Kolumnit

Sananvastuu kuuluu myös ama­töö­ri­vies­ti­jäl­le

Kolumnit 12.3.2011 0:00
Erkki Hujanen
Japanin maanjäristys synnytti tsunamin, hyökyi merivettä ihmisten päälle ja aiheutti samalla maailmanlaajuisen informaatiotulvan mediaan. Erikoinen, iso ja yllättävä uutinen kiinnostaa kaikkia.

Suuri osa ihmisistä ahmii sitä, mitä valtamedia välittää.

Median ammattilaisten yksinoikeus tiedonvälitykseen kuitenkin katosi viimeistään Thaimaan tsunamissa joulukuussa 2004. Yleisön huomio jakaantuu nyt satoihin jakelukanaviin, joissa kuka tahansa voi välittää kokemuksiaan, tietojaan tai kuviaan.

Ei ole enää yhtä televisiokanavaa tai sanomalehteä.

Yleisö valitsee itse, seuraako uutistapahtumaa kansakunnan ykköskanavalta vai pienen keskusteluryhmän internetsivustolta. Viestinnän amatöörit ovat tulleet ammattilaisten rinnalle. Raja mediassa työskentelevien ja harrastelijoiden välillä hämärtyy.

Ehdimme elää vuosisatoja instituutiolähtöisessä joukkotiedotuksessa, jossa valtio, kunta tai muu viranomainen lähettää asiantuntijaviestejä median välityksellä alamaisiksi mielletyille kansalaisille.

Tapa tuntuu jatkuvan esimerkiksi monessa kunnassa ja kunnanjohtajan päässä. Viestintä rakentuu tiedotuksista, ei keskusteluun kannustavista moniäänisistä avauksista.

Valvottu viestintälinja kuuluu myös pörssitalouteen. Liiketoimintojen julkisuuden suoja on yllättävän vahva, vaikka yrityksen toiminnot vaikuttaisivat tuhansien ihmisten elämään.

Kaupallinen media ja markkinointiviestintä puolestaan uskoo kohderyhmiin. Viestinnän perusidea lähestyy propagandan toimintatapaa; viestinnällä vedotaan ja vaikutetaan ihmisten tunteisiin niin, että ihminen muuttaa käyttäytymistään viestinlähettäjän haluamaan suuntaan.

Avoimen internetin myönteisin puoli on, että viestintä vapautuu ja synnyttää avointa julkisuutta. Ihmiset tutustuvat toisiinsa, jakavat kokemuksiaan ja tietojaan mutkattomasti. Syntyy sosiaalisia verkostoja, yhteisöjä, joissa informaatio jalostuu ihmistä hyödyttäväksi ja kasvattavaksi tiedoksi.

Ihannekuvan takapuoli tiedetään. Lapset kiusaavat toisiaan netissä, vihayhteisöt uhkailevat ja fiksuiltakin vaikuttavat ihmiset purkavat pahaa oloansa nimimerkin suojissa keskustelupalstoilla.

Tuntuu, että internetiin tarvittaisiin vähintään alkolukko ja jonkinlainen mittari, että käyttäjä kuuluu ihmisrotuun.

Tamperelainen Aamulehti kokeili pari kuukautta verkkosivustollaan vapaata yleisökommentointia. Kaikki lukijoiden juttukommentit menivät suoraan julki. Asiattomat poistettiin vasta jälkikäteen lukijoiden ilmoitusten perusteella.

Nyt Aamulehti.fi jälleen valikoi kommentit etukäteen. Kaikki verkkoon tarkoitetut lukijoiden juttukommentit siis tarkistetaan toimituksessa ennen julkaisua ja asiattomat viestit karsitaan pois.

Verkkosivuston päällikkö Seppo Roth kommentoi muutosta: "Paluupäätökseen vaikutti tarve nostaa verkkokeskustelun tasoa. Jälkimoderoinnin aikana olemme törmänneet silloin tällöin keskusteluhäiriköihin. Ennakkomoderoinnilla häiriköt on helppo karsia pois."

Myös media-alaa säätelevä Julkisen sanan neuvosto suosittelee tiedotusvälineille keskustelupalstojen ennakkomoderointia.

Testasin itse sosiaalisen median tunnetuimmalla sivustolla Facebookissa, herättääkö Aamulehden päätös tunteita tai mielipiteitä. Muutama kaveri kommentoi. Nimimerkkiä kannatetaan perustelluissa tapauksissa ja sivustoille kaivataan kiihkotonta analyyttisyyttä. Paskaa kuulee kuulemma nakkikoppien jonoissakin.

Journalismin eli ammattitoimittajien työn ja työn tulosten suurin haaste on, miten se onnistuu yhdistämään ihmisten arkitiedon ja analyyttisen tiedon.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

48
Kekkonen poisti hakaristin Valkoisen Ruusun suurrististä, muuallakin swastika on yhä tabu – Tutkija nostaisi muinaisen symbolin arvoonsa
30
Kysyimme, mihin aikaan nurmikkoa on soveliasta leikata? – "Asiasta ei ole olemassa mitään varsinaista lakia"
25
Politico: Trumpin nollatoleranssipolitiikka rajalla on käytännössä kuollut ja kuopattu
21
Saksan maaliin johtaneen vapaapotkun aiheuttanut ruotsalaispelaaja lytättiin sosiaalisessa mediassa: "Saavat jatkaa vihaamista"
17
Kaupasta vietiin olutta puukolla uhaten ja nyrkit heiluivat Oulussa juhannusaattona, myös rattijuopot työllistivät poliisia
17
Valkoisen talon tiedottajaa ei palveltu ravintolassa Yhdysvaltojen Virginiassa – syynä Trumpin politiikan puolustaminen
14
Henkilöauton kuljettaja loukkaantui lievästi ulosajossa Kempeleessä – puhalsi 1,8 promillen lukemat

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Mitä ajattelet Venäjästä?

175 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Uhkailulla ja kiristyksellä aikaansaadun kilpailukykysopimuksen kohtuuttomat lomarahaleikkaukset tuntuvat monen kukkaroissa!!

OIkeiden maksumiesten/-naisten tarina olkaa hyvät: "Verohallinnon ja Veronmaksajain keskusliiton tilastojen mukaan hyvä... Lue lisää...
Kylmää faktaa köyhil...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

23.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image