Kolumnit

SDP:llä on vain vaikeita vaihtoehtoja

Kolumnit 8.9.2017 12:00
Erkka Railo

Torstaina Yleisradio julkaisi uudet puolueiden kannatusmittaukset. SDP:n tulos oli 15,6 prosenttia. Puolue on jäänyt selvästi vihreiden taakse. Vuoden 2014 keväällä, kun Antti Rinne haastoi Jutta Urpilaisen, kannatus oli samaa luokkaa. Alimmillaan kannatus kävi vain 13,6 prosentissa.

Heikkoon tulokseen oli silloin kuitenkin hyvä syy: puolue oli hallitusvastuussa. Nyt puolue on oppositiossa ja hallituksessa porvaripuolueet kokoomus ja keskusta vetävät tiukkaa oikeistolaista talouspolitiikkaa. Kannatus ei kuitenkaan kasva.

Nykyään on tavallista, että puheenjohtajia arvioidaan kuin yritysjohtajia: tulos tai ulos. Puheenjohtajien odotetaan kykenevän nostamaan puolueen kannatuksen kasvuun olosuhteista huolimatta. Näinhän teki myös Rinne syyttäessään Jutta Urpilaista heikoista kannatusluvuista. Silloin Rinne sanoi, että kannatus pitää saada reilusti ylöspäin. Nyt tuo uho on palannut vainoamaan Rinnettä.

Tosiasiassa puheenjohtajan vaikutus puolueiden kannatukseen on vähäisempi kuin luullaan. Puheenjohtaja on vain yksi tekijä monien joukossa. SDP:n kannatus on ollut historiallisen heikkoa jo kymmenen vuoden ajan. Tässä mielessä Rinteen syyttely on turhaa. On toki totta, että tutkimuksen mukaan Rinteellä oli vähäinen mutta selkeä negatiivinen vaikutus SDP:n vaalitulokseen keväällä 2015.

SDP:n kannatuksen laskun taustalla on mielikuva siitä, että puolueella ei ole vastauksia tulevaisuuden haasteisiin. Hyvinvointivaltio on tullut valmiiksi ja kaikki puolueet väittävät kannattavansa sitä. Hyvinvointivaltion ”saavutettujen etujen” puolustaminen vaikuttaa menneeseen takertumiselta.

Erityisesti nuoret äänestäjät näkevät yhteiskunnan ongelmat muualla kuin heikoissa työoloissa tai hyvinvointivaltion puutteissa. SDP:n kannattajakunta onkin keski-iältään vanhinta puolueiden joukossa.

Antti Rinteen vaihtaminen ei ole missään tapauksessa helppoa. Kuten Demokraatti-lehden päätoimittaja Mikko Salmi on todennut, SDP:n ja Rinteen kohtalot on nyt kiedottu yhteen poikkeuksellisen tiiviisti.

Rinne valittiin puheenjohtajaksi SDP:n puoluekokouksessa tämän vuoden helmikuussa. Puoluekokouksen ajankohtaa pidettiin yllätyksenä. Se tuli oletettua aiemmin. Poikkeuksellinen ajankohta antoi aihetta arvioille, että kokouksen tavoitteena on kaataa Rinne ennen kuntavaaleja. Jos tällainen suunnitelma oli, se meni mönkään. Päinvastoin Rinne vahvisti asemiaan.

Jälkikäteen voi todeta, että ajoitus oli Rinteen näkökulmasta silläkin tavalla onnistunut, että heikosti menneet kuntavaalit eivät päässeet vaikuttamaan puoluekokouksen tunnelmiin. Jos puheenjohtajavaalit olisi pidetty normaalin aikataulun mukaan kesällä, Rinne olisi joutunut kamppailemaan asemastaan paljon kovemmin.

Puoluekokouksessa myös päätettiin, että seuraava kokous on kolmen vuoden päästä, kesällä 2019. Se tarkoittaa, että SDP menee näillä näkymin Rinteen johdolla myös seuraaviin eduskuntavaaleihin keväällä 2019. Ylimääräisen puoluekokouksen kutsuminen koolle ei vaikuta todennäköiseltä tilanteessa, jossa jo edellinen puoluekokous järjestettiin normaalia aikaisemmin.

Olisiko puheenjohtajan vaihtaminen ratkaisu SDP:n ongelmiin? Kyllä ja ei. Uusi puheenjohtaja ei pystyisi ainakaan nopeasti ratkaisemaan niitä rakenteellisia ongelmia, joita puolueella on. SDP:n täytyisi kyetä keksimään itselleen sellainen talouspoliittinen ohjelma, joka kykenisi aidosti vastaamaan tulevaisuuden haasteisiin, mutta ei olisi kopio vihreiden ympäristöajattelusta tai kokoomuksen kansainvälisestä markkinaliberalismista. Se ei myöskään saisi olla pelkästään saavutettujen hyvinvointivaltion etujen puolustamista. Siinä riittää pohdittavaa.

