Kolumnit

Samassa veneessä vai peräpainoina?

Kolumnit 9.1.2018 12:00
Merja Kyllönen

Tunnetko kuuluvasi joukkoon, olevasi merkityksellinen, tärkeä, kunnioitustakin ansaitseva? Sitä moni miettii.

Hallituksen niin sanottu aktiivimalli on saanut ihmiset takajaloilleen aivan syystä. Jos aktiiviseen työnhakuun kannustava malli ei palkitse aktiivisesta työnhausta, on se lähtökohtaisesti virheellinen.

Jos se myös rankaisee siitä, että työtä tai työvoimapalveluja ei etsimisestä huolimatta ole, on kyseessä vain leikkuri jonka tarkoitus on kaunistaa työllisyystilastoja ja vähentää työllisyyden hoidon kustannuksia.

Jos julkisessa keskustelussa vaaditaan lisäksi kepeästi muuttoa pois kotiseudulta (maalta kaupunkiin tai toisinpäin, puhujasta riippuen), ja lisää mekaanista työhakemusten lähettämistäkin on luvassa (karenssin uhalla tietysti), alkaa ihmisillä tulla mitta täyteen.

Epäoikeudenmukaisuuden tunnistaa kyllä kun sen näkee.

Aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite on hallituksessa ja valtamediassa kuvattu opposition .älämölönä., mutta allekirjoitusten määrä kertoo kansalaisten todellisesta huolesta. Oppositiopuolueet nostivat mallin epäkohtia esiin jo eduskuntakäsittelyn aikana, mutta mediahiljaisuuden takia kansalaiset heräsivät vasta joululomalla.

Olen samaa mieltä siitä, että on meidän kaikkien etu, että mahdollisimman moni pystyy elättämään itsensä omalla työllään. Suomalaisethan ovat jo ahkeria: työtä tekevien osuus työikäisistä 18-64-vuotiaista suomalaisista oli vuonna 2016 suurempi kuin kertaakaan 1990-luvulla tai 2000-luvun alussa.

Väestön ikääntymisen ja eläköitymisen takia on vain niin, että yhä pienempi osa koko väestöstä on palkkatöissä ja niin sanottu huoltosuhde on kääntymässä vinksalleen. Työikäisiä pitäisi saada siis entistä tehokkaammin työmarkkinoille.

Hallitus ja valtiovarainministeriö on nyt valinnut tien, jolla työttömien toimeentuloa niukennetaan niin radikaalisti, että työtön joutuu kohta ottamaan vastaan mitä tahansa työtä mistä tahansa millä tahansa palkalla. Tämä lienee tavoitteena.

Valittu linja kertoo puutteellisesta työelämän tuntemuksesta ja hyvin kapeasta ihmiselämän ymmärryksestä. Lisäksi siinä on epäilyttävän ideologinen vivahde. Parannetaan tilastoja ja vähennetään työttömyyskorvausmenoja, mutta ihmisille ei edelleenkään ole tarjolla töitä ja toimeentuloa. Kätevästi työvoiman hinta kuitenkin halpenee eikä valtion tarvitse panostaa aktiiviseen työmarkkinapolitiikkaan kun kansalaiset ovat riittävän epätoivoisia ja nöyriä työnantajien edessä.

Ihmisethän haluavat työtä ja toimeentuloa. Aina se ei kuitenkaan yrityksestä huolimatta onnistu, ja sitä varten yhteiskunnan turvaverkot on luotu. Nyt hallitus keskittyy kepittämään niitä, jotka tämän turvaverkon varassa ovat, ikään kuin sillä luotaisiin jostain työpaikkoja niitä etsiville.

Mitä sitten pitäisi tehdä? Käännetään ajatus toisinpäin: kuinka voisimme auttaa, emme rankaista. Vasemmistoliiton ja ay-liikkeen ehdottamia keinoja ovat muun muassa nämä:

Työvoimaviranomaisten resurssit voitaisiin nostaa pohjoismaiselle tasolle. Esimerkiksi Tanskassa yhden virkailijan vastuulla on 12 työtöntä, kun suomalaisella on 166. Ajatella, jos työvoimapalveluista saisikin henkilökohtaista neuvontaa ilman kohtuuttoman pitkiä jonotusaikoja?

