltaan erinomaisena. Mielestäni se on erinomainen lähinnä vain suurille terveysfirmoille ja kenties myös lääkäreille, jotka haluavat saada enemmän vapaa-aikaa.

Se miksi julkinen terveydenhuolto on näivettynyt johtuu Lääkäriliiton masinoimasta lääkärikoulutuksen supistamisesta ja yksityisille toimijoille maksettavista kela-korvauksista. Terveydenhuolto olisi pitänyt siirtää valtion maksettavaksi jo aikaa sitten, sillä yksityistämisellä on ajauduttu ojasta allikkoon. Nyt asioista tietämättömiä kunnallispoliitikkoja on viety yksityistämiseen kuin pässiä narussa.

Keräsen ottamalla linjalla mennään kohti Amerikan mallia palanen kerrallaan. Lopputuloksena on entisestään eriarvoisempi terveydenhuolto, joka maksaa ainakin kaksi kertaa nykyistä enemmän. Kyseessä on siis tulonsiirto kansalaisilta terveysyritysten omistajille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

219 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Venäjä ei yksin omista kansainvälisiä vesiä. Suomi itsenäisenä maana voi kutsua tänne ketä itse haluaa. Siihen ei tarvit... Lue lisää...
Luvat ja valtuudet k...

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.4.

Naapurit

23.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image