Sen jälkeen ohjelma pitäisi myydä kansalaisille. Äänestäjät olisi saatava vakuuttuneiksi siitä, että SDP:n ohjelma on hyvä ja oikea. Se vie useita vuosia joka tapauksessa. Siihen ei puheenjohtajan vaihtaminen auta. Toisaalta puheenjohtajan vaihtaminen voisi auttaa mielikuvien tasolla. Uusi puheenjohtaja tarjoaa aina mahdollisuuden aloittaa puhtaalta pöydältä. SDP:llä on ollut jo pitkään vaikeuksia saada nuoria äänestämään itseään. Nuori tai nuorehko puheenjohtaja ei yksinään toisi puolueelle nuoria äänestäjiä, mutta se helpottaisi nuorten tavoittamista ja hälventäisi mielikuvaa SDP:stä vanhusten puolueena.

Kun puolueen suosio on tarpeeksi kauan madellut alamaissa, heikko kannatus leimaa puheenjohtajan. Syntyy itseään toteuttava ennustus, jossa kannatuksen laskusta syytetään puheenjohtajaa, eikä nousua pidetä mahdollisena niin kauan kuin puheenjohtaja on sama. Puolueen jäseniä on vaikea motivoida työhön, jos onnistumisen mahdollisuutta pidetään vähäisenä.

Puolueessa tyytymättömyys ilmenee valmiutena vuotaa julkisuuteen ikäviä juoruja puheenjohtajasta, mikä syö kannatusta. Sellaisen puolueen johtaminen käy vaikeaksi, jopa mahdottomaksi. SDP:llä ei ole helppoja vaihtoehtoja.

Erkka Railo on erikoistutkija Turun yliopistossa.

MAINOS

Kommentoi

Aika pitkällehän se on Demareitten vuosikymmeniä jatkuneen työn tulos tämä meidän nykyinen velkaloukkumme.
Hyvinvointivaltio on rakennettu niin raskaaksi, ettei rahkeet siihen tahdo riittää.
Ajatus on tietysti ollut kaunis, mutta se on samalla epärealistinen.
Kun rahaa ei ole kaikkeen, niin sitä ei vaan ole kaikkeen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

SDP luulee edelleen olevansa valtionhoitajapuolue, jolta hallituksen pitäisi kysyä mitä päätöksiä saa tehdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä on aikoihin eletty, kun vihreät ajavat SDP:n ohi.
Rinne ulos ja sassiin ja Jutta tilalle.
Ohjelmaa pitää muuttaa ettei Suomen politiikassa hillu kohta vuhreät haihattelijat. Se on silloin menoa se.
Ajattelen tässä vain Maan etua. Jokainen duunari tietää, mikä lopultakin pitää Suomen pystyssä.
Sanottakoon se: Työ. Ei tuulihärvelit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalit ovat niin kaukana , etä on turha mitatta joka kuukausi verovaroin Ylen näitä kannatauyksia, kun vaan poliittiset toimittajat saavat niistä kiksejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Railolta jäi mainitsematta yksi merkittävä asia; koko vasemmiston kannatus on painunut jo huomattavasti alle ammattyhdistysliikkeen vasemmistolaisten määrän. Se tarkoittaa, että SDP on etenkin Rinteen johdolla ay-liikkeen (johdon) panttivankina saamatta kuitenkaan edes ay-vasemmiston kannatusta vastineeksi. Asia näkyy mm. alle 50-vuotiaiden kannatuksissa, joissa sossuja kannattaa <7,5 %, mutta järjestäytymisaste on korkeampi.

Niin kauan kuin SDP jatkaa koko yhteiskunnan asioiden ratkomista vain ay-liikkeen mantroilla ja opein, ei laskusuunta vaihdu. Tämän on jo osoittanut vasemmiston kannatuksen kanavoituminen SDP:stä Vihreisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pari vuosikymmentä sitten pj. Lipponen ennusti kepulle "auringonlaskun puolueen" tulevaisuutta. Nyt molemmat hyvinvointiyhteiskunnan rakentajat ovat tuon leiman lyömiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jo sitä kieropuolueen alamäkeä nyt itketään.Ylekin on muuttanut ohjelmiaan saadakseen sdp:lle lisää näkyvyyttä koska vaalit ovat tulossa. Rinne on hyvä pj se vetää sdp:n sille kuuluvalle tasolleen ja vetää ay porukan myös mutasarjaan pois laittomista lakoista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa lukuun ottamatta Utsjoen, Inarin ja Enontekiön kuntia. Ruohikkopalojen vaara on suuri Pohjois-Lapissa.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

123 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Orpo näpäytti Rinnettä punakapinasta

Kokoomus opetti suomalaiselle duunarille jo vuosia sitten, että vastakkainasettelun aika on ohi. Sitten Sipilän oikeisto... Lue lisää...
Vastakkainasettelun ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

24.5.

Naapurit

26.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image