Yksinkertaistetaan karensseja ja heivataan byrokratialoukut jotka vaikeuttavat lyhytkestoisen työn vastaanottamista. Annetaan työttömille sitova etukäteispäätös siitä, kuinka esimerkiksi osittainen työskentely vaikuttaa heidän etuuksiinsa.

Lisätään työllistymispalveluja ja työttömän opiskelumahdollisuuksia ja kehitellään soviteltua päivärahaa. Lisätään palkkatukimäärärahoja, suunnataan kuntouttava työtoiminta niille jotka kuntoutusta aidosti tarvitsevat.

Nostetaan työttömyysturvan ja asumistuen suojaosa 500 euroon ja ulosoton suojaosaa 800 euroon. Itsensätyöllistämistä voidaan helpottaa ottamalla käyttöön yhdistelmävakuutus ja korottamalla arvonlisäverovelvollisuuden alarajaa 25 000 euroon.

Keinoja on, tahtoa puuttuu. Perustulo ja sosiaaliturvan kokonaisuudistus häämöttävät näköpiirissä.

Aktiivimalliin sisältyy suuria suomalaisia arvokysymyksiä, joita vaikeuttaa nopeasti repeävä asuntojen hintaero kasvukeskusten ja maaseudun välillä.

Suomen tämänhetkinen hallitus hokee ihmisten olevan samassa veneessä, mutta silti näkee maailman vain työnantajan näkökulmasta. Tavalliset ihmiset tarpeineen ja heikkouksineen tuntuvat olevan kustannuserä, kilpailukykyhaitta tai rasite. Veneen peräpaino.

Meitä jokaista kuitenkin tarvitaan. Työttömyys tulee kalliiksi niin yhteiskunnalle kuin inhimillisesti, ja yhteiskunnan ulkopuolelle jäävät kansalaiset eivät lisää kenenkään turvallisuudentunnetta tai yhteiskuntarauhaa. Pidetään kaikki aidosti mukana.

Merja Kyllönen on europarlamentaarikko (vas.) Suomussalmelta.

Yhteiskunnan ulko-puolelle jäävät kansalaiset eivät lisää kenenkään turvallisuudentunnetta tai yhteiskuntarauhaa.

MAINOS

Kommentoi

Peräpainoina tuntuu olevan työttömät, kaikki samaan laariin ja kastiin laitettuna.
Yksilöt on upotettu tähän massaan, jota saa kohdella miten haluaa. Kas kun eivät ole
laittaneet kansalaisuutta maksulliseksi, näin saataisiin nämäkin tilastoista pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellinen aktiivimalli olisi kannustava. Täyttäessäsi kriteerit korvaustasoasi nostettaisiin ainakin työttömyyden alkuvaiheessa. Se että nyt rangaistaan ellet onnistu työllistymään yrityksestä huolimatta, ei istu suomalaisten oikeustajuun, vaikka idean isäksi paljastuisikkin entinen vl:n puoluesihteeri? Pakkomuutto ei tule kysymukseenkään, ihmisellä, joka on ikääntynyt, hankkinut omistusasunnon ja huolehtii vielä ilman yhteiskunnan apua läheisestään. Tämmöisen rangaiseminen tuntuu suorastaan hullulta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merja ei lainkaan huomaa aktiivimallin muassaan tuomia vaikutuksia. Moni pitkään työtä hakenut passivoituu, jää omiin oloihinsa. Kannustaminen opiskeluun ym. on varmasti paikallaan. Bioalalyytikolla (opistotasoinen tutkinto) ei ole paljon kysyntää. Toisaalta Suomessa voi koulutusta, opastusta , motivointia saada olemassa olevien oppilaitosten kautta. On viimeinen virhe pestata lisää byrokraatteja patsastelemaan työkkäreihin. Luulisi vasemmiston myös edes yrittävän kammeta jotenkin kasvuun eikä aina vaan olla illittämässä ja puolustamassa omia olojaan. Maailma muuttuu, Merjasesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Asia on varmaan noin jos näkee että kaikki työttömät on laiskoja. Asia on eri kun ymmärtää että vain marginaalisen pieni porukka haluaa vain elellä tuilla ja suurin osa on kiinnostunut urastaan ja työskentelemään.

Odotahan vain kun itse jäät työttömäksi ja saat tuta omat (silloin vanhat) mielipiteesi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan hyvää, mutta ...

miksi Vasemmistoliitollekaan ei tule mieleen, että maahan pitäisi saada uusia työpaikkoja,
miksi Vasemmistoliitollakaan ei ole edes ideoita talouden piristämiseksi ja työpaikkojen luomiseksi?

Työnvälityspalvelut toimivat kyllä ihan kohtuullisesti - jos työnteettäjä ei löydä tekijää, se on yleensä työnteettäjän oma vika.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Merja Kyllönen ja Hanna Sarkkinen ovat oikeilla jäljillä. Hienoa. Aamulla TV1:n lähetyksessä EK:n edustaja ei pystynyt lainkaan puolustamaan aktiivimallia. Hän vain toisti jargonia siitä, että työllisyysastetta pitää nostaa. Ilmeisesti hallituksen ja EK:n mielestä Suomeen pitää saada kaikin keinoin laaja nöyryytettyjen työttömien joukko.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei suinkaan, hyvä toveri. Tyytyväisten palkallaan elävien joukkoa on kasvatettava. Sitä Sipilän hallitus haluaa. Koko aktiivimalli muuten on ay-ekonomistin keksintö.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiasiassa tällainen aktiivimalli luo pelkoa myös työssäolevalle, kun päin vastoin pitäisi luoda rentoa ilmapiiriä. missä ei pelko toimi johtotehtävissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se ole peräpaino vaan venettä vakauttava kölipaino. Ja sitähän sosiaaliturva, yksilöllisyys ja kansalaisten perusoikeudet ovat. Ilman köliä mitkä tahansa aatteen tuulet voivat kaataa veneen. Eikä automatisoidussa veneessä enää kaikkia tarvita. Sähläävät ja jarruttavat vain vauhtia sitä enemmän mitä kovempaa pitäisi mennä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

56
Kanada-malja jo Kärppien kosketusetäisyydellä – Manner muistuttaa tamperelaisten vaarallisuudesta: ”Tappara on mestareita täynnä, eivätkä mestarit luovuta koskaan”
40
Sdp yhdistäisi sosiaaliturvan eri tasot: tuki olisi vastikkeellista ja työnteosta palkittaisiin
33
Sipilä: "Sote-uudistuksen vastustamiseen käytetyllä energialla lämmitettäisiin puoli Suomea"
32
Kaivattu maamerkki vai pompöösi pimentäjä? – Oulun torinrannan tornihotelli kirvoitti lukijoilta keskusteluryöpyn
29
Pääministeri esittäytyi: Kahta en vaihda, Kärppiä enkä keskustaa
24
Pääministeri Sipilä Ylellä: Pätkätöiden salliminen nuorilla johtaa pysyviin työsuhteisiin, ei määräaikaisten ketjuttamiseen
24
Sebastian Aho liittyy Leijonien MM-kisaryhmään, myös Teräväinen joukkueeseen – "Leijonapaidan pukeminen on aina kunnia-asia"

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suuri sotaharjoitus 2021

202 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Suuri sotaharjoitus 2021

Suomellakin on oikeus suorittaa sotaharjoituksia omalla alueellaan ja kansainvälisillä vesillä ja kutsua mukaan ketä par... Lue lisää...
UMA

Jari ja sarjakuvat

Jari

22.4.

Naapurit

21.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

www.kaleva.fi/yrityspalvelut


stats-image